Els insectes podrien desaparèixer per complet per culpa de la mà de l’home

Això passaria en un segle i els pesticides, l’agricultura intensiva i el canvi climàtic en són els culpables. Les conseqüències per a la humanitat i el medi ambient són incalculables
Els insectes poden desaparèixer en 100 anys | Arxiu

 

L’alarma mediambiental s’ha encès després de saber que els insectes podrien desaparèixer del tot del nostre planeta d’aquí a un segle per culpa de la mà de l’home i la seva contaminació. Un fet que seria un «col·lapse catastròfic dels ecosistemes de la natura», segons conclou l’estudi científic a nivell internacional encapçalat per la Universitat de Sidney, a Austràlia.   

Segons les dades actuals, un 40% dels insectes estan disminuint a gran velocitat i un terç està en greu perill d’extinció. El més preocupant és que la taxa de reducció dels insectes està sent vuit vegades més gran que la dels mamífers, aus i rèptils, que ja de per sí és important. De fet, es calcula que, anualment, els insectes es redueixen un 2,5% i no hi ha indicis que aquesta tendència hagi de frenar-se. 

Els pesticides són un dels culpables d'aquesta situació | Arxiu

 

Els pesticides i el canvi climàtic, causants del gran desastre

Segons els experts, aquest descens dels insectes i la seva possible desaparició de cara a l’any 2100 es deurien a l’agricultura intensiva, els pesticides i al canvi climàtic. L’estudi indica que en deu anys ja tindrem una quarta part menys d’insectes a tot el planeta, xifra que, si no es posa remei aviat al problema, es reduirà a la meitat en 50 anys.

En aquest sentit, els experts avisen que la desaparició dels insectes comportaria conseqüències «catastròfiques» per a la humanitat i els ecosistemes de tot el planeta, ja que aquests animals serveixen d’aliment per a altres espècies i funcionen com a pol·linitzadors i aprofitadors de nutrients.

Entre les tres causes d’aquesta greu situació, sens dubte l’agricultura intensiva és la més important, ja que provoca l’eliminació d’arbres i arbustos dels camps de conreu, que acaben sent tractats amb pesticides i fertilitzants, quedant esterilitzats per tal que es conreïn els productes que els pagesos desitgen sense tenir en compte el fort impacte mediambiental que això pot comportar.   

"Descobreixen una de les aranyes més grans i mortíferes del món" "ATENTS AL CEL: Aquesta tarda arriba el cometa més ràpid de l'espai"