Les denúncies contra l’incivisme a Reus creixen un 78% aquest 2020

La Guàrdia Urbana ha aixecat 613 actes durant els mesos de gener i febrer, molt per sobre de les 343 del 2019

La Guàrdia Urbana de Reus ha incrementat en un 78,72% el número d’actes aixecades contra l'incivisme durant els dos primers mesos de l’any amb relació al gener i febrer de 2019. L’increment del nombre de controls de la Guàrdia Urbana ve motivat per la voluntat del Govern de Reus de donar resposta a les demandes de la ciutadania per acabar amb les conductes incíviques que generen més molèsties veïnals.

El cos municipal de seguretat ha tancat dos anys consecutius amb xifres rècord contra l’incivisme. En total, l’any 2019 va aixecar 3.320 actes contra actituds incíviques, especialment vinculades a l’oci nocturn. Durant els mesos de gener i febrer de 2020 ja n’ha aixecat 613, quan els mateixos dos mesos de l’any passat en va aixecar 343. De fet, sense anar més lluny aquest darrer cap de setmana la Guàrdia Urbana va obrir 79 expedients per conductes incíviques.

Aquesta pressió que està duent a terme el cos municipal de seguretat ja es va corroborar l’any passat quan de les 2.453 actes del 2018 es va passar a les 3.320 del 2019. Això, també ha suposat un increment en el número de diners ingressats a les arques municipals. Segons les dades del portal Reus Open Data, dels 239.863,99 euros recaptats en multes l’any 2018 es va passar als 370.135,20 euros.

Segons indica l’Ajuntament de Reus, una de les línies prioritàries de la tasca de la Guàrdia Urbana és «continuar treballant en la conscienciació ciutadania amb relació a les conductes incíviques, amb especial atenció a aquells que generen més molèsties i queixes de la ciutadania». 

La Guàrdia Urbana treballa en la conscienciació ciutadana amb relació a les conductes incíviques | Adrià Morte

En aquest sentit, només el 15% de les queixes veïnals rebudes amb el projecte de proximitat posat en marxa per la Guàrdia Urbana tenen a veure amb qüestions relacionades amb la inseguretat. El gruix dels temes tractats pels comandaments de la Guàrdia Urbana amb els representants dels barris fa referència a l’incivisme. 

Miccionar a la via pública (208) i el consum d’alcohol pertorbant el descans veïnal (182) són les conductes incíviques més recurrents i denuncies per la Guàrdia Urbana durant els dos primers mesos de 2020. Segueixen la tinença de drogues a la via pública (115), embrutar la via pública (21), oferir o sol·licitar serveis sexuals a la via pública (16) i molèsties per sorolls (8).

Oci nocturn

La majoria de comportaments denunciats estan vinculats a l’oci nocturn, no tant pels locals com pels clients, que quan surten o es troben al carrer no respecten el descans dels veïns. La Guàrdia Urbana fa constants contactes amb els propietaris dels locals, per conscienciar envers la necessitat de fer conviure l’oci nocturn amb la resta d’activitats que tenen lloc a la ciutat; i controla les actituds incíviques que es poden produir a la via pública.

Juntament amb els locals d’oci nocturn, la Guàrdia Urbana ha fet campanyes per sensibilitzar els clients que determinades conductes poden causar molèsties als veïns, i que no es pot utilitzar la via pública per a la festa. Igualment, es fan reunions amb els propietaris dels locals que presenten algun tipus de problemàtica i s'informa els seus responsables de les mesures que han de prendre per evitar molèsties, aldarulls i actes incívics, tant als locals com al seu entorn.

"🔴 La Unió de Botiguers de Reus ja té nova presidenta" "🍗🌮 ATENCIÓ: Primeres novetats de la Ganxet Pintxo de primavera!"