El centre tecnològic reusenc d'Eurecat participa en un projecte pioner sobre neurociència i alimentació

CONOCE és un projecte que busca desenvolupar productes d'alimentació innovadors adaptats a les necessitats del consumidor
Neurociència i Intel·ligència Artificial aplicades en el disseny de nous productes alimentaris | cedida
 

El centre tecnològic Eurecat, amb seu a Reus, participa en el projecte CONOCE, que aplicarà tecnologies disruptives en l'àmbit de la neurociència, amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement del consumidor i en la seva percepció dels estímuls multisensorials, per tal de desenvolupar productes alimentaris innovadors adequats a les seves necessitats i preferències.

El projecte, que ha estat aprovat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), compta amb un pressupost global de 5,7 milions d'euros pels pròxims quatre anys, s'emmarca en la convocatòria del Programa Estratègic de Consorcis de Recerca Empresarial Nacional (CENT), que finança grans projectes de recerca industrial i de desenvolupament experimental, orientats a la investigació en àrees estratègiques de futur i amb projecció internacional. La proposta estarà coordinada per la consulta Gestiver. 

El 76% de productes desapareixen després d'un any d'estar en els lineals

En paraules del responsable de Negoci del Sector Alimentació d'Eurecat, Ignasi Papell, CONOCE «suposa un canvi conceptual rupturista, ja que situa el consumidor al centre de cadascuna de les etapes del procés de desenvolupament dels productes alimentaris, des de la conceptualització de solucions d'alimentació, passant pel desenvolupament del producte fins a arribar al punt de venda». 

D'acord amb les dades aportades per Nielsen en un estudi que va analitzar 12.000 productes de gran consum llançats des de l'any 2011, el 76% van desaparèixer després d'estar un any en els lineals. Segons aquest informe, especifica Papell, «el principal problema estaria en el fet que aquests productes no resolien una necessitat dels consumidors i per això, no van comptar amb la seva acceptació».

El director de Tecnologies Digitals d'Eurecat, Joan Mas, afegeix que la finalitat de CONOCE és «assegurar processos d'innovació més eficients i sostenibles mitjançant la innovació tecnològica, per tal de millorar la taxa d'èxit de llançaments de nous productes». Mas remarca que «es tracta d'una fita en l'R+D+i de les empreses alimentàries espanyoles, ja que, totes les companyies participants posaran el focus en els consumidors utilitzant tecnologies digitals no emprades fins avui».

La neurociència aplicada al consum 

En concret, l'aportació d'Eurecat al projecte se centra a aplicar al procés de disseny i de producció de productes alimentaris les últimes innovacions en tècniques de neurociència que permeten obtenir mesuraments de respostes conductuals i fisiològiques —seguiment ocular, fisiologia perifèrica, electroencefalograma...— fora dels habituals contextos de laboratori. L'objectiu és, d'una banda, comprendre millor el consumidor, les seves necessitats i les seves respostes davant un producte nou en diferents contextos de consum i, de l'altra, com aquestes respostes es poden parametritzar per incloure-les de forma sistemàtica en una nova metodologia integral de conceptualització del producte. 

Així mateix, Eurecat abordarà la millora en l'eficiència del processat alimentari, establint processos d'elaboració orientats al consumidor. En aquest apartat, investigarà l'ús de tecnologies basades en Intel·ligència Artificial per proporcionar noves eines que permetin flexibilitzar la producció, de manera que la creació i l'adaptació de nous productes siguin més àgils i menys costoses per permetre respondre amb la suficient velocitat a la demanda del mercat.

"🍺ATENCIÓ: Rècord de denúncies per beure alcohol al carrer a Reus" "🎼 AGENDA: Concert gratuït del cor del Farnborough Hill anglès a la Prioral de Sant Pere"