Hermán Pinedo: «Tarragona no ha fet prou per mantenir el reconeixement de Patrimoni de la Humanitat»

El conseller de Patrimoni del govern municipal aspira que «el Fòrum de la Colònia sigui una peça clau de l'Illa Corsini» i avança que «l'estat de la Muralla en alguns punts no és bo»
El conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona considera que Tarragona no ha fet prou per mantenir el títol de Patrimoni de la Humanitat | Àngel Ullate

El conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, és el regidor més jove de l'equip de govern municipal. Fa un any va prendre el relleu a la coneguda consellera socialista, Begoña Floria, al capdavant d'un departament molt significatiu per la ciutat. Ser regidor de Patrimoni en una Ciutat Patrimoni de la Humanitat és jugar a la primera divisió de la política municipal.

En aquests 365 dies amb responsabilitats de govern, Pinedo ha fet front a múltiples crisis amb la resta de companys de la coalició: els aldarulls de la sentència del procés independentista català; els aiguats; l'explosió d'IQOXE i, per últim, l'arribada de la pandèmia del coronavirus. A més a més, aquest jove historiador, amb arrels murcianes, ha hagut de fer front a l'animositat del grup municipal socialista, que no oblida que els Comuns i Podem apostessin per ERC en lloc dels socialistes, i els problemes de l'estat del conjunt patrimonial tarragoní. La manca d'inversió en manteniment per part dels últims governs socialistes es troba en l'origen d'algunes de les decisions més difícils que ha pres Hermán Pinedo, com ara la decisió de tancar l'Amfiteatre.

No es pot negar que va ser una decisió valenta, però que es podria haver explicat i executat millor. En aquesta entrevista amb TarragonaDigital, el setè tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tarragona repassa algunes de les carpetes pendents de la seva conselleria així com d'altres de les seves àrees competencials, i parla sobre l'estat de salut de la coalició tarragonina i l'aposta d'intentar esdevenir el líder de Podem a Catalunya.

Una festa per celebrar el 20è aniversari de Patrimoni de la Humanitat

Prop d'un any després d'estrenar-se com a conseller de Patrimoni de Tarragona, faci balanç de les actuacions més destacades al capdavant de la conselleria?

Si hi ha alguna cosa que vull destacar d'aquest primer any és la inversió econòmica que hem fet a patrimoni. S'ha multiplicat i es nota. Fa un any, ens vam trobar una situació dolenta i aquest primer any ens hem centrat a invertir, en redactar projectes i en buscar finançament per a recuperar i remarcar el nostre patrimoni. L'actuació més destacada és que hi ha un full de ruta i voluntat política per a tenir un patrimoni digne d'una Ciutat Patrimoni de la Humanitat.

Evidentment, recuperar el patrimoni no és quelcom que sigui ràpid, però hem fet les passes adequades perquè els resultats es puguin veure enguany. Hem dut a terme petites actuacions però necessàries, sobretot centrades en la dignificació dels recintes. També hem pres una decisió que crec que és valenta i necessària com tancar l'Amfiteatre per intervenir de veritat allí. Tanmateix, s'ha de fer autocrítica i aquí poso l'accent en la lentitud dels processos administratius. El govern està treballant per dotar de més recursos a àrees fonamentals com a personal i a contractació. Si aquests departaments funcionen millor, patrimoni també funcionarà millor.

— Enguany es compleix el 20è aniversari de la declaració de Tarragona com a Patrimoni de la Humanitat. Es podrà celebrar d'alguna manera, de cara a la tardor? Tarragona ha fet prou per mantenir aquest reconeixement?

Ho celebrarem després de Tarraco Viva, entre finals de novembre i principis de desembre. Ja estem treballant en aquest tema i crec que farem una commemoració molt maca. Aquest any serà un any atípic, pel que fa a aquest tipus d'actes, pel tema del coronavirus, però no deixa de ser una oportunitat per a donar un altre enfocament a les activitats que es realitzen des del Museu d'Història.

