Qüestió de civisme

El govern municipal de Reus està decidit a efectuar la màxima pressió possible contra l’incivisme que viu la ciutat. Ho celebro. Ara fa uns dies, es va presentar el balanç del 2019 d’actes aixecades per conductes incíviques i en tres anys s’ha passat de 922 sancions a 3.320. Això, representa ni més ni menys que un augment del 260% respecte a l'any 2017. Les dades demostren com l'equip de l'alcalde, Carles Pellicer, està posant la màxima atenció contra els incivics. Ja ho va dir el batlle reusenc en roda de premsa: «contundència contra els que malmeten la ciutat».

L'advertència de Pellicer s'ha vist plasmada a Twitter. Ara, el compte de la Guàrdia Urbana de Reus informa cada cap de setmana del reguitzell d'actes que aixeca el cos municipal de seguretat. I pel que sembla, no hi ha aturador. El dissabte 2 de febrer es van efectuar 38 sancions per consum d'alcohol a la via pública i entorpir el descans veïnal i aquest passat dissabte 8 de febrer en van ser 51. D'aquestes últimes: 26 per consum d'alcohol, 10 per miccionar al carrer, 8 per tinença i consum de drogues, 4 per embrutar la via pública i 3 per molèsties per sorolls. D'altra banda, la Guàrdia Urbana va informar d'una estadística d'allò més curiosa. Durant aquest mes de gener s'han multat cada dia quatre persones per orinar al carrer. Don't stop the party. 

Però ens estem tornant més incívics o simplement s'efectuen més controls? Aquesta és la gran qüestió. D'incívics hi ha hagut, hi ha, i crec que malauradament hi haurà, tota la vida. L'Ajuntament de Reus assenyala que l'increment dels esforços és causat per la voluntat «de donar resposta a les demandes de la ciutadania per acabar amb les conductes incíviques que generen més molèsties veïnals». Celebro que la Guàrdia Urbana es dediqui a erradicar al màxim possible les actituds incíviques. Però aquest augment en el nombre de multes és una bona notícia? Que any rere any s'incrementin les actes per accions d'aquesta mena no ho hauria de ser, almenys en una societat civilitzada com diuen que és la nostra. 

I davant d'aquest escenari què podem fer? El govern municipal ha optat per augmentar el nombre de controls de la Guàrdia Urbana i, alhora, estendre les càmeres de videovigilància en més carrers de la ciutat. Sense entrar a valorar aquesta última decisió, sí que m'agradaria apuntar que trobo a faltar una altra mesura: campanyes de conscienciació i educació en matèria de civisme. Si s'han fet està demostrat que no han aconseguit el seu objectiu perquè l'incivisme continua ben present al carrer. Això sí, campanyes no només a les escoles sinó també per a la gent adulta. Si nosaltres, els adults, no creiem en el civisme, com volem que ho facin en un futur els nostres nens i nenes?

Aquest bitllet l'he escrit després de fer una prova experimental des de casa meva, al barri Horts de Miró, fins a la feina, al barri del Carme. Aquesta ha consistit a observar les burilles del terra. Excepte en un parell de metres mal comptats, en tot moment he pogut presenciar com està ple de restes de cigars. I quan no era tabac era un paper, un plàstic o qualsevol altra cosa. Un trajecte d'uns quinze minuts caminant. Una imatge trista però real.

"Les lliçons del Gattopardo, per David Figueres" "🖋 EL BITLLET | Sons adquirits"