Presidència avançarà 3,6 MEUR del fons de cooperació local als ajuntaments ebrencs pel coronavirus

El Govern s'alinea amb els consistoris i reclama la supressió de la regla de la despesa per poder fer ús dels superàvits

El Departament de Presidència avançarà als ajuntaments ebrencs 3,6 milions d'euros, la meitat dels recursos destinats al Fons de Cooperació Local d'aquest 2020, perquè puguin disposar de liquiditat a l'hora de fer front als efectes de la crisi del coronavirus. La bestreta se suma a mesures com l'ampliació del termini d'execució d'obres subvencionades per a la dinamització territorial i igualtat d'oportunitats en municipis de menys de 2.000 habitants o la represa de la tramitació del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) quan s'aixequi l'estat d'alarma. La directora dels serveis de Presidència a les Terres de l'Ebre, Rosa Peig, ha apuntat que el Govern està al costat dels ajuntaments en la seva reivindicació de poder destinar els superàvits a lluitar contra la pandèmia.

Segons ha recordat Peig, els recursos del Fons de Cooperació Local —que el passat 2019 van representar un total d'uns 7 milions d'euros en el global de les Terres de l'Ebre— són recursos que la Generalitat trasllada als ajuntaments perquè pugui destinar a «qualsevol despesa pública» que estigui dins de les seves competències, sigui «manteniment, inversions o funcionament ordinari».

Avançament de recursos i ampliació de terminis

En el cas de les subvencions per a la dinamització territorial i igualtat d'oportunitats en 29 municipis de menys de 2.000 habitants de les Terres de l'Ebre, la responsable de Presidència ha explicat que moltes s'havien ja executat i finalitzat. En canvi, d'altres s'estaven executant i s'han paralitzat arran de l'estat d'alarma. Per això, s'ampliarà el termini d'execució per finalitzar les obres i s'avançaran els recursos de la subvenció a finals d'abril perquè els consistoris disposin de liquiditat i puguin acabar-les durant aquest 2020. Presidència va aprovar atorgar, per aquest concepte, una subvenció global d'1 milió d'euros als municipis ebrencs per cofinançar inversions de 4 milions.

Presidència, d'altra banda, assegura que comparteix i dona suport a les reivindicacions dels ajuntaments a la reclamació que el govern estatal modifiqui la llei d'estabilitat pressupostària i suprimeixi la regla de la despesa perquè les administracions locals amb superàvit el puguin destinar a la pandèmia. Precisament, alcaldes com el d'Amposta, Adam Tomàs, han reclamat també a l'Estat i la Generalitat que mantingui les aportacions compromeses sense aplicar retallades que comprometrien les finances municipals.

"El cost de la pandèmia del coronavirus per a l'Ajuntament d'Amposta" "Els últims aiguats donen molt males notícies als productors tarragonins"