Aigües de Reus executarà un pla d’inversions de 2,5 milions d’euros aquest 2020

D’entre les actuacions més destacades hi ha la finalització del col·lector de l’avinguda de Salou i un millor reaprofitament dels recursos hídrics propis

Actualment s'estan duent a terme les obres de la segona fase del col·lector de l'avinguda de Salou de Reus | Ajuntament de Reus

Aigües de Reus preveu executar un pla d’inversions d’uns 2,5 milions d’euros per aquest any 2020. D’entre les actuacions més destacades hi ha la finalització del col·lector de l’avinguda de Salou (actualment en obres) i diversos treballs que han de permetre la diversificació de les fonts d’abastament i un millor aprofitament de recursos hídrics propis, com és el cas de pous i minats. 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

La planificació també incorpora obres de reparació i renovació de la xarxa d’abastament i sanejament en diversos barris i inversions relacionades amb l’eficiència energètica. Actualment, s’està duent a terme la construcció del nou col·lector de l’autovia de Salou, a l’avinguda President Macià entre la plaça del Canal i l’Autovia de Bellisens.

Aquesta actuació té com a objectiu la millora del sanejament en alta a la ciutat. L’execució d’aquesta obra, finançada per l’Agència Catalana de l’Aigua, representa una important millora en un dels principals col·lectors de la ciutat i es preveu que estigui enllestida aquest mes de febrer.

Aprofitament de recursos propis

Una altra de les obres destacades de l’any, que servirà per millorar l’aprofitament dels recursos hídrics de la ciutat, és l’actuació que permetrà utilitzar l’aigua del minat d’Almoster, que fins ara estava en desús. L’actuació entra en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i el Pla d’Acció Municipal 2019-2023 i té un pressupost de 103.272,52 euros.

Amb aquesta acció, vinculada a les obres de millora del Passeig de la Boca de la Mina, es vol recuperar la captació de l’antic minat d’Almoster per tal de ser servir l’aigua ‘en cru’, és a dir, sense cap mena de tractament. D’aquesta manera, es podran regar els espais verds que ara es creen amb l’esmentat projecte d’adequació del passeig, com són el Parc Agrari i el Parc de les Olors.

En la segona meitat de l’any, es preveu fer un nou pas endavant amb una nova actuació de recuperació i adequació de les instal·lacions anomenades del Clor vell (actualment en desús) i que van ser la primera font d’abastament de Reus i on es va construir el primer sistema de tractament de les aigües de la ciutat. Aquesta segona intervenció s’ha pressupostat en 145.000 euros.

Imatge d'uns operaris treballant al Parc de les Olors | Adrià Morte

Noves fonts de subministrament

El segon semestre de 2020 s’han de fer realitat altres projectes que miren de diversificar les fonts de subministrament d’aigua per a la ciutat. D’una banda, s’ha pressupostat (amb 125.000 euros) una intervenció per recuperar l’aigua de la mina del barri Fortuny, que arriba a la ciutat pel Parc dels Capellans. D’altra banda, s’ha planificat una important intervenció de millora de la qualitat de l’aigua en els pous de l’àrea de Bellisens, amb la idea que pugui destinar-se a usos de boca, després de la instal·lació d’un sistema de tractament per a la reducció de nitrats. El pressupost s’ha fixat en 450.000 euros.

La regidora responsable d’Aigües de Reus, Noemí Llauradó, afirma que «a Reus sempre hem estat responsables amb l’ús de l’aigua perquè som plenament conscients que per a nosaltres és un recurs escàs que ens cal cuidar, i és per això que no podem baixar la guàrdia i ens cal seguir treballant en la recuperació de recursos hídrics».

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, destaca que «un dels objectius de la ciutat és seguir aprofundint en aquesta política d’usos de l’aigua recuperada que, lògicament, permet alliberar aigua potable de la xarxa principal i de les fonts d’abastament». De fet, Reus destina aigua «no potable» a algunes finalitats molt específiques, i amb plenes garanties sanitàries, des de fa anys, com és el cas de la neteja de la via pública, que es fa íntegrament amb aigua que no pot destinar-se a ús de boca per la seva baixa qualitat.

Plànol de les inversions que realitzarà Aigües de Reus aquest 2020 | Cedida

La telemesura avança

El pla d’inversions també preveu seguir renovant bona part del parc de comptadors per d’altres que permeten el sistema de telelectura, cosa que ja s’ha anat fent des de 2017. El pla de substitució rebrà aquest any un important impuls, amb la instal·lació de 10.000 comptadors nous en diverses zones de la ciutat. La telemesura serà una realitat a tota la ciutat el 2023, quan s’haurà completat la substitució de tot el parc de comptadors (al voltant de 50.000).

En paraules de Noemí Llauradó, «intentem ser cada cop més eficients i transparents en la gestió quotidiana del servei i, en aquest sentit, la telelectura és un sistema de lectura dels comptadors a distància, que facilita al client el seu consum d’aigua en qualsevol moment i que, per tant, en potencia la informació i afavoreix  l’estalvi d’aigua i un ús encara més responsable”.

Entre altres avantatges, aquest sistema permet als ciutadans conèixer en temps real el seu consum, així com configurar alarmes que avisin en cas que se superi un consum determinat o detectar, fins i tot, un possible escapament.

El projecte s’emmarca en la línia d’inversions tecnològiques que Aigües de Reus du a terme per disposar d’unes infraestructures modernes i oferir als seus abonats un millor servei en el seu dia a dia. En paral·lel als treballs de renovació física del parc de comptadors, s’instal·len en llocs estratègics uns concentradors que permeten recollir tots els senyals que emeten i fer-los arribar als servidors de les oficines centrals.

Aquestes dades, un cop el sistema estigui operatiu, es gestionaran centralitzadament i permetran fer un gir absolut al servei de facturació als clients. Entre d’altres avantatges, la xarxa de telemesura permet eliminar les lectures per part dels agents i, en conseqüència, evitar possibles errors de lectura o de transcripció dels números.

Imatge de les canonades que s'instal·laran a l'avinguda de Salou | Ajuntament de Reus

Obres a la xarxa d’abastament i sanejament

Pel que fa a reparacions i renovacions en les canonades públiques, aquest principi d’any hi ha planificades obres de renovació de la xarxa d’abastament en diversos carrers: Morell, Alcalde Segimon, Passeig dels plàtans, Pintor Jaume Segarra, Josep Benages i Pujol i avinguda Països Catalans. En tots els casos, són obres ja adjudicades i que s’executaran el primer trimestre de 2020, amb inversions que oscil·len entre els 56.000 i els 84.000 euros.

A banda d’aquests treballs, al llarg de l’any hi ha previstes obres en les xarxes, d’abastament o sanejament, en els següents carrers: Pere Cavallé i Llagostera, Harmonia, Antoni de Bofarull, Campoamor, Àngel Guimerà, Canal, Tetuan, Passeig de l’Oliver, raval de Miró i raval de Sant Pere.

Eficiència energètica

Finalment, el pla d’inversions també preveu una important inversió en eficiència energètica, mitjançant la instal·lació de plaques solars en diverses infraestructures i instal·lacions d’Aigües de Reus, com ara en dipòsits i en l’Estació Depuradora d’Aigua (EDAR), i la renovació de part de la flota de vehicles, que es farà a partir de vehicles de consum sostenible.

"🔴 ATENCIÓ: Gran manifestació a Reus contra la violació denunciada per una veïna" "👏 Ja se sap quan el Cafè de Reus reobrirà les seves portes!"