Una vidriera deixarà entreveure l'interior del Museu del Port com a reclam per als vianants

Tot i els retards i la intermitència dels treballs, les obres avancen a bon ritme i el Port no mira molt més enllà de la data fixada inicialment, el mes de novembre
Entrada d'accés a l'antic Museu del Port de Tarragona | Toni Cabanillas
 

El Port de Tarragona rep bones notícies. Les obres que han de canviar i renovar per complet el Museu del Port avancen a bon ritme. El desembre del passat 2019, aquest mitjà ja anunciava la revolució que viuria l'espai destinat a divulgar la història i el patrimoni de l'antiga instal·lació portuària. Una remodelació que volia i vol convertir el museu en un espai molt més modern, climatitzat, i sobretot, obert a les experiències audiovisuals; i que, d'altra banda, ha de ser l'eix vertebrador de l'anomenada «nova rambla cultural» del Moll de Costa de la ciutat.

L'esclat de la pandèmia va capgirar la situació i va instal·lar la incertesa en aquest ambiciós projecte. Tot i això, les obres, que van començar el mes de febrer, van seguir avançant amb prudència i intermitència, cosa que va fer preveure un endarreriment de la data de finalització, prevista per aquest mes de novembre. No obstant això, passats uns mesos, les actuacions en un museu que s'ampliarà estan obrint la porta a l'optimisme.

Imatge de les obres a la coberta del Museu del Port de Tarragona | Port de Tarragona
 

La vidriera que substituirà la porta del Museu, la millora més destacada

A hores d'ara, s'està acabant d'enllestir l'escala principal i l'escala secundària per on el personal del Museu accedirà a les oficines. La principal tindrà una forma molt original, ja que es tractarà d'una balconada que actuarà com a mirador sobre l'exposició i permetrà una transició més suau i visual en el pas de la planta baixa al primer pis. Al mateix temps, s'està substituint la coberta existent per una de nova que millorarà substancialment les capacitats tèrmiques de l'edifici i alhora el confort dels visitants a l'interior. En principi, el mes de setembre aquesta instal·lació hauria d'estar completament col·locada.

Però, probablement, el més destacat és la substitució de les grans portes opaques del Moll de Costa per uns tancaments de vidre que deixaran entreveure l'interior, estigui obert o tancat el Museu, i així, seran un reclam per als visitants i els vianants que passegin pels voltants. I és que, en aquest sentit, Teresa Jacas, arquitecta de l'APT i responsable de les obres, que depenen de la Direcció d’Infraestructures i Conservació del Port de Tarragona, ha recordat que «el Museu és un referent cultural de la ciutat, i sempre ha estat i seguirà sent d'entrada gratuïta».

Recreació virtual que il·lustra com quedarà el nou Museu del Port de Tarragona | PORT DE TARRAGONA
 

Una reforma integral en temps rècord

Caldrà veure la durada final de les obres, però és evident, tal com assenyalen des del Port de Tarragona, que la reforma feta al Museu és una «reforma integral» que es farà en temps rècord, si tot va bé. El cost de les obres, de poc més de 2 milions d'euros, anirà majoritàriament a càrrec del Ministeri de Foment a través de la coneguda partida de l'1,5% cultural. Això servirà per finançar els més d'1,7 milions que costa la rehabilitació de l'edifici, mentre que l'Autoritat Portuària pagarà només els 300.000 euros de la nova museïtzació del refugi.

"Agenda: Tot el que podeu fer aquest cap de setmana al Moll de Costa de TGN" "L'alcalde de Tarragona ja té substitut a la Diputació"