Blackface

La proximitat de la festa dels Reis d’Orient arriba, un any més, carregada de polèmica i reivindicació. Des de fa tres anys, l’entitat Casa Nostra, Casa Vostra, entre d’altres, ha engegat una campanya que reclama que tots els xiquets de Catalunya rebin el rei negre autèntic. Segons els seus impulsors, s’ha d’acabar amb el betum a les cavalcades i el rei Baltasar ha d’estar encarnat per una persona negra. Aquesta entitat considera que pintar una persona blanca és una pràctica racista.

L’origen d’aquest fet anomenat ‘blackface’ (cara negra) cal situar-lo, però, en un context totalment diferent. Va sorgir a principis del segle XIX als Estats Units, en l’àmbit teatral. Els negres tenien molt restringit el món del lleure i no podien fer d’actors d’una representació, per exemple. Per aquest motiu, quan el paper ho requeria, una persona blanca es pintava la cara de color fosc i realçava els seus llavis amb un vermell virolat.

A més, molts dels actors camuflats pretenien representar els esclaus com a persones felices. També ridiculitzaven la seva aparença i expressions a través dels estereotips i les burles fàcils amb la finalitat d’entretenir la raça blanca.

Amb aquest antecedent, avui al nostre país el costum innocent del 5 de gener és considerat racisme perquè hi ha qui creu que és discriminatori que les persones negres no puguin assumir el rol de Baltasar. Sembla que aquesta tradició nadalenca és hereva de la pràctica colonial que reitera la vulneració dels drets que va patir la població negra en un determinat moment històric.

El problema pot ser que no hi ha una consciència real que el ‘blackface’ sigui un exercici racista. Per això, des de diversos col·lectius s’exigeix a les institucions que facin campanyes de sensibilització i formació per alertar la població d’aquesta discriminació vers les persones negres. En un futur, sembla que també caldrà eliminar aquesta pràctica de qualsevol altra festivitat, com per Carnaval.

"✏ EL BITLLET | Any nou. Vida nova?" "🖋 EL BITLLET | Valtros"