Hermán Pinedo anuncia que l'arena de l'Amfiteatre s'obrirà al públic «abans d'acabar l'any»

El govern municipal va tancar el monument a finals del passat mes de setembre
L'accés a l'arena pel públic s'obrirà, segons el conseller Hermán Pinedo, abans «d'acabar l'any» | Tarragona Turisme

 

Primeres bones notícies pel patrimoni de la ciutat de Tarragona. El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha anunciat, aquest dimarts, 8 d'octubre, que l'accés a l'arena de l'Amfiteatre s'obrirà «abans d'acabar l'any si no hi ha problemes imprevistos».

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La primera intervenció que es realitzarà per poder obrir l'arena de l'Amfiteatre és l'apuntalament dels blocs de roques amb perill de despreniment. S'ubiquen al vessant de la muntanya i «són el factor que més perill provoca per la seguretat en l'arena», segons el regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo. Les tasques començaran a finals d'aquest mes i finalitzaran abans d'acabar l'any.

Es tracta de la primera fase per obrir l'Amfiteatre. El reforç permetrà l'accés de visitants a l'arena, però «en cap cas actes». A més, tampoc obriran les grades reconstruïdes als 70, una de les parts més afectades. «Això es tractarà en la segona fase del projecte, que tindrà partides pressupostàries individuals», diu Pinedo. 

El passat dijous, els tècnics municipals es van reunir amb els de la Generalitat per valorar l'informe extern que alerta del «perill» del monument. Ambdues parts van coincidir en donar per «bo» el document de l'equip de Servent. Es basaran en l'anàlisi realitzat per l'expert i modularan, així, el full de ruta a seguir. La Generalitat es va mostrar oberta a col•laborar, «tot i que encara no hem parlat de diners», ha acabat dient el regidor.

Així mateix, Pinedo ha assegurat que confia que «el monument reprengui l'activitat a principis d'any i que els problemes estructurals estiguin resolts pels volts de Tàrraco Viva».  

Grades del circ, al novembre

Per altra banda, les obres per finalitzar les grades del Circ a Sedassos es reactivaran al novembre. «Obriran a finals d'any o al gener», assegura Pinedo. L'objectiu és «veure com funcionen» per «decidir posteriorment si les retirem o no». «Ja que la ciutat es va gastar 200.000 euros i estan quasi acabades ens veiem amb l'obligació d'aprofitar-ho», expressa el regidor, i afegeix: «El projecte està mal plantejat». 

Pinedo ha fet un prec als tarragonins i tarragonines demanant que «espero que la ciutadania respecti el patrimoni de la ciutat».

Situació «d'urgència» del monument

El passat divendres, 27 de setembre, el govern municipal anunciava el tancament de l'Amfiteatre de Tarragona basant-se en un informe extern que alertava de la situació «d'urgència» del monument i del «perill per les persones». El consistori està a l'espera d'un segon informe dels tècnics municipals que, segons fonts consultades, pot estar enllestit en les pròximes setmanes. 

El tancament va aixecar molta polèmica perquè posava l'accent sobre l'estat del conjunt monumental de Tarragona, pocs mesos abans de complir el 20è aniversari de la declaració de Patrimoni de la Humanitat que la Unesco va atorgar a la ciutat. De fet, el catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, Joaquín Ruiz de Arbulo, va manifestar que era «un error» el tancament de l'Amfiteatre. 

"❗El centre universitari tarragoní que ha perdut una beca del ministeri de Ciència" "⛪Mor l'escriptor i historiador tarragoní Jordi Morant i Clanxet"