Mas Pintat, un espai únic que fa més de 10 anys que acompanya les famílies reusenques

El centre s'ha convertit en un espai familiar de referència a Catalunya per la seva activitat
El centre familiar Mas Pintat està situat al carrer de l'Abat Escarré de Reus | Laia Riba

 

El centre familiar Mas Pintat de Reus s'ha convertit en un espai de referència a Catalunya en l'àmbit del suport a la família. El moment de creixença de l'infant és bàsic per al desenvolupament d'una persona, per aquest motiu el personal de Mas Pintat, a través d'activitats i tallers de caràcter lúdic, guia a les famílies perquè adoptin un seguit de pautes en l'educació de l'infant. Mas Pintat és l'únic espai d'aquestes característiques que hi ha a la demarcació de Tarragona, fet que encara fa dels seus serveis els més exclusius.

La sala lúdica és la més utilitzada pels usuaris de Mas Pintat | Laia Riba

 

Mas Pintat, un centre de suport a les famílies

La directora de Mas Pintat Reus, Rosa Martí Tous, el defineix com «un centre que dóna suport a les famílies amb mirada cap a l'infant». L'entitat és un espai municipal on les famílies es troben, comparteixen experiències i realitzen activitats centrades en el procés de creixement de l'infant. Mas Pintat és un espai que ja fa 11 anys que està en marxa a Reus i que bàsicament, divideix la seva activitat en dos vessants; l'espai familiar i els tallers.

L'espai familiar estableix un lligam amb l'infant

Des d'elaborar dolços, fer decoracions nadalenques o ballar i cantar amb la família, aquestes són algunes de les activitats que es porten a cap a Mas Pintat. L'espai familiar es destina als infants acompanyats dels seus pares on s'ajuda a identificar i entendre les necessitats emocionals i cognitives dels fills. Aquest espai es realitza de manera grupal i periòdica, al matí amb espai de reflexió, conversa i joc dirigits; i a la tarda, amb un vessant més lúdic amb activitats dinàmiques i de moviment.

Mas Pintat era una masia antiga de Reus que s'ha utilitzat per establir el centre familiar | Laia Riba

 

Un escenari on l'objectiu és establir un vincle emocional entre l'infant i el familiar que l'acompanya. Segons l'edat dels fills les activitats són diferents; per exemple, a l'espai nadó es realitzen activitats sensorials i de psicomotricitat per connectar a l'infant amb el familiar que l'acompanya. En canvi a la tarda les activitats es destinen a nens i nenes més grans on basen la programació en el joc.  

El tallers són familiars, gratuïts i s'organitzen cada quadrimestre | Mas Pintat

 

Els tallers són un espai diferent per compartir experiències

D'altra banda, també porten a cap tallers amb temàtiques molt diverses on les persones interessades s'apunten únicament a aquell taller. Enguany Mas Pintat ha posat en marxa un nou projecte, el 'Fem Rusc', una iniciativa que es desenvolupa en tres tallers bastants en l'art, la literatura i els jocs de taula. Segons la directora, aquest projecte ha tingut molt bona rebuda per la ciutadania i «en poc temps es van completar totes les inscripcions».

En aquesta línia des del consistori es constata que enguany «ha estat un dels millors anys de Mas Pintat» i destaquen que «mai havia tingut 12 famílies participant en els espais del matí». Això es veu reflectit en les inscripcions tant als espais familiars com als tallers, ja que es van realitzar en poc temps.

Hi ha un servei de biblioteca i préstec de llibres en col·laboració amb la Biblioteca Xavier Amoròs | Laia Riba

 

Servei d'orientació professional a pares i mares

Però l'activitat de Mas Pintat no s'acaba aquí i és que també ofereix un servei d'orientació professional a pares i mares. Faciliten l'assistència d'una nutricionista, un terapèutic, una psicòloga i un 'couch' que ajuden als usuaris de manera gratuïta i amb poques sessions. En aquest espai qualsevol família hi pot accedir, sense que sigui necessari que participin en les activitats de Mas Pintat i com detalla Rosa Martí, «és una prestació que sempre està plena, ja que té molta demanda».

Cada família que passa pel centre es fa una fotografia i la posen al 'trenet de Mas Pintat' | Laia Riba

 

Mas Pintat ha estat reconegut per la Generalitat

Mas Pintat s'ha convertit en un dels principals centres familiars de Catalunya perquè ha estat reconegut per la Generalitat de Catalunya per la seva tasca. La diferència entre els altres 25 centres catalans és que esdevé un espai global que atén a famílies de caràcter universal, «no ens centrem en un sector de la societat» ratifica la directora.

En els altres centres de Catalunya qui es beneficia d'aquest servei principalment són famílies en risc social, en canvi a Mas Pintat hi ha diversitat de famílies, «això ens fan més rics perquè veiem moltes situacions diverses», comenta Martí.   

Les instal·lacions interactives del centre ajuden a desenvolupar les habilitats dels infants | Laia Riba

 

«Donem amor en la seva essència»

La directora de Mas Pintat explica que «el que donem és amor en la seva essència, que és el que necessiten les famílies». El centre és un espai de reunió on les famílies comparteixen experiències i sentiments i entre elles s'ajuden. Martí afegeix que «proporcionem una situació d'acolliment», el personal de Mas Pintat només aporta a les famílies el servei de guia, ja que no interfereixen en l'educació dels infants.

L'espai familiar és una oportunitat per establir lligams entre pares i mares i els infants | Mas Pintat

 

A diferència d'una escola bressol, Mas Pintat no segueix una línia metodològica on els infants aprenen hàbits a través d'una pauta diària i amb personal docent, sinó que es vincula el moment de creixença del nen o nena amb la família, tenint en compte les necessitats que requereixin. En definitiva, el Mas Pintat de Reus és un espai amb una gran oferta d'activitats que es realitzen conjuntament amb l'infant i que té un objectiu lúdic i social.

"AGENDA: Aquesta setmana comença la Ganxet Pintxo amb més qualitat!" "ALERTA: Un motorista ferit en un accident al camí de la Pedra Estela de Reus"