L'Ajuntament de Tarragona ampliarà una bomba del clavegueram de la Part Baixa per evitar inundacions

Es tracta de l'emissor del carrer Barcelona, que connecta amb el mar i s'utilitza en casos puntuals | El cost serà d'aproximadament un milió d'euros i arribarà l'any 2020
Operaris de neteja treuen aquest dilluns la brossa que ha quedat a la claveguera del pont que connecta la Part Baixa amb el Serrallo. | Jordi Sanvisens

 

L'Ajuntament de Tarragona ampliarà una bomba del clavegueram de la Part Baixa per evitar noves inundacions. Es tracta de l'emissor del carrer Barcelona, que comunica directament amb el mar. Aquesta bomba s'utilitza de manera puntual per canalitzar l'aigua d'aquesta zona en casos molt puntuals, és a dir, durant episodis de fortes pluges o pluges torrencials. Les obres arribaran l'any 2020 i el pressupost serà d'aproximadament un milió d'euros, que anirà a càrrec d'EMATSA. «Esperem que doni bons resultats, tot i que sabem que no és la solució definitiva», ha expressat el regidor de Serveis Econòmics i president de l'empresa municipal mixta d'aigües de Tarragona, Jordi Fortuny.

L'ampliació d'una bomba, primera actuació per evitar noves inundacions al barri del Port

El barri del Port, ubicat a la Part Baixa de Tarragona, ha patit en els últims mesos diverses inundacions. En episodis de fortes pluges, sobretot quan cauen en poc temps, trams com el carrer Smith o el pont que connecta la Part Baixa amb el Serrallo es tornen intransitables. A més, quan les clavegueres se saturen, les aigües fecals comencen a sortir pels conductes i els pous. «Ja estem farts», assegurava la presidenta de l'associació de veïns, Mari Carmen Puig. 

Des de l'entitat veïnal s'ha reclamat amb insistència una renovació dels col·lectors i del conjunt del clavegueram. De fet, una moció d'ERC presentada el mes de setembre de l'any passat va portar la problemàtica fins al consell plenari de l'Ajuntament. Ara, amb els republicans al govern, han decidit fer un pas endavant i apostar per una primera solució «pal·liativa», segons Jordi Fortuny. Es tracta de l'ampliació de la bomba del carrer Barcelona. 

Aquest diumenge a la nit, un nou episodi d'aiguats va provocar inundacions en diversos pàrquings de la Part Baixa. També es va inundar el carrer Smith i les aigües fecals es van acumular al costat de portals i comerços. El veïnat va tornar a denunciar l'estat del clavegueram a les xarxes a l'espera d'una solució. 

Imatge d'un pàrquing de la Part Baixa de Tarragona inundat després de la tempesta d'aquest diumenge 12 d'agost a la nit. | Cedida

 

Un milió d'euros per canalitzar les aigües fins al mar

La bomba i l'emissor del carrer Barcelona es troba connectada directament amb el mar. En casos puntuals, quan la pluja cau amb molta força o es preveuen ruixats torrencials, des d'EMATSA s'activa la bomba. La funció, enviar l'aigua del clavegueram fins al mar per treure-li pressió i, així, evitar inundacions. 

Amb un pressupost aproximat d'un milió d'euros, EMATSA —empresa municipal mixta d'aigües de Tarragona— vol reforçar el rendiment d'aquesta bomba. S'ampliarà la seva capacitat per tal que les aigües del clavegueram —tant les fecals com les de pluja— arribin fins aquest punt. També s'actuarà perquè la bomba guanyi potència i, així, enviï l'aigua fins al mar de manera més ràpida. 

Objectiu: renovar el clavegueram de mica en mica

«Sabem que això no solucionarà el problema al 100%, però creiem que l'efecte pal·liatiu serà important», manifesta Jordi Fortuny sobre les actuacions previstes a la Part Baixa. Malgrat que aquesta ampliació de la bomba es creu «efectiva», Fortuny assegura que l'objectiu és renovar «a poc a poc» el clavegueram de tot el barri. «El que cal fer és segregar les aigües fecals de les de pluja, perquè és per la combinació de les dues que el clavegueram se satura i comencen a sortir aigües negres al carrer», relata. La inversió, però, és «milionària» i, per aquest motiu, les actuacions es faran de mica en mica. 

"🚦 Tarragona incorpora 50 nous semàfors repetidors per seguretat" "🚨Es colen a la botiga pel sostre i roben 50.000 euros en mòbils a Tarragona"