Didac Nadal: «La zona centre de Tarragona necessita l'empenta del Mercat Central per fer un salt qualitatiu»

El nou president de l'empresa pública municipal que gestiona els mercats tarragonins, Espimsa, veu impossible que «els marxants puguin tornar a la Rambla Nova»
Didac Nadal, president de l'empresa pública municipal dels mercats tarragonins, Espimsa, i portaveu de Junts per Tarragona. | Àngel Ullate

 

L'aritmètica sorgida de les eleccions municipals del passat 26 de maig van permetre un canvi de govern històric a Tarragona. Els socialistes deien adéu a 12 anys de govern i prenia el relleu un govern bipartit, ERC i En Comú Podem, amb el suport de la CUP i Junts per Tarragona.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

El portaveu del grup municipal de Junts per Tarragona, Didac Nadal, ha fet valer els seus tres regidors, imprescindibles per una majoria d'esquerres i independentista. Nadal ocupa, fa poc més d'un mes, la presidència d'Espimsa, l'empresa pública municipal que gestiona els mercats tarragonins, tant el Central, com els de Torreforta i Bonavista.

«A Corsini hi ha les terrasses suficients»

— Com a president d'Espimsa, quines solucions plantegeu davant la desertització comercial que pateix la plaça Corsini?

— La desertització és un fet que anem patint des de molts anys enrere. És necessari un cop de timó, una presa de decisió partint de la idea que el Mercat Central és l'eix vertebrador de tota la zona centre i, per tant, corresponsable de la dinamització i ocupació d'aquests espais i de tot el context, en general. Assumim el recte de ser proactius per resoldre aquest problema. 

— Hi ha massa terrasses a Corsini?

— Hi ha les suficients. Tenim clar quin és el problema de les terrasses i quina solució cal aplicar per tant, hem de bolcar els nostres esforços cap aquests locals comercials que necessiten activitat. Hem d'arribar a un equilibri que realment sigui eficient perquè tan important és per les cafeteries que existeixi comerç com pel comerç que existeixin cafeteries.

— Algunes opinions indiquen que el Mercat Central s'ha transformat en un Mercadona amb una zona molt bonica a sobre. Com la valora?

— Hem de reconèixer que el Mercat té vida i ha generat vida en aquell espai. El següent pas és, no només millorar l'entorn del Mercat, sinó ser protagonista d'allò que pugui passar. La zona centre de Tarragona necessita l'ajuda, de l'empenta, de la predisposició del Mercat per a fer el salt qualitatiu que tots els tarragonins demanem.

— Hi ha previst algun tipus d'ajuda pels venedors del Mercat perquè venguin per Internet?

— No. Ara bé, des d'Espimsa sí que haurem de valorar si nosaltres podem ser una empenta, una plataforma, per acabar de dinamitzar la venda digital dels nostres mercats. Coneixem l'experiència que han iniciat els concessionaris i sabem que els resultats són més lents del que s'esperava però també hem vist com valoren aquesta experiència amb orgull.

Imatge d'arxiu de l'interior del Mercat Central que avui fa un any | Caralp Mariné

«A partir d'ara passaran coses amb el projecte d'Illa Corsini»

— En quin punt es troba el projecte d'Illa Corsini?

— Es troba en el mateix punt on s'havia deixat l'any passat. Ara bé, com que hi ha hagut un canvi de govern, i un canvi tant a la presidència d'Espimsa com al consell d'administració, puc dir que, a partir d'ara, passaran coses amb el projecte d'Illa Corsini.

— Els marxants es queixen que les vendes no creixen a la seva ubicació a Corsini. Hi ha alguna possibilitat de plantejar el seu retorn a la Rambla Nova?

— No. La qüestió no és plantejar si han de tornar a la Rambla, perquè és una decisió que s'hauria d'haver pres fa massa temps i una vegada pressa no té cap sentit tornar enrere. L'objectiu és assolir que l'espai que ells actualment ocupin sigui atractiu i amable pel ciutadà perquè ells puguin remuntar i recuperar les vendes que feien. 

— Parlem dels altres mercats. A Bonavista, en quin punt es troba el conflicte amb el propietari del bar Los Pilares?

— El propietari d'aquell establiment va decidir, anys enrere, judicialitzar, en totes les seves jurisdiccions admeses en dret, la seva qüestió. A partir d'aquí, i em sap molt greu dir-ho, la resolució del problema serà expressada per la justícia, no tant pel que jo pugui decidir. Ara bé, també vull deixar clar que el nou consell d'administració pren nota de totes les incidències, a tots els mercats de Tarragona, i evidentment que les intentarà resoldre, que les intentarà solucionar.

Nadal assegura que traslladaran al Mercat de Torreforta les polítiques que han impulsat al Mercat Central. | TarragonaDigital

 

— Quines solucions té el nou equip d'Espimsa pel Mercat de Torreforta?

— Hi ha certa tendència, a Tarragona, que quan es parla de mercat es parla del Mercat Central. El Mercat de Torreforta és tan important pel seu entorn com ho pot ser el Mercat Central per la zona centre de Tarragona. Ara per ara s'han relaxat els costos administratius per poder ser més atractius per aquestes concessions. També traslladarem la mateixa filosofia, i polítiques, que s'han dut a terme al Mercat Central a tots els mercadets i, especialment, al Mercat de Torreforta. Per exemple, impulsarem a Torreforta una programació de Santa Tecla semblant a la que es fa al Mercat Central. No estalviarem esforços per poder reflotar el Mercat de Torreforta.

«Tots els partits tenim la mateixa força, sigui des de dins o des de fora del govern»

— Entrem en l'àmbit estrictament polític. Quina valoració fa de les negociacions entre la CUP i l'equip de govern per acordar la incorporació de les anticapitalistes al govern municipal?

— En primer lloc puc dir que aquest govern ha demostrat ser capaç de mantenir converses, negociacions i mostrar una apertura clara a qualsevol grup. Estic orgullós que hi hagi un govern municipal que estigui en permanent i constant conversa amb els grups municipals. I sobre les negociacions... Deixem que passi l'estiu. 

— Si finalment no s'arriba a un acord, creu que Junts surt reforçat?

— Per l'equilibri que hi ha avui al plenari municipal, tots els partits tenen la mateixa força, sigui des de dins o des de fora del govern. Personalment, em sento corresponsable d'allò que pugui passar i puc assegurar que no deixaré d'aprovar, des de fora, allò que calgui sempre que tingui visos de ser positiu.

— Al setembre s'obren les negociacions pressupostàries. Quines prioritats tindríeu?

— Pel que fa als pressupostos, crec que primer s'haurien de resoldre una sèrie d'elements, o dèficits, sobrevinguts que estaven als calaixos de l'anterior govern. A més a més s'han de complir compromisos incomplets i fer front a inversions ineludibles. Això és imprescindible però també hem de veure, amb aquests nous pressupostos, que són uns pressupostos diferents dels que han existit fins ara. Han de ser uns pressupostos estrictament destinats a la millora clara i objectiva de la ciutat i de la vida dels seus ciutadans.

— Posi un exemple «d'inversions ineludibles»

— Hi ha molts exemples però un de molt simbòlic seria Illa Corsini, la conversió en zona de vianants, amb més o menys intensitat, d'aquells espais hauria de ser un objectiu. També destacaria aspectes socials, esportius, la connexió dels barris...

Nadal vol que el Mercat Central serveixi per revitalitzar la zona centre de la ciutat de Tarragona. | Àngel Ullate

"🍉 FESTA MAJOR: Els 5 actes imprescindibles de Sant Magí a TGN!" "⚫ El moment més dur d'Alejandro Fernández"