Els Xiquets de Valls trenquen el paradigma

Hi ha fites castelleres que se celebren, d'altres que simbolitzen un any daurat, una gran 猫poca. Per貌 n'hi ha molt poques que et permetin obrir la porta a la dimensi贸 desconeguda. Durant anys el fet casteller trencava motlles posant manilles, conscient que el volum de gent a assaig permetia assolir nous reptes.

  

A l'horitz贸, per貌, sempre hi havia aquella construcci贸 impossible, aquell castell que alguns defensaven que s'havia vist al segle XIX per貌 que costava tant de creure. El tres de nou s'erigia com una b猫stia inabastable pels mortals, una aleta que no podr铆em viure mai. S铆, hav铆em gaudit d'intents, on l'猫pica perdia la batalla contra la hist貌ria, per貌 amb un denominador com煤: Els Xiquets de Valls. Ells tenien el patrimoni dels intents, m茅s enll脿 dels que havien fet els Verds l'any 2005.

  

L'evoluci贸 del m贸n casteller, amb menys gent a assajos per貌 amb un nivell t猫cnic mai vist abans, ha perm猫s normalitzar castells com el quatre de nou o el dos de vuit. I en els darrers dos anys aix貌 ha passat sobretot gr脿cies a la Colla Vella, majestuosa, insultantment superior als seus rivals. La Joves, fornida de grans castellers, per貌 amb problemes de mobilitzaci贸, ha sabut llegir el context, primer amb un dos de vuit que ja 茅s un habitual de color vermell, i despr茅s buscant la gl貌ria amb el tres de nou.

  

Valls va viure ahir una Santa 脷rsula que ja forma part de la hist貌ria castellera, possiblement equiparable a aquella actuaci贸 a Tarragona del 1881. Els Xiquets de Valls van trencar motlles i ho van fer per partida doble. No una, sin贸 dues aletes al llegendari tres de nou.

  

  

Menci贸 a part mereix l'actuaci贸 de la Colla Vella. No calen punts ni comparacions. Les quatre aletes rosades s贸n d'una t猫cnica i nivell mai vistos, a l'abast dels escollits. I ho va fer a casa, a la diada castellera per excel路l猫ncia. En una pla莽a on tot va comen莽ar, quil貌metre zero del fet casteller. Ahir, el lloc on es va forjar el mite, els Xiquets de Valls van fer entrar el fet casteller en una nova dimensi贸.

"L'Editorial: La revolta de Tarragona" "L'Editorial: 芦Nova Planta禄,"