NOU I GRATIS

Tens Telegram? Afegeix-te al canal de Tarragona Digital clicant aquí. T’encantarà!

El 2019 a Tarragona, marcat pel triomf de Ricomà, la decadència del patrimoni i els aldarulls post-sentència

Aquest any també ha estat el d'Eduard Boada com a pregoner de les festes de Santa Tecla, el de la inseguretat als carrers o el de les reclamacions veïnals al centre i els barris

L'any 2019 ha estat intens a la ciutat de Tarragona. El canvi a l'alcaldia, amb l'entrada del republicà Pau Ricomà; la decadència del patrimoni tarragoní, que ha comportat el tancament de l'Amfiteatre i el toc d'alerta d'ICOMOS a l'Ajuntament per la manca de manteniment; la brutícia i la inseguretat als carrers, amb l'augment de delictes a la Part Alta i els robatoris a vehicles arreu de la ciutat; o els aldarulls post-sentència, que van estendre's al centre entre els dies 15 i 18 d'octubre, han estat algunes de les notícies més destacades. 

En l'àmbit cultural destaca el tancament del Teatre Tarragona, que va patir un greu despreniment en l'interior, o la consolidació del Festival Internacional de Teatre i el festival de cinema REC. A més, també ha estat l'any d'Eduard Boada, pregoner de les festes de Santa Tecla i protagonista d'un documental que narra la seva vida al darrere de la barra. Per últim, el declivi comercial al centre de la ciutat i les reivindicacions veïnals en diversos barris també han centrat l'actualitat informativa d'aquest any a la capital de la província. 

Pau Ricomà, nou alcalde de Tarragona

Pau Ricomà (ERC) va aconseguir l'alcaldia de Tarragona el passat 15 de juny. Ho va fer amb el suport dels seus socis de govern, En Comú Podem, i dels vots favorables de la CUP i Junts per Tarragona. Tot plegat va servir per vèncer els socialistes de Josep Fèlix Ballesteros, qui després de 12 anys governant ha passat a l'oposició. Aquest ha estat el canvi més notable políticament parlant a la ciutat, que ha vist com es penjava la pancarta de «Llibertat presos polítics» a la façana de l'Ajuntament. Ricomà ha estat capaç d'aprovar els seus primers pressupostos gràcies al suport dels mateixos grups que van facilitar la investidura. 

El patrimoni tarragoní, en decadència

El patrimoni romà, que va convertir Tarragona en Ciutat Patrimoni de la Humanitat, està en decadència. El tancament de l'Amfiteatre ha estat la culminació d'un any per oblidar, que ratifica la necessitat d'invertir molt i bé en la conservació i el manteniment dels monuments. Fins i tot ICOMOS, entitat vinculada amb la UNESCO, va donar un toc d'atenció a l'Ajuntament per la situació que es vivia a la ciutat. Despreniments de la Muralla, oxidació al Teatre Romà i deixadesa de les voltes del Circ han estat altres de les notícies rellevants relacionades amb el patrimoni. 

La inseguretat, un problema creixent

La sensació d'inseguretat s'ha estès pels carrers de Tarragona en els últims mesos. La Part Alta ha patit un increment dels delictes de més d'un 20%, fet que ha motivat l'execució d'un Pla Integral de Seguretat dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana. A més, la convivència entre els veïns i els joves migrants s'ha tornat difícil a causa de diversos episodis de robatoris i agressions. D'altra banda, els robatoris a vehicles, que es van disparar l'any 2018, han continuat. A més, en barris com Campclar s'han viscut onades d'incendis en cotxes. Tot plegat ha comportat que l'increment d'agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos als carrers sigui una reclamació comuna arreu de Tarragona. 

El petit comerç tarragoní, al límit

El petit comerç tarragoní està en declivi. Aquest 2019 ha detonat el tancament de negocis històrics com Casa Cuadras o la llibreria La Rambla. Cada cop són més locals del centre els que es troben buits i els empresaris veuen com, al mateix temps, l'Ajuntament de Tarragona impulsa noves zones comercials als afores. És el cas, per exemple, del nou barri que liderarà l'empresa holandesa Ten Brinke a tocar de les Gavarres. Tot plegat genera temor i incertesa en el sector comercial de la ciutat, a la vegada que entitats com la Cambra estudia mesures per salvar les botigues petites

Tarragona esclata contra la sentència del Procés

Entre els dies 15 i 18 d'octubre Tarragona va viure una petita revolució. La resposta a la sentència del Procés va ser contundent a la ciutat i va arribar en forma de barricades, càrregues policials, corredisses i detencions. La plaça Imperial Tarraco, la Rambla Nova, el carrer Unió, l'entorn del Mercat Central o la Part Alta van ser testimoni d'una violència mai vista fins al moment a Tarragona, tant per part dels manifestants com per part dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional. A causa dels aldarulls, tres tarragonins van ser empresonats: Joan Tortosa i Laura Solé a Mas d'Enric i David Solé a Quatre Camins. Tots tres ja es troben en llibertat. 

