Manuel Horacio García i Joan Perarnau, candidats a la presidència de l’Audiència Provincial de Tarragona

Els dos magistrats que opten a rellevar Javier Hernández exerceixen actualment al màxim òrgan judicial de la província de Tarragona

La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va aprovar aquest dilluns el nomenament de Manuel Horacio García Rodríguez i Joan Perarnau Moya com a candidats a la presidència de l'Audiència Provincial de Tarragona. Un dels dos serà el substitut de Javier Hernández, el mandat del qual va expirar el passat 26 de setembre després de deu anys en el càrrec.

Ambdós candidats, que van realitzar l'entrevista amb la comissió permanent aquest dilluns a Madrid, exerceixen a l'Audiència Provincial de Tarragona. Per una banda, García Rodríguez és el president de la Secció 1a, mentre que Perarnau Moya és Magistrat de la Secció 3a. Una vegada efectuada la proposta, aquesta s'elevarà el Ple del CGPJ, que podria decidir el nom de l'escollit en la seva sessió del pròxim 30 d'octubre.

Imatge d'una de les entrevistes de la comissió permanent del CGPJ, aquest passat dilluns. | CGPJ

Aquell que obtingui la plaça de president de l'Audiència Provincial de Tarragona, també obtindrà un seient com a membre de la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

García Rodríguez, a Tarragona des de l'any 2015

Manuel Horacio García Rodríguez va ingressar en la carrera judicial l'any 1991, sent el seu primer destí a Lena (Astúries). L'any 1997 va assolir la categoria de magistrat, sent destinat a Sabadell. L'any 2004 es va incorporar al Jujat de 1a Instància de Barcelona, realitzant comissió de serveis a l'Audiència de Barcelona entre els anys 2013 a 2015.

L'any 2015, García Rodríguez va guanyar el concurs per incorporar-se a l'Audiència Provincial de Tarragona, esdevenint president de la Secció 1a l'any 2019. Cal destacar que aquest mateix 2019, va optar a una plaça a la Sala Primera del Tribunal Suprem.

Manuel Horacio García Rodríguez, president de la Secció 1a de l'Audiencia Provincial de Tarragona. | CGPJ

Actualment és professor de Màster de Pràctica Jurídica a la Universitat a Distància de Madrid (UDIMA) i docent al Centre d'Estudis Financers de Barcelona. Ha col·laborat amb el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de la Generalitat de Catalunya, amb la Universitat Autònoma de Barcelona, alhora ha escrit diversos articles i ha impartit nombrosos cursos i seminaris.

«Una justícia del segle XXI»

En la seva intervenció davant la comissió permanent del CGPJ, García Rodríguez ha explicat que «la justícia és un servei públic que el ciutadà ha de percebre com a eficaç». Així mateix, ha afegit que «el poder judicial ha de ser transparent, solvent i eficaç. Hem de tenir una justícia del segle XXI, no del segle XIX».

Entre les seves propostes, Manuel Horacio García Rodríguez parla d'un expedient digital que funcioni, així com d'un reforç de la plantilla de la nova oficina judicial del Vendrell. Una altra proposta és alleugerir el Jutjat Social de Reus, transferint assumptes al Jutjat Social de Tortosa, tal com recull el president sortint, Javier Hernández, en la Memòria de 2018.

Una de les propostes és transferir assumptes del Jutjat Social de Reus al de Tortosa. | Jordi Olària

Per últim, cal destacar la proposta d'un «pla d'infraestructures per escometre definitivament el Fòrum de la Justícia de Tarragona, que acabi amb la dispersió dels òrgans judicials per la ciutat».

Peraranau Moya, Magistrat de l'Audiència de Tarragona des de 2003

Joan Perarnau Moya forma part de la carrera judicial des de l'any 1999, sent el seu primer destí la Bisbal de l'Empordà (Girona). Posteriorment, el 2001, es va traslladar a Puigcerdà i l'any 2003 va ascendir a l'Audiència Provincial de Tarragona. Primer va exercir a la Secció Penal, mentre que el 2006 va concursar i guanyar la plaça a la Secció Civil, on, avui en dia, continua sent Magistrat.

Joan Perarnau Moya és Magistrat de la Secció 3a de l'Audiència Provincial de Tarragona. | CGPJ

En l'àmbit docent, Perarnau Moya és professor de Dret Processal a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Així mateix, també és docent al Màster Accés a l'Advocacia de la mateixa universitat.

«Fa vint anys que estem esperant un nou edifici judicial»

Entre les seves propostes, destaca l'increment de plantilla de l'Audiència Provincial de Tarragona, reforçant i creant noves places, així com una tercera secció de l'ambit penal. Així mateix, aposta per la creació d'un nou Jutjat Social a Reus, tot i que mentre això no sigui possible, transferir assumptes al Jutjat Social de Tortosa. També preveu augmentar la plantilla de la nova oficina judicial del Vendrell.

Un dels seus objectius és millorar la imatge de la justícia, respectant els horaris dels assenyalaments i evitant suspensions de judicis. Igual que l'altre candidat, Perarnau Moya també aposta per implementar un expedient electrònic que funcioni.

Imatge de la façana de l'Audiència Provincial de Tarragona. | TarragonaDigital

Sobre el nou edifici judicial pendent de Tarragona, durant la seva intervenció ha assenyalat que «fa vint anys que estem esperant i estem en vuit seus diferents, el que genera molts problemes». Joan Perarnau Moya ha afirmat que «l'actual edifici està malament i per això cal incentivar davant la Generalitat i l'Ajuntament de Tarragona la construcció del nou equipament, perquè ja hem posat dues primeres pedres, a veure si podem posar la segona».

"❗📹 VÍDEO: Intenten atropellar els manifestants que tallaven l'A-7 a TGN" "❗📺 Ana Rosa insulta en directe l'agressor de la dona amb la bandera espanyola de TGN"