Leo Brouwer, protagonista del Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant

La tercera edició del certamen organitza un concert-homenatge al cèlebre compositor | El festival tindrà lloc del 24 al 28 de juliol i estarà dedicat a la veu i la guitarra
Leo Brouwer durant l'assaig del concert-homenatge | Adrià Morte

 

Compte enrere perquè la tercera edició del Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant doni el seu tret de sortida. El certamen començarà aquest dimecres, 24 de juliol, i s’allargarà fins al 28 de juliol, tenint com a escenari principal el Centre Cultural Infant Pere. Enguany, el festival s’ha sumat als actes d’homenatge a Leo Brouwer, amb motiu de la celebració arreu del món del 80è aniversari del cèlebre compositor cubà, organitzant un concert-homenatge del tot especial del qual només queda enllestir els darrers detalls.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

'Tricastin', del mestre Brouwer, el 25 de juliol

En col·laboració amb l’Escola i Conservatori Municipal de Música de Vila-seca, el dijous 25 de juliol, a partir de les 20.00 hores, el mestre Leo Brouwer dirigirà l’obra per a duo de guitarres i orquestra de guitarres ‘Tricastin’, amb alumnes seleccionats de diversos conservatoris d’arreu de Catalunya, i en coordinació per a la preparació d’aquest concert del cap del Departament de Guitarra del Conservatori de Vila-seca, el professor Enrique Malo, i del seu director, el professor Josep Francesc Solórzano.

Leo Brouwer, qui ha destacat el prestigi de la resta de participants del festival, ha reconegut sentir-se molt emocionat i feliç per estar envoltat «d’amics de marca major i figures universals de la guitarra». L’artista, que aquest matí s’ha trobat per primera vegada amb els seus alumnes, ha indicat que «els assajos sempre comencen amb certs obstacles fins que mútuament s’agafa el ritme» i ha explicat que «cal entrenar als alumnes per a un futur i al mateix temps realitzar un repertori interessant que a la vegada pot tenir un entrenament professional». Per acabar, Brouwer ha indicat que «ens ho passarem molt bé».

Una experiència «musical i humana»

Per la seva banda, el director del Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant ha assenyalat que la visita de Leo Brouwer «deixarà marca» i que «es tracta d’una experiència musical i humana per a tots els alumnes». L’alcade del municipi, Alfons Garcia, ha comentat que el certamen està «plenament consolidat» i que l’objectiu és «convertir-lo en un referent de l’activitat musical del sud de Catalunya».

Leo Brouwer assajant el concert-homenatge amb els alumnes dels diferents conservatoris d'arreu de Catalunya | Adrià Morte

 

La figura de Leo Brouwer

Leo Brouwer és compositor, director orquestral, guitarrista, investigador, pedagog, promotor cultural i membre d’honor de l’International Music Council de la Unesco. Figura entre els més reconeguts músics del moment amb més de 300 distincions artístiques i acadèmiques com ara el Premi «Manuel de Falla» (Andalusia, 1998); el títol Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Arts (ISA) a l'Havana i a la Universitat de Santiago de Xile o, entre d'altres reconeixements, dos Grammy Latinos (el 2010, per la integral dels seus quartets de corda i el 2017 per la seva obra Sonata del Decamerón Negro, No. 3 per a guitarra). A més, diverses agrupacions i festivals porten el seu nom.

Mestres de la guitarra

A banda de Leo Brouwer, el Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant comptarà amb la presència de grans artistes d’aquest estil musical. En concret, dimecres 24 de juliol es donarà el tret de sortida amb la guitarrista brasilera Badi Assad, una de les artistes més innovadora, apassionades i talentoses de tots els temps. Actualment, és reconeguda com una de les artistes de performance més singulars i trascendentals d’aquesta generació. Dijous 24 de juliol tindrà lloc el concert-homenatge dirigit per Leo Brouwer i divendres 26 es podrà gaudir de la música de la soprano argentina Mariana Flores i el llaütista americà Hopkinson Smith. Dissabte 27 de juliol actuarà el quartet de flamenc Joncol mentre que el concert de cloenda del 28 de juliol anirà a càrrec de la guitarrista Anabel Montesinos i el Cor Ciutat de Tarragona, sota la direcció de Xavier Pastrana.

Cartell del Festival Internacional de Guitarra de l'Hospitalet de l'Infant | Adrià Morte

 

Activitats complementàries al Festival

Durant els cinc dies de festival s’oferiran diverses classes magistrals a càrrec de guitarristes de reconegut prestigi com són Marco Smaili, Hopkinson Smith i Marco Tamayo; i al Centre Cultural Infant Pere exposaran els seus instruments els lutiers Santiago Canals, Antonio Manjón, Joan Pellissa, Ángel Gómez de Guillén i Elías Bonet. Pots consultar la programació del tercer Festival Internacional de Guitarra de l'Hospitalet de l'Infant en el següent enllaç.

"⚫URGENT: Mor un banyista en una platja de Mont-roig" "🔴 Apareixen pintades 'anti-església' a la façana d'una parròquia de Cambrils"