Entre Veïns es presenta com una candidatura «preparada, plural i transversal»

Valentín Rodríguez, Esperanza Torrijos i Eduardo Navas encapçalen el projecte | Volen portar a l'Ajuntament la concepció que «Reus són els barris»

 

Valentín Rodríguez, Esperanza Torrijos i Eduardo Navas són els tres primers noms que hi haurà a la llista per a les eleccions municipals a Reus d'Entre Veïns. El projecte es presenta com una aposta per fer arribar la veu dels barris de Reus a l'Ajuntament, un exercici que consideren que falta, a la ciutat. Matisen que no es tracta d'una candidatura d'alguns barris en concret, sinó d'un projecte que concep Reus en la seva globalitat i amb una mentalitat descentralitzadora.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

«No anirem als barris a preguntar quins problemes tenen, ja els sabem, anirem a portar-hi solucions», sentencia Valentín Rodríguez. Aquest dijous s'ha presentat al públic la candidatura, que vol posar a l'ordre del dia de l'Ajuntament de Reus els problemes que hi ha als barris, «seguretat, petit urbanisme, joventut, neteja, il·luminació, comerç...». «Els problemes hi són des del primer dia fins a l'últim», manté Esperanza Torrijos, presidenta de l'associació de veïns del barri Immaculada i número dos de la llista.

Esperanza Torrijos, Valentín Rodríguez i Eduardo Navas durant la presentació d'Entre Veïns | Jordi Olària Gras

 

Les motivacions per formar Entre Veïns

Durant la presentació de la candidatura s'han explicat els motius que han portat a engegar-la. «Estem cansats de promeses trencades», s'ha lamentat Eduardo Navas, president de l'Associació de Veïns Primer de Maig i número tres de la llista. «Nosaltres pugem caminant a Reus i sabem els problemes que hi ha a Reus, alguns regidors no han baixat mai al barri i no saben quins problemes hi ha», afegeix.

Asseguren que un dels principals objectius de la formació és descentralitzar la concepció de Reus. «Ho estan centralitzant tot, abans hi havia centres socials als barris, ja no n'hi ha, si has de fer una gestió, has de pujar al centre de Reus quan als barris hi ha centres cívics on es podria gestionar tot», manté Navas. «La cultura s'ha de portar als barris, s'ha de fer una cultura global, inclusiva i que arribi; no hem d'anar només a veure la cultura al centre de Reus, sinó que volem obrir-la i que arribi a tot arreu», explica Esperanza Torrijos.

Una altra de les mancances, segons ha explicat Eduardo Navas, que més troben a faltar és la presència de patrulles de la Guàrdia Urbana a peu. «L'Ajuntament posa normatives de neteja i de seguretat, però per posar normatives també has de posar gent que les faci complir, i això als barris no passa». Amb tot, Valentín Rodríguez ha volgut matisar que no es tracta d'una candidatura feta pensant en alguns barris concrets. «Això no és una candidatura de barris perifèrics, és una candidatura de Reus; no hem d'entendre 'barri' com a 'barri perifèric', és la candidatura de Reus i, a Reus, hi ha barris», reflexiona Rodríguez. 

La presentació d'Entre Veïns s'ha fet al local de l'Associació Primer de Maig | Jordi Olària Gras

 

La composició de la llista d'Entre Veïns

A banda dels tres primers noms, a la llista també hi haurà Ana Belén Castaño, presidenta de l'Associació de Veïns del barri Sol i Vista —havia d'ocupar el quart lloc però, per problemes de salut, optarà per quedar-se més avall— o Ramon Peña, del passeig de Prim. Fora del moviment veïnal estrictament parlant hi haurà Eusebio Macías, vinculat al món de l'esport, i Antonio Rayas, de les bandes de música de la ciutat.

Des de la candidatura es vol fer una aposta per la gent jove, «el futur és dels joves, però a més de dir-ho, s'ha de demostrar; els joves a la nostra candidatura seran a llocs importants, no són un farciment», assegura Valentín Rodríguez. A més, segons ha explicat l'expresident de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus, han format «un equip que compta amb cares conegudes, però també amb arquitectes, tècnics i advocats».

Tant Castaño com Navas formen part de l'actual junta de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus, una situació que Valentín Rodríguez recorda que no és estranya. En cas de sortir escollits, abandonarien el seu càrrec a l'entitat. Rodríguez ha recordat que l'actual regidora socialista Anabel Martínez, era membre de la junta i en va plegar per recollir l'acta de regidora.

Esperanza Torrijos, Valentín Rodríguez i Eduardo Navas durant la presentació d'Entre Veïns | Jordi Olària Gras

 

Valentín Rodríguez es defensa de les crítiques

Aquesta mateixa setmana s'han conegut les crítiques que, algunes de les persones que presideixen entitats veïnals han fet al projecte de Rodríguez, Torrijos i Navas. Consideren que s'han apropiat d'un nom, Entre Veïns, que correspon al programa de ràdio que es feia a través de la Federació. A més, acusen Valentín Rodríguez d'haver actuat amb opacitat i secretisme.

El cap de llista d'Entre Veïns ha relativitzat aquestes crítiques. «Estem en període preelectoral; tres o quatre presidents de 29 van mostrar el seu malestar perquè això es tirés endavant; d'aquests tres o quatre, la majoria estan vinculats a partits polítics o ho han estat, i alguns i algunes us les trobareu a les llistes de les municipals; en base això, la qüestió que s'hagin molestat, queda diluïda», explica.

Pel que fa a la propietat del nom, manté que el programa va néixer de les entitats veïnals del barri Immaculada i Mas Vilanova, i que després es va gestionar a través de la Federació. Afirma que, si algú se'n pot sentir propietari, «som les persones que hem estat sis anys fent ràdio». Per últim ha apuntat que, durant l'assemblea d'elecció de la nova junta de la FAVR, també es va aprovar el seu pla d'actuació.

Aquesta guia, ha revelat, no menciona el projecte de ràdio, i cap de les persones que s'hi han mostrat molestes va preguntar per aquesta qüestió. Recorda que no fan programa de ràdio des del dia nou de gener, quan es va iniciar el període electoral a la Federació, i assegura que la nova junta els ha deixat clar que el projecte del programa de ràdio és de les entitats veïnals de Mas Vilanova i el barri Immaculada.

"El Museu de Reus dedica una exposició a la ballarina Roseta Mauri" "AGENDA: La Fira Reus s'inundarà de la sèrie 'Joc de Trons'"