Punt final a dècades de lluita: traslladat el transformador del barri Immaculada de Reus

Després de 23 anys al mateix lloc, afectat la vida quotidiana dels veïns, la instal·lació s'ha reubicat i modernitzat

Més de dues dècades després d'instal·lar-se, el transformador teòricament provisional del barri Immaculada de Reus ja s'ha traslladat. Tan sols 30 metres, a l'altre cantó del carrer de la Immaculada, però alliberant els veïns afectats de les molèsties que els provocava i, segons apunten alguns dels habituals a la zona, renovant la imatge d'aquesta part del barri.

L'obra s'ha fet realitat a través de la primera convocatòria dels pressupostos participatius de Reus, de l'any 2018. Va començar fa un any i s'ha acabat allargant a causa de l'impacte de la Covid-19 i el confinament del mes de març. David Gaitán va ser qui va registrar la proposta, el veí que tenia el transformador a casa, tal com recorda.

La seva família ha estat la principal afectada durant més de dues dècades. «A casa teníem episodis de mals de cap i migranyes, i ho acabes associant», relata. «Si agafaves el portàtil i el posaves a l'habitació de la filla, que estava al costat del transformador, l'ordinador no funcionava, i si t'enretiraves, anava bé», afegeix.

Un escenari que, ara ha quedat enrere; «l'aparell era dels anys cinquanta, no tenia res a veure amb això d'ara, que és de formigó i hi passes pel costat a la nit i ni se sent».

Un canvi de fesomia que ha portat altres millores

El canvi a la plaça del Racó de l'Avi és evident, i està previst fer-ne una inauguració oficial d'aquí a quinze dies. El resultat final, admeten, no és el que haurien escollit ni David Gaitán, ni l'Associació de Veïns, ni la resta d'habitants de la zona. Tot i això, ho han acceptat com un mal menor en comparació a la situació anterior.

«Abans que estigui a casa meva o de qualsevol altre veí, encara que sigui una ubicació que no sigui la desitjada per molts, jo el primer, millor en un lloc on no faci mal a ningú i no estigui dins d'una casa», reflexiona Gaitán.

L'actuació s'ha aprofitat per fer altres obres a la mateixa plaça | Jordi Olària Gras

De fet, es va intentar canviar-ne la ubicació, «vam intentar que anés a algun altre lloc, però ens van dir que per allà marxava de pressupost, per aquí hi passava una línia d'aigua...». «Quan vam veure que la ubicació la tenien designada vam insistir molt que havia de tenir totes les mesures de seguretat i alguna més», destaca Gaitán.

«Hem insistit molt, tant l'associació com jo, que s'havia de fer amb un sistema de protecció bo no, el següent, que potser per això han fet aquest armatoste», comenta. De fet, el trasllat del transformador no ha suposat només canviar de lloc la instal·lació, sinó també poder soterrar cablejat elèctric o almenys renovar-lo a tota la zona del voltant.

Al passeig dels Plàtans no s'ha soterrat però sí que s'ha canviat. De fet, tal com explica Esperanza Torrijos, presidenta de l'Associació de Veïns, «n'hi havia que estava pelat, i ha quedat més ben fet». On sí que s'ha pogut soterrar és al carrer i a la plaça de l'Església i al passeig de l'Oliver.

La zona necessitava aquestes actuacions, reivindica la presidenta veïnal. «Hi havia cablejat molt vell, teníem apagades, ens quedàvem sense llum quan plovia gaire...». «Estèticament queda millor, no hi ha tant de cablejat per tot arreu», insisteix. Una millora que, a més, també ha servit per guanyar qualitat de vida.

A la paret de la casa afectada s'evidencia la part renovada que fins ara ocupava el transformador | Jordi Olària Gras

Una reivindicació de barri

Tot i que l'afectació principal l'han patit David Gaitán i la seva família, la lluita perquè es traslladés el transformador es va convertir en una reivindicació de tot el barri. De fet, abans de la convocatòria dels pressupostos participatius, «ja havíem reunit 1.100 firmes que es van entregar a l'Ajuntament», recorda Esperanza Torrijos.

Quan es va obrir la convocatòria, afegeix, «la gent s'hi va bolcar i a molts els vam ajudar a votar». També ho recorda Gaitán, «hi ha gent gran que no té correu i els vam ajudar, amb un ordinador i anar fent, de mica en mica». Finalment van aconseguir no només que quedés entre les propostes escollides, sinó que fos la que rebés més suport de la seva categoria.

«Els pressupostos participatius era una altra opció que teníem perquè ja no sabíem on anar; si no arriba a ser així, crec que no s'hagués fet», reflexiona. De fet, el trasllat del transformador, que es va instal·lar com a provisional, estava contemplat en les actuacions del Pla de Barris que, com a altres zones de la ciutat, va quedar escapçat.

Del Pla de Barris als pressupostos participatius

La instal·lació ha estat 23 anys al mateix lloc, i David Gaitán recorda que «els primers deu anys no vaig dir res perquè el projecte del Pla de Barris ja havia començat, i sabia que quan s'actués al carrer Immaculada, això anava fora». Els anys van passar, però, i «vam començar que si en una altra fase, que ara no hi ha pressupost...».

La darrera dècada sí que s'ha mantingut una reivindicació constant per executar aquest trasllat. Torrijos apunta que «si ens descuidem no marxa, perquè el Pla de Barris ha sigut història». Entre llavors i ara s'han reunit i han picat totes les portes que han pogut, «l'Ajuntament, Endesa, Indústria, plataformes mediambientals pel tema ones electromagnètiques...».

Finalment, el transformador ha travessat el carrer i ha servit, alhora, per donar una nova imatge a la plaça del Racó de l'Avi. Una imatge a la qual els veïns admeten que no estan acostumats i que no és el resultat final ideal, però sí el que ha servit per acabar amb més de dues dècades d'una instal·lació que, coincideixen, no podia seguir com estava.

"Alerta: Una escola bressol de Reus, tancada per Covid" "«Hi ha gent que no té cor»: La trista història d'un cadell acabat de néixer a Reus"