'Ballarem sota una estrella': el conte nascut a Tarragona per explicar la crisi del coronavirus als infants

El text original és de la psicóloga infantil Fernanda Rodríguez, mentre que les il·lustracions i la maquetatació ha anat a càrrec de l'asturiana Eva Rami
L'objectiu del conte és explicar de manera fàcil als infants la crisi de la Covid-19. | Eva Rami / Fernanda Rodríguez

Fernanda Rodríguez, psicòloga infantil nascuda a Lima fa 29 anys, viu a Barcelona, però cada cap de setmana baixa a Tarragona per veure la seva germana, que viu a la ciutat amb el seu marit i els seus fills. L'inici de l'emergència sanitària causada pel coronavirus va enganxar la Fernanda Rodríguez a Tarragona i va ser a la capital tarragonina, durant el confinament a casa de la seva germana, on va néixer 'Ballarem sota una estrella', un conte per explicar als infants la crisi del Covid-19.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

El conte, que té vint pàgines, està il·lustrat per l'asturiana Eva Rami. «L'objectiu del conte és que els infants puguin entendre la situació que estem vivint, informar-los i explicar com han de comportar-se davant el virus», assenyala Rodríguez. A banda d'això, «hi ha un missatge positiu, d'esperança i amb el que volem donar a entendre que quan sortim d'aquesta situació serem més agraïts a la vida i valorarem més la família i les petites coses». El conte és gratuït i pot descarregar-se al web de Fernanda Rodríguez i al de l'Eva Rami.

Edicions en castellà, català, anglès i francès

La doctora Rodríguez ha explicat a TarragonaDigital que prepara materials per a les seves teràpies, però que mai l'havia publicat. En sorgir la crisi del coronavirus van començar a arribar-li preguntes sobre com explicar als nens la situació i d'aquestes demandes va sorgir el text del conte. «Vaig escriure el text i després vaig contactar amb l'Eva Rami per presentar-li el projecte i ràpidament es va apuntar», ens comenta. En dos dies, amb connexions telemàtiques entre Tarragona i Gijón, van publicar a través de les seves respectives webs la primera versió en castellà: 'Bailaremos bajo una estrella'.

El conte ha tingut una gran acollida i ja està disponible en quatre idiomes. | Eva Rami / Fernanda Rodríguez

La iniciativa va agradar i al cap de poques hores tenien propostes per fer traduccions a diversos idiomes. Divendres, gràcies al periodista alellenc Òscar Pallarès, va veure la llum la versió en català. La traducció a l'anglès es va publicar dissabte, mentre que des d'aquest dilluns ja es pot descarregar en francès. Fernanda Rodríguez explica que «ha tingut molt bona acollida i hem rebut correus electrònics d'arreu del món, des d'escoles de Tarragona a un col·legi de l'Amazònia brasilera, per si podia traduir-se al portuguès».

Com viuen els infants la crisi del coronavirus?

La situació d'emergència sanitària ha trencat la rutina de tots els infants d'un dia per l'altre: sense escola i tancats a casa sense poder sortir. La doctora Fernanda Rodríguez comenta que «vivim en un context d'incertesa i els nens veuen en nosaltres ansietat, angoixa, no saber què fer i és difícil explicar la situació que estem vivint».

El conté 'Ballarem sota una estrella' té vint pàgines, amb text de Fernanda Rodríguez i il·lustracions d'Eva Rami. | Eva Rami / Fernanda Rodríguez

«La rutina del dia a dia ha desaparegut i els horaris han canviat. És un canvi radical pels infants i per això necessiten ajuda i una manera fàcil de poder explicar la situació és a través d'un conte com 'Ballarem sota una estrella'», assegura Fernanda Rodríguez.

"🎸 Tarragona omple de música acústica Instagram per celebrar l'arribada de la primavera" "💧 El Consorci d'Aigües de Tarragona garanteix un subministrament de qualitat"