NOU I GRATIS

Tens Telegram? Afegeix-te al canal de Tarragona Digital clicant aquí. T’encantarà!

L'Ajuntament del Morell enllesteix un nou estudi per conèixer la qualitat del seu aire

És la quarta anàlisi des del 2013 per mesurar la contaminació | L'alcalde del Morell denuncia l'existència d'«un lobby de pressió» al territori en oposició a l'encàrrec d'aquests estudis
Columna de fum del Polígon Nord de la petroquímica de Tarragona | Redacció

 

L'Ajuntament del Morell ha insistit en la seva preocupació per la qualitat de l'aire que respira. El consistori ha impulsat, durant les darreres setmanes un nou estudi per analitzar la quantitat de components contaminants al municipi, derivats per la proximitat de les refineries de la indústria petroquímica, a tocar de localitats com el Morell. Es preveu que els resultats es facin públics la setmana vinent.

«No només volem analitzar la qualitat de l'aire, sinó també la repercussió que això té en la salut dels ciutadans», ha manifestat l'alcalde del municipi, Pere Guinovart. «En cas contrari, estaríem parlant d'un estudi a mitges», ha afegit. Es tracta del quart estudi d'aquestes característiques que té lloc des de l'any 2013, i en els tres anteriors es detecta una concentració elevada de butadiè, un compost cancerigen.

La tendència entre els estudis és descendent, i la concentració detectada ha anat a menys de manera progressiva. «D'aquest estudi, esperem concloure que s'ha regularitzat l'emissió de butadiè», ha manifestat Guinovart, encara sense conèixer els resultats.

L'alcalde del Morell reclama la implicació de la Generalitat i d'altres Ajuntaments

L'estudi, que ha anat a càrrec de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), té un cost d'11.000 euros per a l'ajuntament morellenc. En el primer de les anàlisis encarregades, es van involucrar quatre consistoris: El Morell, Constantí, Vilallonga del Camp i Perafort. En els tres posteriors, només ha participat el Morell. «Entenem que un estudi com aquest no hauria de ser iniciativa d'un Ajuntament», ha etzibat Guinovart, qui ha instat la Generalitat a realitzar un estudi complet de la qualitat de l'aire a les proximitats dels polígons Nord i el Sud.

L'alcalde del Morell també ha demanat la implicació d'altres Ajuntaments del territori, i ha considerat que és el batlle de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, qui hauria d'encapçalar aquestes cimeres. Pere Guinovart ha denunciat l'existència d'«un lobby de pressió» al territori en oposició a l'encàrrec d'aquests estudis, i s'ha mostrat convençut que seguiran encarregant noves anàlisis. «Espero que aquests estudis esdevinguin una pràctica regular, periòdica i normalitzada», ha explicat.

Els estudis anteriors van detectar concentracions elevades de butadiè, un element cancerigen

L'estudi s'ha dut a terme gràcies a la instal·lació de dos equips de control situats en punts de proximitat respecte a la refineria —un d'ells al magatzem municipal, i l'altre en una casa particular—. Durant 21 dies, han pres mostres de l'aire de la zona, i ara és moment d'analitzar els resultats d'aquestes mostres. «Els nous equips han inclòs un sensor que s'activa quan detecta un nivell alt de concentració en l'aire», ha explicat el director del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC, Xavier Roca, com a responsable de l'estudi. Això permetrà una major precisió.

«Al voltant del Polígon Nord, anteriorment, hem detectat més de setanta compostos diferents que afecten a la qualitat de l'aire», ha afegit Roca. «D'entre ells, el més preocupant és el cas del butadié, que hem arribat a trobar en quantitats realment altes», ha confirmat. Les conclusions d'aquest nou estudi, que acaba de finalitzar, suposaran l'actualització d'aquestes dades ambientals. El darrer dels estudis va tenir lloc l'any 2016.

També et pot interessar

"ATENCIÓ: Es posen en marxa dos grans projectes al Morell" "ATENCIÓ: Comencen nou mesos d'obres a les carreteres de la Secuita"