Retiren 16 medicaments per a la cremor d'est贸mac que poden ser perjudicials

Han detectat un possible compost cancerigen als medicaments amb ranitidina
L'AEMPS ha ordenat la retirada de setze medicaments | CatalunyaDiari.cat

 

L'Ag猫ncia Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat retirar del mercat setze medicaments que contenen ranitidina, principi actiu que s'utilitza per reduir la producci贸 d'脿cid a l'est贸mac. Es tracta d'una mesura preventiva, despr茅s d'haver detectat un possible element cancerigen, tot i que no hi ha evid猫ncies encara que la pres猫ncia d'aquesta subst脿ncia hagi afectat la salut dels pacients que han consumit el medicament.

El passat 13 de setembre s'informava d'una revisi贸 de medicines que contenien ranitidina en l'脿mbit europeu per detectar N-Nitrosodimetilamina (NDMA) en alguns d'aquests f脿rmacs que es recepten per reduir la producci贸 d'脿cid a l'est贸mac. El compost est脿 classificat com a possible carcinogen per als humans, basant-se en estudis amb animals, per la qual cosa podria perjudicar la salut de molts pacients, tot i que en petites quantitats no causa cap dany. De fet, la NDMA es troba en alguns aliments i fonts d'aigua.

La llista de medicaments retirats

L'AEMPS ha ordenat la retirada de tots els lots de ranitidina en comprimits que estiguin al mercat a tot Espanya, que comercialitzen 16 farmac猫utiques. Els medicaments es coneixen amb el nom de ranitidina m茅s el del respectiu laboratori, o amb d'altres com Alquen, Ardoral, Zantax i Terposen. En canvi, per貌, els medicaments amb ranitidina intravenosa continuaran al mercat, ja que s贸n essencials en algunes indicacions terap猫utiques. 

A m茅s, l'AEMPS recomana no interrompre el tractament sense consultar-ho pr猫viament amb el metge. Existeixen altres medicaments amb altres principis actius, com l'omeprazole, pantoprazole, lansoprazole o la famotidina, que poden tractar les mateixes mol猫sties o malalties i, per tant, substituir els medicaments retirats, sempre sota prescripci贸 d'un professional sanitariEl llistat de medicaments retirats pot consultar-se a la p脿gina web de l'ag猫ncia.

 

Tamb茅 et pot interessar...

"鈽 BON DIA! Les portades 馃摪 dels diaris de paper de Tarragona d'avui, 2 d'octubre" "鈽 BON DIA! Les portades 馃摪 dels diaris de paper de Tarragona d'avui, 1 d'octubre"