Tarragona instal·la sensors per controlar l'aforament de les platges

El sistema per garantir el distanciament social es complementa amb megafonia, semàfors i una aplicació
Hi haurà una aplicació i un semàfor per saber l'estat de les platges | Aj. Tarragona

Les platges de Tarragona compten des d'aquesta setmana amb un sistema per controlar-ne l'aforament amb l'objectiu de poder garantir el distanciament social. Per saber quanta gent hi ha s'han instal·lat sensors que recullen «dades numèriques», segons ha indicat el conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño.

Un cop s'arriba al 80% de l'aforament, a través d'uns altaveus es recomanarà a la gent que vagi a una altra platja més buida. Uns semàfors també marcaran amb els colors verd, groc i vermell el volum d'aforament. Les dades estaran disponibles en temps real en una aplicació de telèfon mòbil. A més, patrulles de la Guàrdia Urbana vetllaran pel compliment de les mesures i informaran els banyistes.

Des del consistori s'ha establert una superfície de nou metres quadrats per persona, per sobre dels quatre que recomanen les autoritats sanitàries. Segons Castaño, d'aquesta manera «queda garantit el distanciament», tot i que el conseller també ha apel·lat «a la responsabilitat individual de cadascú». Així, si amb 4 m2 de distància a la platja de l'Arrabassada hi podria arribar a haver 6.875 persones, amb els 9 m2 decretats l'aforament màxim és de 3.000 persones.

El sistema principalment s'ha instal·lat en fanals. Els sensors tenen capacitat per detectar persones panoràmicament. Castaño ha garantit que no s'enregistren imatges dels banyistes i que l'anonimat està garantit. «Anar a un sistema de reconeixement facial no té sentit perquè entraríem en una dinàmica de coses que no estan permeses», ha assenyalat.

Les dades recollides pels sensors passen a la sala de control de la Guàrdia Urbana, des d'on es monitoritza el volum de gent que hi ha. En cas que s'arribi al 80% de l'aforament màxim permès, entraria en funcionament la megafonia, que «suggerirà a la gent que canviï de zona o vagi a una altra platja», ha detallat Castaño. Si això passa, els petits semàfors que hi ha canviaran de color —verd, groc o vermell— en funció del volum de gent que hi hagi. A banda, la informació també es pot consultar a través de l'aplicació 'TGN Emergències'. El sistema estarà en fase de prova durant uns dies i les autoritats confien que estigui totalment operatiu de cara el cap de setmana.

Per vetllar pel compliment de la normativa, agents de la Guàrdia Urbana patrullaran per les platges. «No volem fer coses a la força ni obrir expedients, sinó informar i parlar amb la gent», ha apuntat el conseller. En cas que algú fes cas omís de les indicacions, se'l podria sancionar per un delicte de desobediència, amb sancions d'entre 300 i 600 euros, tal com ha concretat el cap del cos, Enrique Fernández.

El sistema s'ha instal·lat a les platges del Miracle, Arrabassada, Savinosa, Cala Romana i la Móra. A la platja Llarga no s'ha col·locat per la seva «complexitat» i dimensions, i es controlarà únicament amb patrulles.

Castaño ha revelat que les dades recollides pels sensors a les platges estaran a disposició d'entitats i empreses que les vulguin fer servir. A més, ha afirmat que el consistori treballa per equipar-se amb drons de cara els propers mesos, que podrien fer tasques de control i vigilància a les «platges, abocadors o en grans concentracions».

  

"Tarragona es manifesta per defensar els drets del col·lectiu LGTBIQ+" "Seguretat TGN: Important caiguda dels delictes violents, però les ocupacions augmenten"