Junts per Reus promet mil pisos socials entre nova construcció i habitatge buit

Asseguren que aniran destinats a joves i gent gran | Aposten per combinar tres models diferents per ampliar el parc d'habitatge municipal
Montserrat Vilella, Carles Pellicer, Mariluz Caballero i Pep Cuerba, integrants de la llista electoral de Junts per Reus | Jordi Olària Gras

 

Junts per Reus promet sumar un miler de pisos de lloguer social a l'actual parc immobiliàri de l'Ajuntament. Es tracta de l'aposta del partit en matèria d'habitatge per aquestes eleccions municipals, i ha de suposar l'actuació en tres línies diferents. Actualment el parc d'habitatge municipal és de 160 pisos, una xifra que l'actual oposició municipal ha criticar per considerar que era massa escassa.

  • No et perdis l'actualitat i els resultats de les eleccions municipals a Reus. T'arribarà GRATIS al mòbil abans que a ningú: clica aquí!

«Junts per Reus farà 1.000 habitatges de lloguer social per a joves i per a gent gran», ha promès Carles Pellicer, cap de llista de la formació. Assegura que és un objectiu assolible gràcies a l'experiència adquirida tant per part de l'Ajuntament com de Redessa amb la gestió actual del parc d'habitatge municipal, que està ple. Aposta per potenciar la borsa d'habitatge i per comprar als bancs algunes de les promocions que tinguin buides.

Zona del barri del Carme on s'han dut a terme els enderrocs | Jordi Olària Gras

 

La nova construcció d'habitatge social

La promesa electoral l'han fet des de la zona on s'han produït els enderrocs del barri del Carme. És on Junts per Reus situa una de les principals àrees d'actuació en aquest àmbit. El sistema, manté Pellicer, és el de cedir solars als privats que vulgui construir habitatge de lloguer assequible. En una línia similar es treballarà, augura, a l'actual aparcament de zona blava de la Riera de Miró.

L'objectiu és tenir oferta per cobrir la demanda, prinicpalment, de dos perfils poblacionals. Per una banda, la gent jove que té dificultats per emancipar-se. Per l'altra, la gent gran que viu sola i pot tenir problemes de mobilitat entre altres. A més, assegura Pellicer, també es tindran en compte les famílies en situació vulnerable que puguin necessitar-ho.

Pisos buits al carrer de Joan Coromines, ocupats durant l'estiu del 2017 | Jordi Olària Gras

 

Comprar pisos de bancs

El cas és que, tal com s'ha criticat a l'equip neoconvergent durant aquest mandat, l'habitatge municipal de Reus només compta amb 160 pisos, una quantitat molt inferior a la necessària, i que està plena. Pellicer ho presenta com una demostració de la capacitat per gestionar l'habitatge d'aquestes característiques que s'ha adquirit tant a l'Ajuntament com a Redessa, l'empresa municipal del sector immobiliàri i empresarial.

Una de les opcions que s'estan treballant per ampliar la bossa d'habitatge municipal és la compra als bancs d'algunes de les promocions que ara mateix són buides, com les del carrer de Joan Coromines, que van ser ocupades durant l'estiu del 2017. «Els bancs, fons d'inversió i grans tenidors no estan disposats a llogar a preu assequible», etziba Pellicer.

Zona dels carrers de la Closa de Freixa i de Sant Benet on s'han enderrocat les cases que hi havia | Jordi Olària Gras

 

Gestionar pisos buits de propietaris privats

És per això, i per arribar a la xifra dels mil pisos de nou lloguer social promesos, que també es vol potenciar la borsa d'habitatge. Es tracta d'un organisme a través dels quals els propietaris privats de pisos els cedeixen a l'Ajuntament perquè els gestioni i, per tant, es poden destinar a lloguer social. Junts per Reus vol incrementar la difusió d'aquest servei per incrementar el nombre de pisos que es gestionen.

Per fer-ho més atractiu, assegura que es plantejaran bonificar l'IBI d'aquells propietaris que cedeixin el pis a l'Ajuntament, a més d'estudiar si el consistori pot assumir alguna reforma a canvi de quedar-se amb el lloguer de l'immoble. «Si donem més garanties, tenim més pisos», conclou el cap de llista.

El carrer de la Closa de Freixa és un dels que ha vist com s'hi enderrocaven edificis | Jordi Olària Gras

 

L'habitatge, qüestió de ciutat

L'habitatge, principalment social, s'ha convertit en un pilar programàtic d'algunes de les formacions que es presenten en aquestes eleccions. Es tracta d'una matèria que ha passat sovint pel plenari municipal sense que cap de les postures canviessin radicalment.

L'actual govern i, en concret, el regidor d'Urbanisme, Marc Arza (PDECat) ha repetit sovint que el parc d'habitatge municipal està ple, que el govern sap que és insuficient, però que no es podia ampliar de manera automàtica perquè l'Ajuntament no té la capacitat financera d'aixecar blocs de pisos.

L'oposició —amb especial incidència de la CUP— ha carregat sovint contra la falta de previsió del govern que, segons aquestes formacions, demostra que el parc d'habitatge municipal sigui escàs i estigui ple. Aquesta campanya, força formacions compten amb propostes per ampliar o gestionar l'habitatge existent.

A més de la CUP i JxR, també Ara Reus, que aposta perquè l'Ajuntament tregui a subhasta els solars municipals perquè els puguin adquirir els promotors privats amb capacitat per fer-hi promocions immobiliàries. No es d'estranyar, tampoc, que la resta de formacions acabin presentant propostes en aquest sentit al llarg dels pròxims deu dies.

"🏫REPORTATGE: Mas Pintat, més de 10 anys acompanyant les famílies reusenques" "AGENDA: Aquesta setmana comença la Ganxet Pintxo amb més qualitat!"