Desarticulen el Clan Egara: 27 detencions, tràfic de drogues, armes i blanqueig de capitals

Els Mossos d'Esquadra van realitzar 42 entrades, alguna d'elles a Roda de Berà i la Bisbal del Penedès
S'han realitzat 42 entrades | Mossos d'Esquadra
 

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic de drogues i al blanqueig de capitals, on s'han realitzat un total de 27 detencions, nou dels quals han ingressat a la presó i la resta en llibertat amb càrrecs. La investigació ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 4 de Terrassa i s'han realitzat 42 entrades i escorcolls en una quinzena de municipis, entre els quals hi ha Roda de Berà i la Bisbal del Penedès.

Els agents han intervingut 186.000 euros, divuit vehicles valorats en 500.000 euros, diverses armes prohibides i material per a les plantacions de marihuana amb un valor d’1.500.000 d’euros.

El funcionament del Clan Egara

La investigació es va iniciar a finals de desembre del 2019 quan es va detectar l'existència d'una organització criminal dedicada al cultiu i tràfic intensiu de marihuana anomenada Clan Egara. L'organització funcionava com un càrtel on els caps disposaven de les seves plantacions i, entre ells, es donaven suport logístic i s'intercanviaven treballadors amb la finalitat de maximitzar els rendiments. Així mateix, per justificar davant l'Agència Tributària els ingressos que obtenien com si vinguessin d'activitats legals, es donaven d'alta a la Seguretat Social amb contractes entre els seus membres i pagant-se part dels deutes a través de les nòmines.

Els integrants del Clan Egara cultivaven la marihuana en cases llogades o adquirides per ells mateixos. Posteriorment, l'entregaven a altres membres que la venien a compradors estrangers o a associacions cannàbiques que ja els pertanyien.

Per blanquejar els quantiosos ingressos, els caps de l'organització disposaven de diverses immobiliàries i empreses de construcció per fer-ho. En aquest sentit, les utilitzaven per emetre factures falses i comprar immobles que eren utilitzats per llogar a testaferros i després posar en marxa les plantacions.

Els rols i jerarquies estaven definits dins l'organització. Alguns membres es dedicaven a cultivar els esqueixos de les plantes de marihuana, altres muntaven les instal·lacions elèctriques i de punxar la llum dels comptadors, n'hi havia que cuidaven les plantacions i, la resta, duia a terme les vendes.

El Clan Egara tenia capacitat per a produir anualment marihuana per un valor de sis milions d’euros | Mossos d'Esquadra

Capacitat de produir anualment 6 MEUR de marihuana

Durant la investigació dels Mossos d'Esquadra s'han pogut comissar diverses entregues de marihuana i esqueixos que han permès acreditar el delicte de cultiu i tràfic de drogues i, un cop localitzades totes les plantacions, es va decidir realitzar l'explotació de la investigació el 26 de juny. Al dispositiu policial hi van participar més de 150 agents d’intervenció, 130 d’investigació i 64 inspectors i tècnics d’Endesa.

La gran participació del personal d'Endesa ha estat motivada per la gran quantitat de plantacions interiors que explotava l'organització amb el frau elèctric que suposa. En les 43 inspeccions vinculades a l'operació, en 24 hi ha detectat defraudació del fluid elèctric, amb un consum equivalent al d'una població de 686 habitatges.

A banda, la manipulació de comptadors comporta riscos evidents per a les instal·lacions elèctriques a causa de les sobrecàrregues i la possibilitat de curtcircuits. Aquesta circumstància posa en perill els veïns dels edificis i zones properes on es duen a terme les plantacions.

Per aquest motiu Endesa ha incrementat els mitjans per fer el seguiment i la monitorització dels eventuals consums excessius que puguin ser compatibles amb una defraudació de fluid elèctric causat per plantacions de marihuana. Un habitatge utilitzat com a plantació interior de marihuana consumeix l’equivalent a 20 habitatges.

La investigació ha estat dirigida per la titular del Jutjat d’Instrucció número 4 de Terrassa i es van realitzar 42 entrades i escorcoll a les localitats de Terrassa, Sabadell, Castellar del Vallès, Matadepera, Sant Quirze del Vallès, Rubí, Cercs, Gironella, Casserres, Artés, El Terròs, Sant Salvador de Guardiola, Monistrol de Calders, Roda de Berà i la Bisbal del Penedès.

L’organització ha estat desarticulada completament i s’han intervingut els seus béns mobles i immobles, diners i s’ha destruït tot el material necessari per posar en funcionament i mantenir les plantacions.

"Urgent: Rescaten una noia després de caure al Niu de l'Àliga" "Atenció: Incendi en un habitatge al centre de Valls"