S'apostarà, igual que s'està fent amb Tarraco Viva, pel petit format en l'àmbit presencial i per la utilització de les plataformes digitals com a manera d'apropar el ciutadà al patrimoni històric. I sobre si s'ha fet prou per mantenir aquest reconeixement, crec que no. A la vista està que l'estat del nostre patrimoni històric no és el millor. Evidentment, Tarragona es mereix la distinció per ser una de les ciutats de l'Estat amb un dels patrimonis més valuosos, però la inversió, i aquest aspecte correspon a l'àmbit de la política, no ha sigut la necessària. Aquest primer any estem fent tot el possible per a revertir la situació, però no és una cosa que s'aconsegueixi en un dia. És un any per a estar satisfet, sobretot després de totes les crisis viscudes, com ara el toc d'atenció d'ICOMOS, els informes negatius sobre l'Amfiteatre i muralles,etc... Evidentment queda molt camí per recórrer, estem al principi.

El tancament de l'Amfiteatre ha sigut una de les decisions més polèmiques del primer any de mandat del conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo | Àngel Ullate

 

«M'agradaria poder reobrir l'arena de l'Amfiteatre aquest any»

Us pregunto per monuments concrets: hi ha data prevista de reobertura de l'Amfiteatre al públic?

Vista la situació fins ara, no. Sempre que dic una data m'equivoco i demano disculpes per això. He pecat d'excés de confiança en els temps administratius. Ara bé, a mi m'agradaria poder reobrir l'arena aquest any, però això no depèn de mi.

En qualsevol cas, la reobertura no es farà fins que entrar al recinte sigui 100% segur. Prefereixo tenir l'Amfiteatre un any tancat i fer actuacions series que anar posant tiretes que només allarguin el problema. L'objectiu és tenir un Amfiteatre del qual puguem estar orgullosos, que sigui referència en la conservació i la gestió del patrimoni en l'àmbit Mediterrani.

Se sap alguna cosa d'en quin estat es troben els trams de Muralla que no són d'accés al públic, els de la zona eclesiàstica?

Sabem en quin estat es troben gràcies als informes que s'han encarregat i al treball dels tècnics de la casa. En alguns punts no és bo i, per això, és una de les qüestions que abordarem els pròxims mesos, parlant amb l'Arquebisbat. Crec que les dues institucions compartim l'objectiu de voler conservar i realçar la Muralla i segur que trobarem les vies per començar a treballar conjuntament aquests trams de muralla. De moment, destinem una partida de 250.000 euros per treballar el tram de la baixada del Roser, gràcies a l'acord amb la Generalitat. Recuperar la muralla sencera no és barat i això s'ha d'explicar a la ciutadania.

L'estat d'alguns trams de la Muralla romana de Tarragona no és bo, segons el consell | TVC

Heu posat l'accent, en diferents manifestacions públiques, en millorar l'accessibilitat al conjunt monumental tarragoní. Ho podrem veure aviat al Fòrum de la Colònia, per exemple?

L'accesibilitat és una qüestió a millorar en l'àmbit del patrimoni. No pot ser que algú en cadira de rodes no pugui accedir al Fòrum o que no pugui accedir al Pretori des de la plaça del Rei. Estem treballant en aquest aspecte i espero que ben aviat puguem veure resultats. En el tema del Fòrum, hem avançat molt en la tasca que no es veu i, entre altres coses, hem demanat subvenció al ministeri de Cultura per fer una inversió important al recinte. Crec que és un dels millors que tenim i un dels més desaprofitats. De moment, hem posat bancs per fer-ne un lloc més amable al visitant, però aquest és només el primer pas. M'agradaria que algun dia el Fòrum fos un parc d'accés públic i gratuït com pot ser el parc de la Ciutat, i que sigui un centre verd d'una zona lliure de cotxes i per a vianants. És una de les peces clau d'aquest projecte famós de l'Illa Corsini.

 

«No es pot descartar una pròrroga del projecte Porta Tarraco»

Hi haurà una pròrroga pel que fa al projecte de Porta Tarraco?

De moment estem treballant amb les persones contractades per a definir i concretar el projecte. Quan vaig decidir assumir-lo des de Patrimoni, ens vam trobar que no hi havia projecte, sinó un avantprojecte com idea del que s'havia de fer. Això és una qüestió anterior a aquest mandat i és conseqüència de fer les coses sense planificar-les. Nosaltres hem agafat l'esborrany i li hem donat forma. Treballem per a no haver de demanar una pròrroga, encara que és un escenari que no es pot descartar, més encara després de la crisi de la COVID-19. En qualsevol cas, hi hagi uns mesos d'endarreriment o no, Porta Tarraco s'executarà. De moment, aquest estiu començarem les obres de la porta de la Torre dels Advocats. Això permetrà veure unes de les escales d'època romana més ben conservades del país.

