L'Ajuntament de Tarragona decidirà en un plenari extraordinari la denegació del Pla Budellera

Les raons d'aquesta votació definitiva són «tècniques» i es basen en els informes realitzats | En cas que s'elimini el pla, els promotors hauran de començar de zero
Imatge virtual del Pla Parcial Budellera desenvolupat de l'any 2016. | ACN

 

L'Ajuntament de Tarragona decidirà, en un consell plenari extraordinari el dia 17, si es denega de manera definitiva el Pla Budellera, que preveu la construcció de més de 4.000 habitatges a la zona de Llevant. El motiu d'aquesta votació es deu a «raons tècniques» i «no polítiques», segons ha expressat el portaveu de l'equip de govern, Xavi Puig. «Ens basem en l'incompliment de prescripcions tècniques i legals», ha afirmat. En la Comissió Informativa de Territori d'aquest matí s'ha acordat assumir els informes emesos pels serveis municipals en relació amb el PP24 i denegar l'aprovació inicial del Pla, a l'espera de la votació al plenari. Hi han votat a favor ERC, ECP i la CUP, mentre que la resta de grups s'han abstingut. 

L'Ajuntament decidirà en plenari l'adéu al Pla Budellera

Matí mogut a l'Ajuntament de Tarragona aquest divendres. Després que el regidor Jordi Fortuny anunciés l'increment en la taxa de la brossa, el portaveu de l'equip de govern, Xavi Puig, ha informat de la convocatòria d'un plenari extraordinari per decidir si es denega el Pla Budellera. Se celebrarà el pròxim dijous, 17 d'octubre, i podria comportar l'adéu definitiu del Pla Budellera tal com s'entén actualment. Dit d'altra manera, si el plenari acorda denegar-lo, els promotors hauran de començar de zero. 

Els motius que han dut a la Comissió Informativa de Territori —integrada per representants de tots els grups— a prendre aquesta decisió són, segons Puig, «l'incomplement de les prescripcions tècniques i legals». El Pla Budellera s'ha suspès en tres ocasions. L'última, l'any passat, el mes de desembre, quan la Junta de Govern va decidir anul·lar el pla atès que els informes tècnics del consistori no eren favorables. 

Puig defensa que es tracta d'una decisió «tècnica»

ERC s'ha posicionat fermament contra el desenvolupament urbanístic de la Budellera. De fet, en campanya, ja va avançar que, si governava, aturaria el pla. Tot i això, la decisió presa aquest divendres per la comissió de territori «es basa només en aspectes tècnics». No ha arribat, per exemple, un informe de Carreteras del Estado que té una rellevància «màxima». Tampoc s'ha clarificat, en la documentació presentada, quin serà l'enllaç de la Budellera amb l'A-7. 

Un dels aspectes crucials, però, és que els promotors insisteixen en la construcció per fases del projecte, i no pas per polígons, fet que demanen l'Ajuntament i la Generalitat. «També hi ha informes desfavorables de Protecció Civil, Mobilitat i Convivència, Patrimoni Històric i Intervenció», ha reblat Puig. Els promotors van haver de presentar nova documentació al palau municipal després de la darrera suspensió per resoldre tots aquests aspectes, però «no hi ha informes favorables sense matisos, tots tenen demandes desateses», ha explicat el portaveu. 

El pla parcial Budellera contempla la construcció de milers d'habitatges a Llevant. | TarragonaDiari.cat

La denegació del pla, en mans dels grups municipals

La denegació del Pla Budellera es decidirà en el plenari extraordinari del pròxim dijous. A la Comissió Informativa de Territori, ERC, la CUP i ECP han votat en favor de dur aquest punt al saló de plens. Entre tots sumen onze regidors. La resta de grups s'han abstingut, un total de setze regidors. El PSC, Cs i el PP, a més de Junts per Tarragona, sempre han defensat la viabilitat del pla. Ara bé, la decisió basada en aspectes tècnics i no polítics podria canviar. 

Cs, socialistes i populars es troben estudiant els informes dels tècnics del consistori. «En tot cas i amb caràcter general, reiterem que Tarragona necessita habitatge de nova creació i sobretot nou habitatge social, perquè els lloguers s’han disparat i el Govern municipal hauria de garantir que això sigui possible amb el desenvolupament del pla general», ha dit Begoña Floria (PSC). 

Per la seva banda, José Luis Martín (PP) ha demanat al Secretari General de l'Ajuntament un informe on expliqui «què podria comportar per la ciutat, a nivell d'indemnitzacions econòmiques pels propietaris, la denegació del Pla». Cristina Guzmán, de Junts per Tarragona, ha criticat el fet de convocat un plenari extraordinari perquè «ens el podríem haver estalviat», punt que comparteix Martín. Cal recordar, però, que el desenvolupament de la zona urbanística de la Budellera era un punt que portava al programa electoral la candidatura de Junts per Tarragona

"❗El pou de la plaça del Rei de la Part Alta, reparat" "‼ Manifestació a SPiSP per reclamar més inversions i més seguretat al barri"