El crematori de Reus incorporarà un segon forn per l'augment de demanda

Un 30 % de l'activitat de la funerària es concentra en les cremacions mentre que un 70 % segueixen sent enterraments
El segon forn s'instal·larà al costat de l'actual, on s'ha mecanitzat l'entrada dels difunts | Jordi Olària

 

Els Serveis Funeraris de Reus i Baix Camp posaran en marxa, el primer semestre de l'any vinent, un segon forn al crematori municipal de Reus. L'objectiu és anar-se adaptant a l'increment constant de demanda que hi ha hagut des que es va posar en funcionament aquest servei a la ciutat l'any 2003. Aleshores, tal com explica el regidor de Recursos Generals, Joaquim Enrech, «es feien una mitjana de 150 cremacions l'any i ara estem al voltant de les 750 l'any».

La sala on els familiars poden acompanyar el difunt fins a l'últim moment | Jordi Olària

 

A Reus hi ha un 30 % de cremacions i un 70 % d'enterraments

La dinàmica general és que augmenti el nombre de cremacions, i a tot l'àmbit català, ja arriba al voltant del 40 % o el 45 %. A Reus, a causa de l'arrelada tradició que hi ha d'anar al cementiri i a causa, també, del gruix de famílies que hi tenen sepultures, aquesta proporció es queda en un 30 %. Amb tot, les instal·lacions han anat augmentant la seva activitat, i és per això que ara s'hi ha planificat un paquet d'inversions.

«Són inversions pensades per atendre els usuaris amb la major cura i sensibilitat possibles», explica l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer. «Reus tindrà un altre forn crematori perquè hi ha molta demanda, i com que hi ha més demanda, hi hem de donar resposta». El projecte contempla també millorar els filtres per reduir les emissions a l'atmosfera, una actuació que, segons el batlle reusenc, la Unió Europea farà implementar en un futur pròxim.

El crematori compta amb una sala de cortesia on els familiars poden esperar que es faci la cremació | Jordi Olària

 

La font de les cendres registra dues cerimònies mensuals

El Cementiri General de Reus compta, en línia amb aquest increment de les cremacions, amb un espai estrenat en la darrera etapa de l'equipament. Es tracta de la font de les cendres, un espai pensat per dur-hi a terme cerimònies de comiat als familiars. Compta, també, amb un columbari adjacent on poder dipositar les urnes si s'opta per no espargir les cendres, i és un exemple de com modernitat, tradició i història conviuen en un mateix espai, el Cementiri General de Reus.

Font de cendres del Cementiri General de Reus | Jordi Olària

 

865.000 euros en inversions dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp

La instal·lació del segon forn crematori compta amb un pressupost total de 785.000 euros i ha de suposar duplicar el nombre de serveis que es podran dur a terme cada dia. Ara mateix se'n podrien arribar a fer tres, mentre que quan entri en marxa el nou forn, la capacitat s'ampliarà fins a les sis diàries. El còmput anual també tindrà molt marge per créixer, i és que ara mateix registra 750 cremacions i el segon forn permetria assumir-ne 800 més.

El projecte es divideix en tres fases: la redacció i estudi dels projectes, amb 150.000 euros de pressupost i ja en marxa; la instal·lació del forn, prevista per la primera meitat del 2019 i pressupostada amb 175.000 euros; i per últim, la col·locació dels filtres de partícules, prevista també per l'any vinent amb 460.000 euros de pressupost. A més, però, la funerària compta amb una altra inversió, en aquest cas, al cementiri.

A l'entrada del crematori hi ha una mostra d'urnes funeràries | Jordi Olària

 

Amb 80.000 euros de pressupost, Serveis Funeraris de Reus i Baix Camp preveu construir un nou edifici a la zona nord del cementiri. Acollirà un nou magatzem de residus i un nou espai de serveis públics que pugui complementar les actuals instal·lacions, situades a l'entrada del cementiri.

"ALERTA: Robatori amb arma blanca en una perfumeria del centre de Reus" "REPORTATGE: Trobar pis de lloguer a Reus, missió impossible"