L'actriu tarragonina Agnès Busquets ofereix un pregó de Santa Tecla divertit i ple de referències a la ciutat

L'equip de govern ha mantingut el format de l'any passat però amb les restriccions sanitàries escaients

Aquest dilluns, 21 de setembre, a les 19 hores, la plaça de la Font de Tarragona ha acollit el pregó de Santa Tecla enguany a càrrec de la coneguda actriu tarragonina, Agnès Busquets. El pregó ha mantingut el format de l'any passat, del balcó del consistori cap a la plaça, però amb les restriccions sanitàries establertes arran de la COVID-19. És a dir, només 600 persones han pogut escoltar el pregó des de la plaça, una plaça que, per cert, estava tancada per evitar tota mena d'aglomeracions. 

Poc abans del pregó, Busquets, néta del tarragoní Josep Maria Tarrassa, ha signat al llibre d'honor del consistori, acompanyada pel batlle de la ciutat, el republicà Pau Ricomà, i el conseller d'Empresa del govern de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa, en la seva primera visita a la ciutat d'ençà que ha sigut nomenat membre de l'executiu català. La pregonera d'enguany ha ofert un discurs breu, de poc més de cinc minuts, on amb pinzellades humorístiques ha ofert, tant als assistents com a aquells que han seguit l'acte pels mitjans públics, la seva visió de la ciutat i el seu amor per la seva professió, el teatre.

«Estic feta de Tarragona. Si fos un gos, tindria pedigrí»

Com mana la tradició, instants abans s'ha fet el Toc de Pregó, a càrrec de les trompetes del Consell Municipal. Tot seguit, l'alcalde de Tarragona ha presentat a la pregonera definint-la com «una 'TTV' (tarragonina de tota la vida), una magnífica embaixadora de la ciutat». I és que Busquets, coneguda arreu del país pels seus personatges al popular programa de televisió 'Polònia', presenta unes credencials de tarragonesa difícilment superables. De fet, l'actriu s'ha definit com una persona «feta de Tarragona. Si fos un gos, tindria pedigrí». 

El plenari i autoritats d'altres administracions han seguit el pregó des de la plaça de la Font | Àngel Ullate

Pels volts de dos quarts de vuit, la coneguda actriu tarragonina ha iniciat el seu pregó confessant que era «un petit caprici fet realitat». Durant la lectura del seu text, Agnès Busquets ha recordat una anècdota del seu avi matern, Josep Maria Tarrassa, qui va crear el conegut personatge de Maginet Pelacanyes. Segons Busquets, el seu avi, «i no se'n va empenedir mai», va renunciar a anar Argentina, «a fer les Amèriques amb la Xirgu, la gran dama del teatre. Ell tenia el cor i l'ànima tan ancorats a la seva ciutat que no va voler fer les Amèriques. Mai ho explicava com un fracàs o una pèrdua d'una gran oportunitat. S'ho va prendre com la millor decisió de la seva vida». 

La pregonera de la Santa Tecla d'enguany, de la Santa Tecla de la pandèmia, ha situat la seva passió pel teatre en «un dia, hauria de tenir 12 anys, vaig veure 'Dames i Vells'. Vaig quedar fascinada i vaig saber que jo volia conèixer a aquella gent, que volia aprendre'n i que volia formar part de la seva família artística». I ha acabat el seu discurs amb una lloança a la cultura: «Aquells que treballem amb i en la cultura sabem que és guaridora, que en molts moments és un oasi on prendre oxigen i refugiar-se, tant qui la fa, com qui la consumeix. La cultura, amigues, és un de primera necessitat. La cultura ens salva».

L'alcalde Ricomà ha tancat l'acte convidant «als tarragonins i tarragonines a gaudir de Santa Tecla» i demanant que «ningú faci actes al carrer. Si us estimeu Tarragona, si us plau, no feu festes paral·leles». La tronada final s'ha sentit arreu de la ciutat. 

"«L'any vinent complim 700 anys de Santa Tecla i volem una programació molt especial»" "Pas endavant de la mesquita de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona"