El desmantellament de les vies de tren a Salou, cada cop més a prop

Salou guanyarà en servei de freqüència, en temps de trajecte i en connectivitat, a més a més de patir una gran transformació urbana molt important
Les vies del tren de Salou es desmantellaran. | Isma Llanes

Adif, Administrador d’Infraestructures Ferroviàries, ha licitat l’estudi del projecte de desmantellament de la infraestructura ferroviària que transcorre per zona urbana de Salou i Pere Granados, alcalde de Salou, s’ha mostrat molt satisfet davant aquesta acció. La infraestructura ferroviària transcorre des de l’estació de Salou-Port Aventura fins al terme de Cambrils i suposa una barrera arquitectònica que divideix el municipi dificultant la mobilitat tant per als vianants com per a la circulació rodada, a més a més suposa un elevat risc per als ciutadans. L’eliminació de les vies, però, és una demanda que fa anys que es reclama i es considera que aquest estudi encarregat per Adif és benvingut encara que arriba amb retard.

L’alcalde Granados afegeix que «el desmantellament del traçat suposarà un abans i un després pel municipi» i ha assegurat que la retirada de les vies serà una millora de la connectivitat i no es deixarà sense alternativa de transport ferroviari als usuaris. Està previst mantenir l’actual ramal de Salou a Tarragona, direcció Barcelona, i també la construcció d’una connexió des de Salou fins al ramal que va cap a la xarxa general del Corredor i ve des de Tarragona.

Desmantellament de les vies ferroviàries de Salou | Cedida

 

Amb aquest impuls d’estratègia ferroviària Salou guanyarà en servei de freqüència, en temps de trajecte i en connectivitat, és a dir, els serveis ferroviaris guanyaran en qualitat i quantitat. La xarxa també millorarà amb la futura implantació per part de la Generalitat de Catalunya d’un tren tramvia que unirà Salou-Port Aventura amb Cambrils i les principals ciutats del Camp de Tarragona: Reus, Vila-Seca i Tarragona.

El senyor Granados afegeix que  «amb el projecte d’Eix Cívic, de reurbanització del traçat alliberat de les vies, es té previst ja la reserva d’espai per a la implantació integrada a la trama urbana d’aquest nou mitjà de transport públic sostenible, de proximitat, i de caràcter urbà i interurbà», a més que «Salou ja té definida la intervenció urbanística a la traça alliberada de les vies amb l’Eix Cívic, que dotarà d’un nou espai amb serveis, més qualitat urbana i que facilitarà l’articulació d’una nova mobilitat interna».

En definitiva, aquests projectes suposaran una gran transformació urbana del municipi i tindrà un impacte positiu molt important tant en l’àmbit urbà com en el social i econòmic.

Llarg camí d’incertersa

Fa uns mesos, al passat febrer, l’alcalde de Salou es va reunir amb els alcaldes de Cambrils, de Mont-roig del Camp i de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ja que tots ells tenien la incertesa de què passaria amb els seus municipis un cop entrés en funcionament el Corredor del Mediterrani entre València i Tarragona.

Aquest corredor suposa l’eliminació del tram de vies de tren entre Cambrils i l’estació de Salou-Port Aventura amb les conseqüents despeses que comporta desmantellar la via: retirar els rails, les travesses i tot el cablejat elèctric i que temien haver de fer front amb recursos dels propis Ajuntaments.

També es temia que la zona desmantellada es quedés incomunicada, a més a més, la idea de mantenir la connexió de l'estació Salou-Port Aventura no acabava de convèncer a la població. És per això que demanaven com a solució el projecte de tramvia per a connectar les poblacions de la Costa Daurada.

Si no es licitava a temps aquest projecte es temia que els viatgers haguessin d’anar fins a l’estació de Vila-Seca per a poder agafar el tren, ja que l’estació de Port Aventura realment tant sols és un baixador i no una estació com a tal.

Però finalment la licitació del desmantellament de les vies de tren de Salou no correrà a càrrec de l’Ajuntament i es podrà reurbanitzar la zona millorant les condicions del municipi.

"ÚLTIMA HORA: Accident tràgic a Tarragona" "A la Festa Major del Morell i de Vilallonga, «la festa compartida és més festa»"