Surt a la llum una de les primeres filmacions d’un eclipsi solar l’any 1900

Les imatges tenen 119 anys i van ser enregistrades el 28 de maig d’aquell any a Carolina del Nord. El vídeo ha estat reparat fotograma a fotograma amb qualitat 4k
Els eclipsis solars sempre han fascinat a les societats de tots els segles | Arxiu

 

L’Institut de Cine Britànic (BFI) ha publicat una de les primeres filmacions de la història d’un eclipsi solar l’any 1900. Aquestes imatges mostren el fenomen astronòmic viscut el 28 de maig de fa 119 anys a Carolina del Nord, als Estats Units, al llarg d’un minut durant el qual es pot veure el moment exacte en què la Lluna tapa completament el Sol.

Les imatges van ser enregistrades per l’il·lusionista i l’inventor britànic Nevil Maskelyne durant una expedició de l’Associació Astronòmica Britànica. Aquesta persona va dur a terme la gravació d’aquest petit film utilitzant un adaptador telescòpic especial a la seva càmera. El vídeo estava fins ara arxivat a la Reial Societat Astronòmica, i va ser reparat fotograma a fotograma i recuperat en qualitat 4k.

Primer intent frustrat l’any 1898

L’il·lusionista britànic Maskelyne, autor d’aquestes imatges l’any 1900, ja va intentar fer la seva primera gravació d’un eclipsi solar l’any 1898 a l’Índia, però malauradament li van robar les imatges d’aquest fenomen astronòmic i va haver d’esperar un parell d’anys per poder publicar amb el seu nom el seu propi eclipsi, aquest cop des dels Estats Units.

«És increïble veure com els esdeveniments del nostre passat científic recobren vida», explica en un comunicat de la Reial Societat Astronòmica, Mike Cruise, president d’aquesta organització. En aquest sentit, Cruise destaca que els astrònoms sempre estan «disposats» a acceptar noves tecnologies, i que fa més d’un segle «no va ser una excepció». De fet, els eclipsis, tant els solars com els lunars, sempre han fascinat a les societats de tots els segles, arribant a ser un presagi de desgràcies o de càstigs divins molts anys enrere.  

També et pot interessar...

"CONFIRMAT: Augment molt preocupant de la temperatura a Catalunya" "🌙SORPRENENT: La confessió de la NASA que alimenta els dubtes de l'arribada a la Lluna"