La Mesa del Congrés suspèn els diputats presos

L'informe dels lletrats ja n'avalava la suspensió
Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull entrant al Congrés | CatalunyaDiari.cat

 

La Mesa del Congrés ha suspès Oriol Juqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull com a diputats de la cambra baixa. Ha adoptat la decisió després d'una reunió on el Grup Socialista, PP i Cs han votat conjuntament a favor de la suspensió, mentre que els dos representants de Podem i En Comú Podem s’han pronunciat en contra del que consideren una vulneració dels drets dels diputats.

La Mesa ha seguit l'article 384bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal

La Mesa actua d'acrod amb un informe dels lletrats que estableix que cal «declarar automàticament suspesos en l’exercici del càrrec» els diputats presos. Ho fa adduint a l’article 384bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim), i no en l’article 21.2 del Reglament del Congrés, que estableix que per treure les prerrogatives als diputats cal que existeixi un suplicatori.

La Mesa del Congrés ha adoptat la decisió després d'una hora de reunió i enmig de la tensió que ha provocat la qüestió. El PP i Cs van advertir aquest dijous Batet que buscarien la seva dimissió si no suspenia aquest divendres els presos, i els populars fins i tot la van amenaçar amb una querella per prevaricació i desobediència.

La Mesa ha d'indicar l'abast de la suspensió

L'informe dels lletrats també estableix que la Mesa ha d’assenyalar «l’abast d’aquesta suspensió mentre duri la situació de presó, adoptant les mesures precises per donar plena efectivitat a la previsió legal», i obre la porta a una possible modificació de la majoria absoluta de la cambra. 

  

  

La Mesa es basa en l’informe dels lletrats, que s’empara en l’article 384bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal que estableix la suspensió dels diputats, segons la qual un cop sigui ferma la interlocutòria de processament i s’hagi decretat la presó provisional per un delicte relacionat amb bandes armades o individus terroristes o rebels «el processat que estigués ostentant una funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en l’exercici d’aquest mentre duri la situació de presó»

"ÚLTIMA HORA: El duríssim 'càstig' que podrien rebre aviat els presos electes" "ATENCIÓ: Maradona, detingut a l'Argentina"