Plantar un bilió d’arbres podria resoldre en gran mesura el canvi climàtic

Un projecte suís proposa la reforestació de mil milions d’hectàrees, com la millor estratègia que eliminaria dues terceres parts dels gasos d’efecte hivernacle que estan canviant el clima
Augmentar la superfície de bosc per combatre el canvi climàtic | Pixabay

 

La revista 'Science' inclou darrerament un sorprenent projecte que podria reduir notablement els efectes del Canvi Climàtic. A partir d’una investigació, un grup internacional de tècnics de l'Escola Federal Politècnica de Zurich defensa que repoblar uns 900 milions d’hectàrees amb bosc a tot el món ajudaria a capturar 2/3 parts de les emissions de diòxid de carboni, que els humans generem. Creuen que és l’acció més factible per combatre el Canvi Climàtic.

Els investigadors alerten que el planeta té una tendència de desforestació molt preocupant, que anem de camí a perdre 223 milions d’hectàrees de bosc al 2050, la majoria als tròpics. Si canviéssim aquest rumb i el planeta tingués 1.000 milions d’hectàrees més d’arbres, aconseguiríem aturar la pujada de la temperatura global fins als 1,5ºC, un valor que evitaria una extinció massiva d’éssers vius i altres desastres naturals.

Una de les persones que defensa aquest pla és Jean-Francois Bastin, cap de l’equip que presenta l’estudi. Bastin assegura que és fàcil reforestar el món a gran escala amb les condicions ambientals actuals, perquè tenim una gegantina superfície disponible de més de 2.000 milions d’hectàrees. Malauradament, aquesta extensió s’utilitza amb altres finalitats, com per exemple per a l’agricultura.

Aquest expert veu optimista que es podrien recuperar fàcilment 900 milions d’hectàrees de bosc, com la mida d’Estats Units. Ell i els seus col·legues saben per on començar: s’hauria de repoblar 151 milions d’Ha. a Rússia, 103 milions als Estats Units, 78,4 milions d’hectàrees al Canadà, i també a Austràlia, Brasil i a la Xina.

La solució més econòmica al Canvi Climàtic

Per aconseguir aquesta gran fita per salvar el món de l’escalfament global demanen plantar un bilió d’arbres, que costarien uns 0,3 dòlars cadascun. Calculen que aquesta acció mundial costaria uns 300.000 milions de dòlars, una petita fortuna per a la que defensen com «la solució més barata que mai abans s’hagi proposat».

Adverteixen que caldria iniciar aquesta estratègia al més aviat possible i tindria uns efectes importants a l’actual tendència del Canvi Climàtic. Una vegada els boscos repoblats siguin adults absorbiran aproximadament 205.000 milions de tones de CO2! Això significaria eliminar una mica més de dos terços dels 300.000 milions que es calcula que els humans han emès a l’atmosfera, des de la primera revolució industrial, fa 250 anys.

Una beneficiosa reforestació depén del tipus d'arbre i la forma de fer-ho | Pixabay

 

El tipus d’arbre, el lloc i el com són fonamentals per a l’èxit de la iniciativa

Per acabar, l’estudi planteja que no es tracta de plantar arbres de qualsevol manera. Diversos col·laboradors del projecte expliquen que el tipus d'arbre, el lloc i la manera que creixeran determinaran l’èxit del projecte. En algunes zones, diuen, pot incrementar el risc d'incendis, afectar la disponibilitat d'aigua o acollir fauna que ataca cultius.

Desconfien dels programes de reforestació que sovint prefereixen monocultius d’una sola espècie en lloc de regenerar els boscos natius. Aquesta pràctica dificulta bastant la captació de carboni i no és bona per a la biodiversitat, la producció d'aliment i les classes socials.

També et pot interessar...

"🔴INCREÏBLE: Hi ha tantes iguanes a Florida que es poden exterminar-les sense control" "🌡☀ CONFIRMAT: L'augment espectacular de les greus onades de calor al juny no és casualitat"