L'Ajuntament de Tarragona modifica el contracte de la brossa, tot i l'informe desfavorable de la Generalitat

El consell plenari d'aquest divendres també ha aprovat sancionar l'empresa FCC amb 60.000 euros per portar a l'incineradora residus no autoritzats

El consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona, reunit aquest divendres en sessió ordinària, ha aprovat la modificació del contracte de la brossa, concessionat a l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas SA (FCC), tot i l'informe desfavorable, però no vinculant, de la Comissió Jurídico Assessora, òrgan consultiu de la Generalitat de la Catalunya. La proposta del govern ha tirat endavant gràcies als vots favorables de tots els grups polítics, a excepció de la CUP que hi ha votat en contra.

Aquesta és l'aprovació definitiva, ja que la inicial es va fer en un ple extraordinari el passat mes de gener. La substitució dels contenidors soterrats per contenidors de superfície, sumat a la nova maquinària adquirida per l'empresa, suposen una modificació del contracte, que redueix el cànon anual en 109.264,54 euros. El conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, ha explicat que «estem obligats tècnicament a fer aquesta modificació». En aquest sentit, Fortuny ha assenyalat que «podem estar d'acord amb l'informe de la Comissió Assessora, però en aquest punt parlem que els contenidors soterrats no han funcionat i els hem de canviar».

Imatge d'uns contenidors soterrats al barri de Parc Riu Clar. | Google Maps

Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha carregat contra el govern municipal. La regidora cupaire ha assegurat que «l'informe no és vinculant, però és demolidor. Ens diu que el contracte mai s'hauria d'haver prorrogat». Estrada ha dit que «estem davant una presa de pèl més en la fiscalització d’aquesta empresa», alhora que ha afegit que «només fa cinc mesos que governen i, tot i canviar les sigles, les polítiques amb les elits són similars a les que hi havia abans».

En el conseller plenari d'aquest divendres, també s'ha aprovat una penalització de 60.101,21 euros a FCC, per una falta molt greu. Segons l'expedient debatut, l'empresa adjudicatària del contracte de la brossa hauria abocat a la incineradora «residus no autoritzats, com matalassos, fustes i pintura». Laia Estrada ha criticat la quantia de la sanció a l'empresa, tot assegurant que «amb l'IBEX 35 hem topat». En aquest sentit, Jordi Fortuny ha explicat que «hi ha altres expedients en tràmit, que segueixen els procediments».

Sanció a l’empresa de jardineria per incompliments del contracte

La segona sanció aprovada pel consell plenari ha estat contra l’empresa EPID, encarregada del manteniment de la jardineria als barris de Bonavista, Les Gavarres, La Floresta, L’Albada, Parc Riuclar, Sant Salvador, Sant Ramon, Santa Isabel, així com al polígon industrial Riuclar i al PP-9. L’import de la penalització és de 13.752,10 euros a raó de 1.375,21 euros mensuals a comptar des del mes de novembre.

El motiu són els incompliments reiterats en la prestació del servei pel qual han estat contractats. La Brigada Municipal ha detallat en diversos informes l’activitat d’aquesta empresa i per aquest motiu l’equip de govern ha decidit presentar aquesta proposta davant dels grups municipals. Des del govern municipal, i des del grup de Junts x Tarragona, s'ha volgut desvincular d'aquests incompliments a l'Associació Aurora, subcontractada per realitzar les tasques de jardineria al barri de Sant Salvador.

La Floresta és un dels barris en què EPID fa el manteniment de la jardineria. | Google Maps

En el mateix expedient, s'inclou també el retorn de les factures presentades per l’empresa EPID dels mesos de juny, juliol i setembre de 2019. L’objectiu és que siguin esmenades perquè s’adeqüin a les prestacions realment executades. Per últim, es reclamarà a l’empresa un informe amb la relació dels incompliments i la seva valoració a preus de contracte.

Crítiques per un modificatiu de crèdit d'un milió d'euros de l'IMSST

El govern municipal ha tirat endavant un modificatiu de crèdit del romanent de l'Institut de Serveis Socials de Tarragona (IMSST) d'un milió d'euros, que es destinarà a neteja, aigua, parcs, enllumenat, a serveis de BASE, a la incineradora de residus i al fons de contingència. En aquest punt de l'ordre del dia, la presidenta de l'IMSST, Carla Aguilar, ha respost les crítiques dels partits de l'oposició i ha explicat que «no traiem diners de serveis socials, és romanent que no hem gastat. Un romanent del 8,4% del pressupost, que és un èxit».

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha assegurat que «costa d'entendre que no hagin sabut què fer amb aquests diners i que la senyora Aguilar no sabés respondre a quin destí tindria aquest milió d'euros». Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha afirmat que «és indigne que es parli de romanent en una àrea com serveis socials, amb tantes necessitats. Vull una consellera que lluiti per la seva àrea».

El ple de l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat una tercera sanció en la sessió d'aquest divendres. Concretament, amb el vot favorable de totes les forces, excepte Ciutadans i Partit Popular que s'han abstingut, sancionar amb prop de 900.000 euros el càmping Trillas per edificacions il·legals a la zona de muntanya de Tamarit. PP i Ciutadans s'han abstingut i la resta de grups han votat a favor.

"📓 Presentació a Tarragona del llibre 'Atles històric i il·lustrat del Port de Tarragona'" "❗AGENDA: Cap de setmana ple d'activitats culturals als recintes portuaris de TGN"