La Generalitat projectarà vorera i carril bici des de Reus fins a Cambrils

Una proposta del PSC aconsegueix el compromís de la Generalitat | El tram fins a la Urbanització Blancafort, previst per l'any vinent

La Generalitat es compromet a redactar un projecte per construir vorera i carril bici a la carretera entre Reus i Cambrils. La primera part del projecte, lluitada des de fa deu anys, connectarà la sortida de Reus amb la Urbanització Blancafort. Aquest projecte es licitarà l'any vinent.

A proposta del PSC, la comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament ha aprovat, aquest dilluns, projectar o estudiar tres actuacions diferents a la carretera TV-3141, la que uneix Reus i Cambrils. Per una banda es reafirma el compromís amb el projecte que ha de fer arribar el carril bici i la vorera que ara surten de Misericòrdia i arriben a la rotonda de la T-11 també fins a la Urbanització Blancafort.

A més, però, el text aprovat també implica allargar aquesta actuació fins al vial del Cavet de Cambrils, dins del terme municipal i força a prop del nucli urbà. La tercera actuació, que s'ha aprovat estudiar-la com a primer pas, és desdoblar el carril de la carretera en sentit Reus des de l'antiga entrada a la urbanització, on també hi ha l'entrada del Club Tennis Reus Monterols.

El PSC reivindica el compromís

«Per fi, la Generalitat complirà el compromís adquirit amb els veïns de la urbanització», ha etzibat Andreu Martín, portaveu del PSC de Reus, en relació amb la proposta aprovada. Els socialistes recorden que l'any 2010 es va presentar el projecte inicial, que ja va rebre al·legacions, tant de Reus com de Cambrils, perquè l'arbrat, la vorera i el carril bici connectessin tots dos municipis.

Martín recorda que és un projecte llargament reclamat, especialment pels veïns de la urbanització, ja que el tram que uneix la zona amb el nucli de Reus arriba a tenir un voral de tan sols vint centímetres en alguns punts. Recorda, també, que el calendari previst per la Generalitat establia impulsar el projecte inicial, fins a la urbanització, enguany.

«Significa que les obres es podrien realitzar durant el 2021», destaca. Fa èmfasi, també, en la necessitat de desdoblar el carril en direcció a Reus del darrer tram de la TV-3141, una mesura que ara s'ha aprovat estudiar. «És molt necessari el desdoblament del carril en el sentit Reus en aquest tram per tal de facilitar l’accés de vehicles a la T-11 i, d’aquesta manera, descongestionar la via».

El portaveu socialista resumeix que «l’únic objectiu és donar compliment a un acord adquirit per tal de millorar la seguretat a la zona i, d’altra banda, reduir les retencions constants de vehicles que s’hi formen». L'acord en qüestió és, no només el projecte inicial, sinó una moció aprovada l'any 2017 a l'Ajuntament de Reus en el mateix sentit.

El govern de Reus preveu licitar el projecte l'any vinent

Pel que fa a l'actuació que s'hauria de veure més aviat és allargar l'actual vorera i carril bici des de la rotonda de la T-11 fins a la Urbanització Blancafort. El projecte fa temps que està redactat i, segons explica el govern local, la previsió era poder-lo licitar enguany.

S'ha de finançar entre l'Ajuntament i la Generalitat a parts iguals, i la firma d'aquest conveni de col·laboració estava previst que es fes enguany. El finançament, que també s'havia programat per enguany, ara s'ajorna fins al 2021. Segons explica la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, l'impacte de la Covid-19 ha provocat aquests canvis.

«Aquest conveni s'ha de signar necessàriament enguany, però per motius obvis hem trigat un pèl més del que teníem previst», argumenta. «La intenció de l'Ajuntament era destinar-hi romanents del 2019, i amb els reajustos que hem estat fent no ha estat possible i aquest 2020 tampoc ho serà; sí que prendrem el compromís que s'hi destini la partida corresponent el 2021», aclareix.

Recorda que el projecte ja estava redactat; l'Ajuntament el va haver de modificar per ajustar-se als requisits tècnics de la Generalitat i, finalment, el departament de Territori i Sostenibilitat, «el va assumir i l'havia de fer amb els seus estàndards». «El carril bici de Blancafort ja té el projecte fet i quantificat», sentencia.

El pressupost que es preveu ronda el milió d'euros, una xifra que quedarà repartida entre consistori i Govern. El que no tenia cap compromís ferm era la possibilitat d'allargar aquesta actuació fins a Cambrils. «Valorem positivament la proposta de resolució del PSC perquè el que fa és acabar d'allargar el traçat ciclable fins al vial de Calvet».

La idea, que sí que s'havia plantejat dins del departament, no havia arribat a sortir mai del calaix. Ara, si es manté el compromís de la Generalitat, es posarà en marxa la redacció del projecte perquè, a la llarga, la carretera entre Reus i Cambrils acabi tenint, en bona part del seu traçat, vorera, arbrat i carril bici.

"Els reallotjaments de famílies vulnerables de Reus, entre el «pedaç» i la «urgència»" "«És una barbaritat» Un advocat de Reus porta al jutjat l'obligació d'anar amb mascareta"