Les càmeres de videovigilància de la Part Baixa de Tarragona compleixen un any

La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra les han fet servir en 27 ocasions per resoldre fets delictius que han tingut lloc al barri
Les càmeres de videovigilància es controlen des d'una sala de la comissaria de la Guàrdia Urbana. | ACN
 

Les càmeres de videovigilància que va instal·lar l'Ajuntament de Tarragona a la Part Baixa de la ciutat han complert un any. Es tractava d'una reclamació reiterada del veïnat, que criticava la forta inseguretat que es vivia al barri. Durant aquests mesos, la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra han fet ús en 27 ocasions de les imatges de les càmeres, repartides en 20 punts del barri i que creen un circuit tancat. Després dels resultats d'aquesta instal·lació, l'Ajuntament es planteja portar-les a altres punts de la ciutat com les urbanitzacions de Llevant.

Ja fa un any que la Part Baixa de Tarragona està vigilada a través de 20 càmeres, instal·lades en diferents punts del barri. Les imatges que recullen, s'emeten a l'instant a una sala de control de la comissaria de la Guàrdia Urbana. El circuit permet fer el seguiment dels vehicles que baixen pel carrer Apodaca i circulen en direcció al carrer Reial, per després desviar-se o bé cap al Serrallo o bé cap a l'estació de trens. 

Les càmeres de vigilància de la Part Baixa, clau per resoldre 27 fets delictius

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Tarragona han fet servir les càmeres de videovigilància de la Part Baixa de Tarragona per resoldre 27 fets delictius. Es tracta de diligències relacionades amb robatoris amb violència, danys a vehicles estacionats, accidents de trànsit amb fuga o un cas de presumpte assetjament, entre altres. 

Els veïns del barri del Port, però, no tenen massa clar que aquest dispositiu hagi servit per reforçar la seguretat. «Les càmeres eren una reivindicació històrica, però tan històrica que han arribat tard. Els dos presidents que les reclamaven no les han arribat a veure en funcionament», deia la presidenta de l'entitat veïnal, Mari Carmen Puig. 

Les càmeres eren reclamades en èpoques on la Part Baixa i el Port Esportiu acollien gran part de l'oci nocturn de la ciutat. Els episodis de violència i incivisme van provocar que els veïns comencessin una reivindicació que no es va resoldre fins a l'any passat, quan l'oci nocturn ja s'havia desplaçat d'aquesta zona de Tarragona. «Van tardar massa a arribar, ara ja no serveixen de massa cosa», deia Puig. 

Les càmeres podrien arribar a les urbanitzacions de Llevant

La Guàrdia Urbana de Tarragona ha fet una valoració «molt positiva» de les càmeres de videovigilància instal·lades a la Part Baixa. Per aquest motiu, el regidor de Seguretat Ciutadana informava que «la Guàrdia Urbana està totalment a favor de dur-les a altres punts de la ciutat». Villamayor explicava que estan estudiant la viabilitat i la importància de portar-les a zones com les urbanitzacions de Llevant, encara que no descarten tampoc instal·lar-les a Ponent. 

«Són tràmits administratius llargs i estem valorant quant costaria. L'Ajuntament està estudiant-ho», deia Villamayor. L'any passat, durant la Junta de Seguretat del mes de novembre, també es va comentar la possibilitat que aquesta mesura arribés a altres punts de Tarragona. L'any 2019 podria ser l'any en què això es fes efectiu. 

"REPORTATGE: Vint llits i cent esmorzars cada dia per fer front al fred a Tarragona" "L'alarmant xifra de robatoris a cotxes a Tarragona aquest 2018"