Aquest any és especial per les circumstàncies que tots coneixem però per la resta de mandat, quin model voleu impulsar amb Tarraco Viva?

Tarraco Viva és un festival de referència a nivell internacional però encara ho pot ser més. Encara pot evolucionar i per això hem de continuar treballant en la innovació i la constant renovació del producte. Un dels reptes que tenim al davant i que estem abordant ara mateix és la digitalització de part del festival. Les circumstàncies ens han obligat però és una oportunitat per veure fins on pot arribar Tarraco Viva si qualsevol persona pot accedir als continguts que oferim des de qualsevol punt del món.

Tarragona és coneguda pel patrimoni romà, però quins plans teniu per la resta de patrimoni, com ara el jueu? Com està ca la Garsa? I la capella de Gaudí, a Méndez Núñez?

El repte que ens vam trobar quan vam entrar a governar va ser majúscul i continua sent-ho. Quant ha faltat inversió durant anys és impossible, en qüestió de recursos, assumir-ho tot en un any, en dos o tres.

El nostre projecte en patrimoni és a llarg termini i treballem amb un horitzó en el qual, any a any, s'aniran veient grans avenços, però mentiria si dic que ho podem assumir tot aquesta legislatura. En referència a Ca la Garsa, o la capella de Gaudí, són temes que tenim molt presents i en els quals invertirem durant els anys vinents. Volem revalorar Tarragona a través del temps i això significa revalorar des de la prehistòria al món contemporani. Enguany ens centrem en els temes més urgents, que són els grans monuments romans.

Pinedo, qui també és responsable de la política d'habitatge públic, considera que ara més que mai és el moment d'invertir en habitatge | Àngel Ullate

La crisi econòmica generada pel coronavirus, afectarà els diferents projectes d'habitatge públic que heu anunciat?

No, ara més que mai és el moment d'invertir en habitatge. Estem treballant en projectes molt interessants a curt, mig i llarg termini. Ara la situació més urgent és aconseguir més parc d'habitatge per a persones que no poden assumir pagar-ne una. La tasca, conjuntantment amb serveis socials, és permanent i nosaltres estem encarregats de trobar i adquirir els habitatges. Hi haurà novetats enguany i totes aniran en el sentit que ningú es quedi endarrere per culpa d'aquesta crisi.

«Nosaltres no vetem a ningú i encara menys a un partit polític d'esquerres»

Com es troben les relacions dins la coalició de l'equip de govern? Creieu que esgotareu la legislatura amb 9 regidors?

Les relacions dins de l'equip de govern són molt bones. S'ha demostrat que la decisió de pactar amb ERC va ser la correcta i, a la vista està, que junts, i tot i les crisis que hem hagut de fer front, estem canviant la ciutat. Som un govern petit, però tots estem compromesos amb el projecte de ciutat i donem el 200% de nosaltres mateixos. Crec que això es nota.

Què responeu a la llegenda urbana que En Comú Podem va vetar l'entrada de la CUP a l'equip de govern?

Nosaltres no vetem a ningú, encara menys a un partit polític d'esquerres. En aquell moment, per determinades qüestions, no es va continuar negociant l'ampliació del govern, però les relacions amb la CUP són bones i continuem treballant amb elles per a millorar la vida de la gent de Tarragona, que és el que importa.

Per què vau fer el pas endavant de presentar-vos com a coordinador de Podem Catalunya? Quins projectes teniu per Podem Tarragona?

Vaig considerar que s'havia d'oferir a la militància una alternativa, una tercera via a tot el que havia passat a Podem Catalunya els darrers anys. Ara bé, des del moment en què es van presentar un total de cinc candidatures i la victòria del 'Pablismo' pellirava, vaig decidir retirar-me. Si Pablo Iglesias dona suport directament a una candidatura com ha fet amb la de Conchi Abellán, també és la meva llista.

A més a més, està formada per companys pels qui tinc molt de respecte i admiració. Els resultats han fet palès que he fet bé en retirar-me i que hem sortit enfortits. I en l'àmbit municipal, toca posar-se a treballar per a ressuscitar la vida orgànica del partit. Necessitem més recursos i més suport per part de les direccions autonòmiques i estatal. Espero poder col·laborar amb la nova coordinadora autonòmica.

"Última hora: Tarragona ja té pregonera per a les festes de Santa Tecla" "Atenció: L'EMT Tarragona dona una boníssima notícia a les famílies"