Balanç i previsió: pluja i fresca totalment atípiques a mitjans de juny, però amb canvi radical a la vista

Les pluges han afectat pràcticament tot el territori sense incidències i amb pics de fins a 30 l/m²

Una nova línia frontal ens ha deixat pluges a gran part de Catalunya aquest matí de dijous, 18 de juny. S'han iniciat a primeres hores de la matinada per ponent i han escombrat gran part del litoral, prelitoral i la Catalunya central d'oest cap a est. En general, les precipitacions han caigut de forma moderada i el fet que no hagin estat amb intensitats elevades ha fet que no hi hagi hagut incidències destacables, a part d'un augment de les retencions típiques en el trànsit rodat.

Al llarg del matí, el gruix de les pluges s'anirà traslladant cap a Girona, on tendiran a marxar mar endins de cara a la tarda i millorarà el temps arreu amb més sol, tot esperant l'arribada de l'estiu contundent a partir del cap de setmana. Abans però, encara quedarà un divendres i dissabte que no acabarà de fer net, amb ruixats en molts indrets i temperatures frenades.

Temperatures i pluges de març

Es tracta d'un nou episodi de pluges que se suma a un juny extraordinàriament plujós a gran part de Catalunya i a més, molt més fred del normal. Aquest és un dels altres aspectes a destacar de l'episodi d'avui. A mig matí d'aquest dijous, 18 de juny, trobem valors per sota dels 15ºC a tres quartes parts del territori català, només a les terres de l'Ebre on a últimes hores del matí ja hi ha sortit el sol i en prou feines arriben als 20ºC, uns valors totalment atípics per les dates i molt més propis d'abril o, fins i tot, març, que no pas juny.

A continuació, us deixem amb el resum de les pluges en imatges que han arribat a través de les xarxes socials al llarg d'aquest matí:

En general, com dèiem, les pluges han estat moderades i els nuclis més intensos amb tempestes més fortes han quedat mar endins. Tot i això, ha estat suficient per deixar una bona regada general i abundosa a molts indrets. S'han recollit entre 10 i 20 litres/m² de forma general, si bé puntualment s'ha superat aquesta xifra cap a punts del camp de Tarragona, on s'han fregat els 30 litres/m². Aquests són els registres més importants: 

 • 29 litres/m² a Bellvei
 • 28 litres/m² a Constantí
 • 26 litres/m² a El Vendrell
 • 25 litres/m² a Riudecanyes
 • 25 litres/m² a Reus
 • 22 litres/m² a Parets del Vallès
 • 21 litres/m² a Sant Quirze del Vallès
 • 20 litres/m² a Montmeló
 • 19 litres/m² a Castellnou de Seana
 • 18 litres/m² als Hostalets de Pierola
 • 17 litres/m² a l'Ametlla del Vallès
 • 17 litres/m² a Cunit
 • 16 litres/m² a Sant Andreu de la Barca
 • 12 litres/m² a Barcelona (Sants)
 • 11 litres/m² a Pradell de Sió

Més sol a la tarda

De cara a les pròximes hores, al llarg de la tarda d'aquest dijous 18 de juny, la situació meteorològica millorarà clarament a gran part de Catalunya amb molt més sol i temperatures que es recuperaran notablement, fins a valors superiors als 20ºC de cara a últimes hores de la tarda, no farà tanta fresca. Malgrat tot, a les comarques de Girona i al Pirineu seguiran els cels mig ennuvolats. En aquests indrets no acabarà de fer net i encara es podria escapar algun ruixat o tempesta de cara a la tarda, però serien fenòmens molt més locals.

L'estiu ja truca a la porta

Divendres i dissabte, es mantindran els ruixats a les comarques de Girona i nord de Barcelona, amb un ambient més fresc, però a la resta, les temperatures començaran a pujar amb contundència i dissabte es notarà ja un ambient més propi per les dates. Diumenge i en dies posteriors, tots els mapes del temps apunten cap al mateix: l'estiu arribarà de forma contundent i ja per quedar-se amb nosaltres. La setmana que ve vindrà marcada per l'ambient estiuenc de sol, calor i platja que molts tant desitgeu.

"Méteo especial: Arriba de cop la calor de ple estiu a Catalunya, i ho fa per quedar-se" "Agenda astronòmica estiu 2020: Les cites que no et pots perdre al cel de Catalunya"