Misericòrdia es queda sense la Baixada del Ball de Diables

La decisió s'ha pres aquest dimecres a la tarda

Finalment no hi haurà Baixada del Ball de Diables a Misericòrdia el dia 25 de setembre. Després de setmanes de reunions i amb diverses opcions sobre la taula, el criteri del Comitè d'Emergències ha acabat per descartar la celebració de l'únic acte del programa de festes que s'havia mantingut gairebé intacte.

Fonts del Ball de Diables han explicat a aquest mitjà que, després d'haver proposat diverses opcions per poder dur a terme la Baixada, la negativa de la Guàrdia Urbana i del Comitè d'Emergències ha decantat la balança. Fins ara s'haurien treballat diferents escenaris possibles, que incloïen la no celebració de l'acte, però també dues propostes diferents perquè tirés endavant.

Des de l'entitat insisteixen que la suspensió era una possibilitat que preveien. «Quan hi ha el rebrot assumim que la suspensió podia arribar, i ho assumíem sense cap problema», explica Roger de la Cruz, president de l'entitat.

«El problema que hi ha amb aquesta suspensió és que, a les reunions que hem tingut el Ball de Diables i Cultura, s'ha intentat buscar una solució constructiva per poder fer l'acte i tant Emergències com Guàrdia Urbana s'ha mantingut en el 'no'; no és per falta de voluntat del Ball de Diables i de Cultura, al contrari», afegeix.

Fonts coneixedores d'aquestes reunions reafirmen que «Cultura i Alcaldia han treballat tant com han pogut per mantenir-ho», però que al Comitè d'Emergències —òrgan que integren representants de diferents actors implicats en la gestió d'emergències i també diferents àrees del govern local, entre les quals no hi ha Cultura— «s'ha consensuat que no es fes perquè és molt difícil garantir la seguretat».

S'havien proposat quatre escenaris diferents

Així ho confirmen també fonts municipals, que mantenen que s'ha treballat «fins a l'últim moment» per fer viable l'acte. Afirmen, però, que la dificultat d'aplicar les mesures de seguretat necessàries a un espai com el passeig de Misericòrdia, encara que s'hagués plantejat un acte sense públic, han fet prendre la decisió final.

Durant la presentació del programa de Misericòrdia, el regidor de Cultura, Daniel Recasens, ja va apuntar que la Baixada «s'estava treballant», i que no depenia exclusivament de la voluntat de l'Institut Municipal Reus Cultura i del Ball de Diables. En el marc d'aquest treball intern, dut a terme des de fa setmanes, s'han arribat a dibuixar quatre escenaris diferents, de la mateixa manera que ja s'havia treballat per Sant Pere.

En aquest cas, el primer escenari era celebrar la Baixada de manera habitual, una opció que va quedar descartada al cap de pocs dies. Una segona opció que s'havia plantejat era regular l'aforament del públic que hi hagués al passeig. Des de Diables es defensava perquè els participants en l'acte ja guarden habitualment la distància necessària i perquè el passeig de Misericòrdia és un espai prou ampli per garantir que no hi hagi aglomeracions de públic.

Aquesta possibilitat, però, també s'hauria descartat per part del Comitè. La tercera alternativa plantejada era fer la Baixada sense públic, una opció que tampoc ha convençut a la Guàrdia Urbana ni al Comitè d'Emergències. Per contra, l'organisme havia ofert la possibilitat de traslladar l'acte a algun recinte tancat a l'aire lliure, una alternativa que, des del punt de vista del Ball de Diables «deixava de ser la Baixada» i, expliquen, l'acte perdia el seu sentit.

"Estàs empadronat a Reus? Aconsegueix 20 euros per gastar als comerços de la ciutat!" "Reus donarà ajudes de centenars d'euros als empresaris afectats pel coronavirus"