Cop contra l'estafa immobiliària amb diverses detencions a Tarragona, Barcelona i Mallorca

Hi podria haver fins a 300 persones afectades i la quantitat defraudada podria arribar als 5 milions d’euros | El cap de la banda va ser detingut el passat 5 de febrer, a Colòmbia
El cap de l'organització, detingut el 5 de febrer a Colòmbia | Guàrdia Civil

 

La Guàrdia Civil ha bloquejat 98 comptes bancaris i 38 propietats immobiliàries d’una organització delictiva dedicada a l’estafa múltiple en la venda d’habitatges a Mallorca. Arran d'aquests fets, hi podria haver fins a 300 persones afectades i la quantitat defraudada podria arribar als 5 milions d’euros.

Després de la detenció a Colòmbia, el passat 5 de febrer, de qui seria el cap de l’organització, la Guàrdia Civil ha informat avui dimarts, 12 de febrer, que l’operació d'investigació del cas s’ha saldat amb l’arrest d’11 persones.

Detencions a Tarragona, Mallorca i Barcelona

Amb aquest dispositiu, anomenat ‘Operació Lloriguera’, s’han fet detencions a Tarragona, Mallorca i Barcelona. A més dels onze detinguts, també s’investiguen dues persones més com a presumptes integrants de l’organització dedicada al frau massiu d’operacions immobiliàries, un grup que actuava des de l’any 2015.

Ara, se’ls imputen delictes d’estafa, blanqueig de capitals, falsedat documental, usurpació d’estat civil i alçament de béns.

Bloqueig de webs i correus electrònics

Més enllà de les detencions i el control de comptes i propietats, els investigadors també han bloquejat diverses pàgines web i dominis de correu electrònic que empraven els membres de l’organització per comunicar-se, i que estan vinculats als fets.

Les víctimes, estafades en la compra d'immobles

La investigació va començar l’estiu passat arran de diverses denúncies presentades per les víctimes, en les quals manifestaven haver estat estafats en la compra d’immobles. Els afectats havien fet transferències bancàries d’importants quantitats de diners per fer efectius contractes de reserva d’habitatges sobre plànol i, passat un temps, les obres de construcció encara no s’havien iniciat.

En el marc d’aquesta investigació, la Guàrdia Civil va detenir el passat mes d’agost fins a deu persones i va iniciar les gestions per tal de determinar la ubicació del líder de la banda, que havia fugit.

La Guàrdia Civil, en una imatge d'arxiu | Cedida

 

El líder de la banda cau a Colòmbia

Diversos mesos d’investigació per part de la Dirección de Investigación Criminal Interpol de la Policía de Colombia va permetre determinar amb exactitud on era el cap de l'organització i la cooperació coordinada entre la Guàrdia Civil i la policia colombiana va fer possible la seva detenció, a Colòmbia, el passat 5 de febrer.

L'estafa comença el 2015

Aquesta activitat delictiva es produïa des de l'any 2015 i hauria consistit en la generació de disset promocions fictícies. Els afectats per la compra dels suposats immobles feien transferències de grans quantitats de diners per signar les diferents modalitats de contracte i, alhora, com a senyal dels immobles a comptes bancaris de l'organització il·lícita.

Un cop feta la transferència, els integrants exigien, inclús, més diners per tal de continuar amb les obres i fer front a tramitacions no contemplades a l'inici del contracte, a més d'altres argumentacions.

Els agents han pogut verificar que la majoria de les promocions immobiliàries ni tan sols tenien llicència, ja que els venedors no eren propietaris dels terrenys on es construirien els habitatges.

Els investigadors estudien més de 350.000 moviments bancaris

La complexitat de l'entramat societari vinculat a l'organització investigada ha requerit l'estudi de més de 350.000 moviments bancaris. Alhora, s'ha pogut constatar que l'organització hauria intentat ampliar la seva activitat a l'àmbit internacional, tot emparant-se en nous negocis delictius relacionats amb el sector immobiliari, utilitzant paradisos fiscals.

La Guàrdia Civil ha destacat «l'alt nivell de vida que portaven els implicats, gràcies als ingressos econòmics que aconseguien, i que els servia com a coartada a l'hora de generar falsa seguretat davant les possibles víctimes». 

Et pot interessar:

"El polític català que ha visitat Tarragona i Cabra del Camp" "AGENDA: La Capsa de Música de Tarragona acull el concert d'Ovidi4"