La incertesa plana sobre el sector de les activitats extraescolars a Tarragona un cop iniciat el curs escolar

Les activitats impulsades pels AMPAS tiren endavant, amb les mesures de seguretat corresponent | Les acadèmies d'anglès veuen com el curs ha començat amb un nou entrebanc

El sector de les activitats extraescolars aporta un valor pedagògic al procés formatiu del menor i, alhora, serveix com a eina de conciliació davant les jornades laborals dels progenitors. En el curs 2019/2020, l'extraescolar de tota forma, sigui ensenyança no reglada d'idiomes, esports, o música, va saltar a les xarxes per poder sobreviure a una situació que va agafar a tothom a contrapeu.

Ara bé, quan el curs de la pandèmia ha arrancat, fa dues setmanes que han iniciat les classes, i amb un degoteig permanent de grups escolars confinats, el sector de les extraescolars escalfa motors de cara al seu autèntic inici de curs, el mes d'octubre, i ho fa amb la incertesa de si podrà aguantar no tant un nou confinament, sinó els imprevistos sorgits del nou curs escolar

Conseqüències dels grups bombolla

És habitual que algunes acadèmies d'idiomes s'ubiquin al voltant dels centres educatius. El motiu, evident, és captar clientela. A més a més, aquestes acadèmies solen oferir serveis d'extraescolars durant horaris lectius, com poden ser els dels menjadors. Enguany, però, i quan moltes d'elles han fet una inversió considerable per complir amb les mesures de seguretat sanitàries corresponents a la COVID-19, s'han trobat amb una conseqüència no prevista de la creació dels grups bombolla

La conselleria d'Ensenyament del govern català ha dissenyat el curs d'enguany en format de grups bombolla. Els nens i nenes no poden interactuar amb ningú que no sigui del seu curs durant l'estança a l'escola: Han de menjar amb els seus companys de classe i jugar a l'hora del pati amb els seus companys. Això ha portat a algunes associacions de mares i pares a promoure la no col·laboració amb les acadèmies d'idiomes que anaven al centre a recollir als nens per fer classe a l'acadèmia.

Un exemple d'això és el que ha passat a l'AMPA del Cèsar August de Tarragona. L'AMPA ha mantingut les activitats extraescolars organitzades per ells però no ha col·laborat, com feia any rere any, amb les extraescolars que es fan fora de l'escola. Alguns grups de pares i mares han decidit mantenir la classe d'idioma dels seus fills i retiren ells als nens del centre i es fan responsables ells mateixos de tornar les criatures al centre. Un altre centre de Tarragona, com pot ser el col·legi Sant Pau, ha obert la mà a què alumnes de fora del centre prenguin parts en les extraescolars del col·legi. 

Els esforços dels clubs humils

Els clubs, i el consistori, apostaven per mantenir els grups estables de convivència però la Federació Catalana de Futbol vol dur a terme la competició | Facebook/Tarragona Futbol Club

L'esport és l'altra gran tria que fan els nens i nenes a l'hora de decidir una activitat extraescolar. Clubs humils, com el Tarragona Futbol Club, el degà del futbol tarragoní, han hagut de fer un esforç important per poder dotar a l'entitat dels equipaments necessaris per a poder dur a terme la pràctica esportiva, complint amb els criteris de seguretat sanitària contra la COVID-19. A més a més, algunes d'aquestes entitats s'han vist al mig de les decisions contradictòries entre l'Ajuntament de Tarragona, cercant sempre la seguretat sanitària, i la Federació Catalana de Futbol, que ha obert la mà a jugar amb públic als estadis. 

El consistori de Tarragona apostava per mantenir l'activitat esportiva, sense partits, amb entrenaments amb grups estables, semblants als grups bombolla de les escoles, però la insistència de la Federació Catalana de Futbol a mantenir les competicions ha acabat traslladant la decisió als clubs. Mentrestant, el Tarragona Futbol Club manté obert el període d'inscripcions i encara la temporada amb la incertesa d'haver d'estar pendent sempre de l'evolució de la COVID-19. 

"Atenció: El Festival Tarraco Viva 2020 ja té data!" "«Bomber piròman»: Les acusacions de Fernández al govern espanyol en una reunió a TGN"