Dídac Nadal (JxTGN): «Espimsa no serà una moneda de canvi per votar a favor en els pressupostos»

Sobre la Budellera, defensa: «El meu vot era abstenció fins que vaig veure que el problema de fons el té la Generalitat» | Nadal reclama que l'Ajuntament es personi com a acusació particular contra les actuacions policials
Nadal ha reclamat a Pau Ricomà que l'Ajuntament es presenti com acusació particular per defensar els tarragonins detinguts i empresonats. | Àngel Ullate

Dídac Nadal Abad (Tarragona, 1977) és el portaveu de Junts per Tarragona i president de l'empresa municipal que gestiona els mercats de la ciutat, Espimsa. El vot de la seva formació, que va permetre la investidura de Pau Ricomà, serà crucial per l'aprovació dels pressupostos. Per aquest motiu, alerta del següent: «Espimsa no serà una moneda de canvi. Votarem a favor si creiem que la vida dels tarragonins pot millorar».

L'últim revés de JxTGN cap a ERC va ser en l'últim plenari extraordinari, on el grup va votar en contra de la denegació del Pla Budellera. «El meu vot era abstenció fins que vaig adonar-me que el problema de fons el té la Generalitat», assegura. D'altra banda, Nadal ha criticat les actuacions policials dels darrers dies, de les quals ell també en va sortir colpejat, i reclama que l'Ajuntament es personi com acusació particular en defensa dels tarragonins detinguts i empresonats.

«Espimsa no serà moneda de canvi. Jo faré amb el que em donin, és responsabilitat seva»

- Fa uns dies anunciava que Espimsa necessitava uns 860.000 euros extra per pagar nòmines i «complir amb obligacions». L'Ajuntament ja ha fet la transferència?

- Hem cregut que la millor manera de rebre els diners era amb el capítol d'inversions. Per això, ara han transferit 185.000 euros bàsics —per pagar nòmines i altres— i, la resta, arribarà amb els pressupostos del 2020. 

- Així doncs, el protagonisme d'Espimsa en els pressupostos, serà el que decantarà el vot de Junts per Tarragona?

- No. Espimsa no serà una moneda de canvi. El soci únic d'Espimsa és l'Ajuntament, per tant, ells sabran el què es fan. 

- No demanarà un import concret?

- Encara no hem negociat res. Amb el que em donin, ho intentaré fer el millor possible. 

- De què dependrà que votin a favor o en contra?

- Si els pressupostos demostren compromís amb la gent i asseguren una vida millor pels veïns, els clubs i les entitats de la ciutat, votarem a favor. També tenim propostes concretes, com el Pla de Xoc de l'Espai Públic. Si no hi ha tot això, votarem en contra.

- Quins objectius té pel pròxim 2020 als Mercats de Tarragona?

- Impulsar activitats a Torreforta, condicionar i solucionar els problemes de seguretat a Bonavista, polir els mercats de la Mora i Sant Pere i Sant Pau i traslladar el Mercat d'Antiquaris de Corsini a la Rambla. 

- Necessita molt pressupost per programar a Torreforta o Bonavista?

- Amb el pressupost de l'últim sopar del Consell d'Administració, abans que fos president, tinc diners per programar durant tres mesos a Torreforta. Això diu molt de com estava l'empresa.  

Dídac Nadal assegura que Espimsa no serà una «moneda de canvi» per la votació dels pressupostos. | cedida

Dídac Nadal, en defensa del Pla Budellera: «Hem de crear plusvàlues fora per rehabilitar el centre»

- L'últim revés del seu partit a l'equip de govern va ser en el plenari on es debatia el Pla Budellera. Per què va votar en contra de la denegació?

- El meu vot era abstenció fins que, després de llegir amb deteniment els informes, vaig adonar-me que el problema de fons el tenia la Generalitat. 

- Per què?

- Perquè ells plantegen la construcció per polígons, i no per fases, cosa que no entenc. A més, els informes de l'Ajuntament són sectorials.

- Això mateix demanen els promotors. 

- La Budellera és essencial, i no forma part de l'Anella Verda, comença més avall. També es va criticar l'Arrabassada, i ara ningú no se'n penedeix. Necessitem connectar-nos amb l'A-7, treure-li trànsit a l'N-340 i cohesionar la ciutat.

- No seria més apropiat rehabilitar el centre?

- És impossible que Tarragona tingui diners per rehabilitar el centre. Qui creu això, no comprèn la situació. El que hem de fer és generar plusvàlues construïnt a fora per, després, rehabilitar el centre. 

JxTGN reclama el mateix que la CUP: la defensa dels empresonats des del consistori

- Els últims dies les mobilitzacions, les càrregues policials i les detencions i empresonaments han estat protagonistes. Com valora l'actuació dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional?

- Com a qualsevol estat de dret, caldrà investigar les actuacions policials i fer-ne un anàlisi rigorós. 

- Hi ha hagut violència per part dels manifestants?

- Lamento la violència, i crec que han estat petits brots. Les concentracions segueixen sent de caràcter pacífic. 

- Què en pensa del paper del conseller Buch?

- No he vist ningú demanant la dimissió de Teresa Cunillera, encarregada de la Policia Nacional. 

- Però, i sobre Buch?

- Els Mossos actuaran igual amb Buch o sense.

- I Ricomà, creu que ha estat a l'altura?

- Més enllà de la carta enviada al Subdelegat del Govern, cosa que també ha fet Colau a Barcelona, espero que l'Ajuntament comparegui. 

- De quina manera?

- Tenim famílies tarragonines amb fills a la presó. Espero que l'Ajuntament es personi com acusació particular per defensar-los. 

Policia i manifestants a la Plaça Imperial Tarraco de Tarragona | Carlos Domènech

"📣 100 persones es concentren a Tarragona «contra la repressió que ha patit el jovent»" "⚫CONFIRMAT: El cadàver trobat a Tarragona és el del veí de Prades"