L'Escolania de Montserrat actuarà a Cambrils durant l'any Vidal i Barraquer

El concert tindrà lloc el 3 d'octubre a l'ermita de la Mare de Déu del Camí
Imatge del cor de cantaires de l'Escolania de Montserrat. | Cedida.

 

L'any Vidal i Barraquer commemora el 150è aniversari del naixement del Cardenal i els 75 anys de la seva mort, que va tenir lloc a Friburg (Suïssa). A més a més, aquest 2019 també se celebren els 40 anys del retorn de les seves despulles o el centenari del seu nomenament com a Arquebisbe de Tarragona. L'objectiu és donar a conèixer la figura de Francesc d’Assís Vidal i Barraquer i el seu pensament i posar en valor la tasca que va desenvolupar durant la seva vida, que va més enllà de la seva faceta com a home de l’Església. L'efemèride és organitzada per l'Ajuntament de Cambrils i també rep el suport de la Diputació de Tarragona, que ha aportat 30.000 euros.

L'any Vidal i Barraquer portarà l'Escolania de Montserrat a Cambrils

Per aquest motiu, l'any Vidal i Barraquer es presenta ple d'activitats. Una de les més destacades serà el concert extraordinari que l'Escolania de Montserrat oferirà el proper 3 d'octubre a l'ermita de la Mare de Déu del Camí de Cambrils. El concert serà l'acte central de l'Any Vidal i Barraquer i se celebrarà just al dia que farà 150 anys del naixement del Cardenal.

L'acte, però, no se centrarà exclusivament en el concert. A dos quarts de vuit del vespre, el pare Josep Massot i Muntaner, premi d'Honor de les Lletres Catalanes i director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat, realitzarà una conferència. Massot també és autor de la reedició del llibre «Vidal i Barraquer, cardenal de la pau», que originalment havia escrit Mossèn Ramon Muntanyola.

Acabada l'exposició, a un quart de nou, es donarà inici al concert de l'Escolania de Montserrat, que està formada per més de 50 nois de nou a catorze anys. L'escolania és una de les escoles de música més antigues d'Europa i, de fet, es té constància de la seva existència des del segle XIII. Sota la direcció del Pare Ireneu Segarra, que va anar de 1953 a 1997, l'Escolania es va internacionalitzar gràcies a l'enregistrament de nombrosos discs i participant en festivals i gires a un gran nombre de països, dels diversos continents.

Les activitats de l'any Vidal i Barraquer de Cambrils

L'acte central de l'any Vidal i Barraquer ha estat presentat aquest matí al Palau de la Diputació de Tarragona de la mà del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el Comissionat de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, Josep Maria Panicello i el regidor de Cultura de Cambrils, Josep Lluís Abella. A més, en la compareixença s'han anunciat la resta d'activitats.

El 30 d'agost a les vuit del vespre, s'inaugurarà l'exposició «Verdaguer segrestat» al Museu d'Història de Cambrils, al Molí de les Tres Eres. El 13 de setembre a les vuit del vespre, es realitzarà la celebració eucarística en commemoració del 75è aniversari de la mort del cardenal Vidal i Barraquer al Santuari de la Mare de Déu del Camí. El 3 d'octubre es realitzarà l'acte central, amb la conferència del pare Josep Massot i el concert de l'Escolania de Montserrat. El 5 d'octubre a les vuit del vespre, tindrà lloc la solemne eucaristia en commemoració del bateig del cardenal Vidal i Barraquer, a la Parròquia de Santa Maria de Cambrils, església on fou batejat.

El 17 d'octubre a dos quarts de sis de la tarda, el doctor Francesc Vidal-Barraquer Mayols durà a terme la conferència «Vidal i Barraquer, la família i el poble» al Casal Municipal de la Gent Gran. La xerrada inaugurarà el curs de les Aules de la Gent Gran. El 13 de desembre a dos quarts de vuit, es projectarà el documental «Hereus d'un cardenal proscrit», dirigit per la periodista Llúcia Oliva de la Esperanza i realitzat per Germen Coll. El documental comença amb l’exili a Suïssa del cardenal Vidal i Barraquer per negar-se a donar suport al cop d’estat del dictador Franco i acaba amb el retorn de les despulles del cardenal a Tarragona, un cop mort el dictador.

I ja entrats al 2019, al 21 de gener se celebrarà l'homenatge diocesà al cardenal, el dia de Sant Fructuós, a la catedral de Tarragona. Primerament, una representació cambrilenca farà una ofrena floral a la tomba del cardenal Vidal i Barraquer i posteriorment serà el torn de l'homenatge, amb la celebració eucarística presidida per l'Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol.

"CONCERTS: Bisbal, Jorge Drexler i més concerts aquesta setmana al Festival de Cambrils!" "La Generalitat actua contra la pesca il·legal i la fantasma al litoral tarragoní"