Denuncien a fiscalia el desmantellament de la via entre Cambrils, Salou i Port Aventura

La Plataforma en Defensa del Ferrocarril i l'associació per a la Promoció del Transport Públic creuen que hi ha «indicis de vulneració de la normativa ferroviària, urbanística i de medi ambient»
El Ministeri de Foment preveu desmantellar la línia entre Cambrils, Salou i Port Aventura, amb 675.000 viatgers anuals. | Trenscat

 

L'associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i la Plataforma en Defensa del Ferrocarril (PDF) han denunciat davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el desmantellament de la línia entre Cambrils, Salou i Port Aventura. Ambdues entitats creuen que hi ha «indicis de vulneració de la normativa ferroviària, urbanística i de medi ambient». El Ministeri de Foment, amb el beneplàcit dels alcaldes de Salou i Cambrils, preveu retirar les vies entre tots dos municipis, l'estació de Salou, construir una nova estació a Cambrils i mantenir, només, la línia fins a Port Aventura. A banda, s'ha anunciat la construcció d'un tramvia que connectarà els municipis de la costa amb Tarragona, però «no té data, ni projecte ni pressupost». 

Dubtes i contradiccions en el desmantellament de les vies

Les plataformes que han dut el cas fins a la Fiscalia creuen que el pla de desmantellament de les vies entre Cambrils i Salou està ple de «contradiccions» que «generen dubtes». Les obres de desmantellament estan incloses a la Declaració d'Impacte Ambiental del 23 de juny de 1998, on la mateixa Renfe declarava «preferible la duplicació de la via actual» i «mantenir la línia actual en vía única pel servei regional i com a via d'auxili per incidències». 

Tram de la via que es vol desmantellar en el seu pas per Salou. | Roger Segura.

 

D'altra banda, les entitats recalquen en la denúncia que existeix un nou planejament territorial on es parla «clarament» de l'adaptació de la infraestructura a tren tramvia, en comptes d'un desmantellament total. La Generalitat, però, defensa que construirà aquest nou equipament un cop s'hagin retirat les vies.

Ricard Riol, Daniel Pi i Carlos Montejano durant la presentació de la denúncia feta a Fiscalia. | TarragonaDigital

 

«Perquè opten per l'opció més absurda? Mai en la història de la democràcia s'ha desmantellat un tram de rodalies i mai els Ferrocarrils de la Generalitat han optat per aquesta decisió. Amb quins diners es farà el tramvia? Quan? Lamentem molt aquesta actitud de l'administració», ha dit Daniel Pi, membre d'ambdues plataformes.

Esperen que la denúncia «paralitzi» el desmantellament

Les estacions de Salou i Cambrils, que desapareixeran amb el desmantellament de les vies, tenen més de 675.000 usuaris cada any. «Una xifra superior, només amb dues estacions, a la que registra tota la província de Sòria», ha informat Ricard Riol, de la PDF. Amb la denúncia presentada a la Fiscalia, les entitats interessades el que busquen és la «paralització» del desmantellament «fins que compleixi tots els requisits legals». 

Protesta de la PDF i la PTP celebrada el mes de juliol de 2018 a Salou. | PTP

 

La denúncia, però, no serà l'únic moviment de les entitats per reivindicar un servei de ferrocarril «més ràpid, segur i eficaç». A partir del pròxim mes d'abril, organitzaran mobilitzacions i actes en municipis com Salou, on no van poder dur a terme una xerrada en bones condicions per problemes amb el consistori.

"DESESPERANT: El drama d'una tarragonina amb 5 trencaments d’ordre d’allunyament" "AGENDA: Cambrils es prepara per la disbauxa del Carnaval!"