Una de freda i una de calenta en l'àmbit cultural

La cultura a Tarragona ha protagonitzat, durant el 2019, episodis d'alegria i de tristesa. D'una banda, el Teatre Tarragona va tancar el mes de febrer a causa d'un greu despreniment al seu interior. Això ha comportat reformes importants i la substitució del fals sostre, que es va despenjar sobre el pati de butaques quan el teatre estava tancat. Durant algunes setmanes, cap dels tres teatres tarragonins va estar en disposició d'acollir espectacles, atès el mal estat del Metropol i el Camp de Mart. Per sort, el Teatre Tarragona va reobrir el mes d'octubre amb normalitat. Cal sumar a aquesta llista negra el tancament per ordre judicial de la Tarraco Arena Plaça per falta d'insonorització, que provocava malestar als veïns. L'altra cara de la moneda es troba en el gran estat de forma de festivals com el FiTT o el REC, a més de la programació estable de la Sala Trono i el Magatzem. 

Un any d'homenatges a Eduard Boada

Si algú recordarà especialment aquest 2019 serà Eduard Boada. Qui durant més de cinquanta anys va ser l'encarregat d'elaborar els entrepans més típics de Tarragona, ha estat homenatjat i ha pronunciat el pregó de les festes de Santa Tecla. El motiu, el tancament del seu bar del carrer Rovira i Virgili. Boada es va convertir en el pregoner gràcies a una campanya engegada a les xarxes socials de la mà dels Tuitaires Tarragonins, i va pujar al balcó de l'Ajuntament per pronunciar un dels pregons més emotius dels últims temps

De les inundacions del Barri del Port a la independència de La Móra

La seguretat i la neteja segueixen sent les principals reivindicacions de les associacions de veïns de Tarragona, però n'hi ha dues que destaquen per altres preocupacions. Es tracta de l'Associació de Veïns del Barri del Port, una zona de la ciutat greument afectada pels aiguats del mes d'octubre, i de La Móra-Tamarit, que vol esdevenir Entitat Municipal Descentralitzada. Els de la Part Baixa ja han rebut la promesa de l'Ajuntament de renovar els col·lectors d'aigua i, d'aquesta manera, evitar que les pluges afectin la normalitat del barri. Per la seva banda, els de Llevant ja estan redactant una memòria econòmica amb el vistiplau del consistori perquè els veïns puguin decidir si, finalment, s'independitzen de Tarragona. 

El Banc d'Espanya, l'únic edifici en desús amb un futur clar

Els edificis en desús continuen a l'ordre del dia a Tarragona. De fet, el Banc d'Espanya és l'únic amb un futur clar: convertir-se en el Banc de la Ciència i el Coneixement. L'Ajuntament ja ha reservat una partida pressupostària per engegar les obres, que començaran l'any 2021 i compten amb el suport de la Unió Europea. Per contra, la Tabacalera continua sense projecte definit i, a hores d'ara, només se sap que el Jardí Vertical de l'exterior desapareixerà. El mateix passa amb la Ciutat Residencial ubicada al davant de la platja Llarga, propietat de la Generalitat i abandonada des de fa anys. Quelcom semblant succeeix amb el preventori de la Savinosa: la Diputació ha instat al consistori que modifiqui el POUM per rehabilitar l'espai, però els tràmits han arribat fins aquí.  

Sancions a FCC per millorar la neteja de la ciutat

La neteja segueix sent una de les preocupacions més grans dels tarragonins. Malgrat tot, el nou govern ha posat en marxa actuacions legals per aconseguir un bon servei per part de l'empresa adjudicatària, Fomento Construcciones y Contratas. El passat mes de desembre va sancionar-la per segona vegada en només dos mesos. A més, ha engegat una campanya de recollida selectiva per aconseguir reduir els residus i augmentar la taxa de reciclatge, al mateix temps que aconsegueix disminuir els costos de la incineradora. D'altra banda, es planteja iniciar una recollida porta a porta a la Part Alta per millorar la imatge d'una de les zones de la ciutat més concorregudes. 

"📆AGENDA TGN: Cap de setmana de música, revetlla i exposicions gratuïtes al Serrallo" "⛔ ATENCIÓ: Els talls de trànsit a TGN per la cursa Sant Silvestre"