L'Arxiu de Reus acollirà la III Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular

La jornada serà el pròxim dissabte i estarà deicada al Carnaval
Imatge d'arxiu del Carnaval de Reus 2019 | Josep Martí

 

Aquest pròxim dissabte, 16 de març, l'Arxiu de Reus acollirà la III Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular, enguany estarà dedicada al Carnaval. La iniciativa està organitzada pel Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/Carrutxa i pretén ser un punt de trobada amb l'objectiu d'intercanviar coneixements i experiències sobre els diferents carnavals que se celebren arreu del país. L'entrada és lliure per a tots els públics i té un preu de 25 euros que inclourà els materials publicats sobre els carnavals del Baix Camp i del Priorat. Per a més informació i per a fer les inscripcions es pot escriure un correu electrònic a carrutxa@gmail.com.

D'altra banda, també es pot visitar la mostra temporal «Ordeno, mano i disposo: Bans històrics del Consell dels Bulls del Carnaval de Gràcia» situada al vestíbul de l'Arxiu de Reus del 12 al 16 de març. 

La temàtica d'enguany, el Carnaval

El Carnaval és una festa que, a mitjans del segle XIX, es relacionava amb els col·lectius més culturals i socials de la societat i es considerava una festa recreativa. L'entitat Carrutxa treballa, des de fa temps, en l'estudi del Carnaval a les comarques del Baix Camp i del Priorat. Recentment, han col·laborat amb el Museu de Reus en l'exposició «Semblar déu i tot lo món. Els carnavals reusencs 1859-1939», també ho han fet en la producció de la mostra «L'àlbum del Carnestoltes. El Carnaval a Cornudella s. XIX-XX». D'altra banda, han treballat en un estudi sobre l'humor i les sàtires dels carnavals de la ciutat de Reus des del segle XVI fins ara.  

«Ordeno, mano i disposo: Bans històrics del Consell dels Bulls del Carnaval de Gràcia», una altra mostra

Aquesta és l'altra mostra que es podrà visitar al vestíbul de l'Arxiu de Reus fins al pròxim dissabte,16 de març, i també està relacionada amb la festivitat de Carnaval, però des d'un punt de vista més històric i social i des de la perspectiva de Barcelona. L'exposició arranca als anys 80, quan els bans satírics van redactar i difondre col·lectius de diferents barris, sobretot el Consell dels Bulls de Gràcia. A partir d'aquests bans satírics, l'exposició fa un repàs de la història d'aquesta festivitat i de les diferents etapes per què ha passat durant l'època contemporània, per exemple, la censura i la prohibició que va patir durant la dictadura franquista.

"El Gremi de la Construcció al Baix Camp demana licitacions adaptades als preus reals" "ÚLTIMA HORA: Carles Prats, de Vermuts Miró, serà el número 4 a les llistes d'ERC a Reus"