L'ACA reactiva el retorn del cànon de l'aigua que s'envia a Tarragona i millorarà el canal de l'esquerra

L'obra corregirà pèrdues d'aigua a la séquia del Cementiri de Deltebre amb una inversió de 900.000 euros

Després d'alguns exercicis de paràlisi, la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre i l'ACA han signat, aquest dilluns, un nou conveni per reactivar obres de millora de l'eficiència d'infraestructures de reg i evitar la pèrdua d'aigua. Les actuacions començaran al febrer de l'any que ve en un tram de 4,9 quilòmetres de la séquia del Cementiri, al terme municipal de Deltebre (Baix Ebre). Es col·locaran plaques i llits de graves, làmines de geotèxtil, i es revestiran més de 3 quilòmetres de la séquia. Els 900.000 euros provenen del 20% del cànon de derivació de l'aigua que paga Tarragona i que s'estipula que s'ha de revertir al territori.

El director de l'ACA, Lluís Ridao, i el president de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants, Javier Casanova, han signat l'acord a Tortosa, en un acte que ha comptat també amb la presència del delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés; la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l'Ebre, Lídia Pino, i l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

Imatge del president dels Regants de l'Esquerra, Javier Casanova, el director de l'ACA, Lluís Ridao i l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé | ACN

«Potenciar l'eficiència» de la séquia del Cementiri

Les actuacions es faran en diversos trams, durant el 2020 i el 2021, però l'objectiu principal és millorar el revestiment per «potenciar l'eficiència» de la séquia del Cementiri. Es col·locaran plaques per tapar tot el primer tram ja revestit, de 632 metres, amb una canaleta prefabricada; i en dos trams de 4,3 quilòmetres es faran llits de graves 20-40 envoltades per una làmina de geotèxtil de polipropilè i es revestirà la séquia amb tubs de PEAD de diferents diàmetres. L'obra es completarà amb passos a les parcel·les i les preses de reg, amb una rampa per a ànecs i una comporta de seccionament i una descàrrega amb sobreeixidor pel control dels cabals.

La inversió superarà els 900.000 euros, que assumeix l'ACA i que finança del 20% del cànon de derivació que s'ha de destinar a aquestes obres. Ridao ha reconegut que aquest tipus de treballs havien estat paralitzats en els exercicis passats pel gran dèficit que acumulava l'organisme però que s'han posat a treballar per anar actualitzant les obres pendents. «L'objectiu és posar-nos al dia en els pròxims anys d'aquelles actuacions que vam deixar de fer», ha confirmat.

El president dels Regants de l'Esquerra, Javier Casanova, ha aprofitat per reivindicar més inversió per millorar la gestió de les badies i les basses del delta i per encarar els reptes mediambientals que arribaran amb el canvi climàtic «i que no tenen espera». «Com a gestors de l'aigua, tots sols no podem fer-ho. Cal la implicació del territori i de totes les administracions», ha reclamat. Casanova ha agraït la contribució de l’ens en la modernització de les infraestructures de les comunitats de regants amb aquestes inversions «que no només beneficien als regants sinó al conjunt del delta de l'Ebre, ja que nosaltres som, al cap i a la fi, corretja de transmissió».

També et pot interessar

"🗳 ERC celebra «la confiança renovada» a l'Ebre després de tornar a ser primera força" "🔴URGENT: Novetats sobre l'home amb pistola pel 10-N a l'Ebre"