Reus certifica, dilluns, la venda de l'Hospital Sant Joan

La venda del centre es podria dur a terme abans del que s'havia previst

L'Hospital Sant Joan està un pas més a prop de passar a mans de la Generalitat de Catalunya. L'Ajuntament de Reus aprovarà, aquest dilluns, els darrers tràmits pendents abans de fer efectiva la venda de l'empresa municipal, una venda que està prevista per al 22 de juliol, però que podria arribar a fer-se abans i tot.

Aquest dilluns, 20 d'abril, el consell d'administració i la junta general de l'Hospital Sant Joan, així com el ple de l'Ajuntament de Reus, certificaran la venda del centre sanitari a la Generalitat, tal com ha informat Diari Més i ha pogut corroborar TarragonaDigital.

Mentre l'àmbit sanitari se centra, des de fa setmanes, en la lluita contra la Covid-19, en l'aspecte administratiu els terminis corren, i en el cas de l'Hospital Sant Joan, en direcció al canvi de mans. Es duran a terme diferents tràmits administratius que s'han de fer efectius abans que es pugui signar el traspàs de competències pròpiament dit.

L'Ajuntament de Reus reorganitza l'àmbit sanitari

Per una banda, tal com explica el regidor de Salut de Reus, Òscar Subirats, a aquest mitjà, es farà el traspàs de les accions que l'Hospital té del Centre Mèdic Quirúrgic cap a l'Ajuntament. D'aquesta manera, el CMQ quedarà dins del perímetre administratiu del consistori quan el Sant Joan deixi de ser-hi.

En segon terme, tant l'hospital reusenc com Gecohsa —l'empresa municipal reusenca que gestiona l'Hospital de Móra d'Ebre— tenen accions de Sagessa S.A., la companyia també de l'Ajuntament de Reus que s'encarrega, entre altres, de l'atenció primària i assistencial. Aquest divendres s'ha aprovat que les de Gecohsa passin a mans municipal, i dilluns es farà el mateix amb les de l'Hospital.

Qui les rebrà, però, no serà l'Ajuntament de Reus, sinó la Fundació d'Atenció Social (FAS). D'aquesta manera es reorganitzarà l'activitat sanitària que quedarà en mans del consistori quan ja no hi hagi la de l'Hospital. «El conveni ens permet reorganitzar els serveis d'atenció social, com les residències, en dues fundacions, la FES i la FAS», explica Subirats.

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

Darrer tràmit per sentenciar la venda de l'Hospital Sant Joan

Seran la Fundació Educativa i Social i la d'Atenció Social qui acabin vehiculant l'àmbit sanitari reusenc. En tercer terme, també dilluns, s'aprovarà la venda de l'Hospital Sant Joan a la nova Empresa de Dret Públic que, jeràrquicament per sota del departament de Salut (CatSalut), gestionarà l'Hospital Universitari Sant Joan a partir de l'estiu.

Aquest 20 d'abril, doncs, es produiran tres fets consecutius. Per una banda, el consell d'administració aprovarà el traspàs de les accions de Sagessa S.A. que ara són propietat de l'Hospital. En segon lloc, la junta general, que com que es tracta d'una empresa municipal correspon als mateixos membres del plenari, aprovarà els moviments patrimonials.

Per últim, el ple extraordinari ratificarà els acords aprovats per la junta general farà tot just uns minuts. La Generalitat, a través de la nova EDP, ja ha fet també la seva part dels tràmits. El regidor de Salut explica que «el que fem és acordar la venda; paral·lelament, fa uns dies, la nova EDP que ha de portar la governança de l'Hospital, va aprovar la compra, i tot queda pendent d'anar al notari».

La venda de l'Hospital podria arribar abans del previst

Fins ara hi havia sobre totes dues taules un conveni signat el desembre passat. Aquest conveni estipulava quins procediments es durien a terme, és a dir, a través de quines passes es duria a terme el canvi de mans. El que es fa ara és fer efectius aquestes passes, que haurien de culminar el juliol.

«Està previst per al 22 de juliol, perquè també hi ha la compra dels crèdits, tot i que hi ha la possibilitat que aquest tràmit es pugui fer abans que l'altre, però això encara està bastant verd», apunta Subirats. Tots aquests tràmits es podrien dur a terme, fins i tot, si en el pitjor dels casos a l'estiu encara es mantingués el confinament, una situació que «en cap cas» hauria de suposar un entrebanc per als tràmits.

"ATENCIÓ: Diversos casos positius per coronavirus en un sociosanitari de Reus" "🎵💰 Una iniciativa solidària uneix els Nanos de Reus, la zumba i la recerca"