Apareixen destrossats diversos monuments de la Guerra Civil a la Terra Alta

Els vàndals han trencat monuments de la Fatarella, Vilalba dels Arcs i Corbera d’Ebre
Apareixen destrossats tres monòlits de la Guerra Civil a la Terra Alta | Twitter @dtormoben

 

El patrimoni històric de la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil a la Terra Alta ha patit un greu acte vandàlic recentment. Els monuments afectats són el monòlit de la IV divisió franquista de Navarra a la Fatarella, la creu del Terç i el monument a les víctimes republicanes a Quatre Camins de Vilalba i els Arcs, i el monòlit del Terç a Punta Targa de Corbera d’Ebre, que han aparegut destrossats. Les entitats de la memòria històrica han denunciat l’atac vandàlic a través de les xarxes socials, ja que es tracta de la destrossa d’un patrimoni històric extraordinari. Les entitats denuncien que aquests actes vandàlics contra elements de commemoració a víctimes dels dos bàndols és una mostra «d’odi i ignorància», les quals rebutgen.

Tot i que aquests monuments estan catalogats com a Bens Culturals d’Interès Local (BECIL), els Ajuntaments de la Fatarella, Vilalba i els Arcs i Corbera d’Ebre no han presentat, de moment, cap denúncia. Ara bé, els Mossos d’Esquadra estan investigant els fets, malgrat que encara no hi ha cap persona identificada, investigada ni detinguda.

Imatge d'un dels monuments destrossats a la Terra Alta. | twitter @dtormoben

 

Els monuments destrossats eren dedicats als dos bàndols del conflicte

Un dels monuments destrossats és el dedicat a la IV divisió franquista de Navarra, que es va encarregar de reforçar el bàndol franquista contra la resistència republicana durant la Batalla de l’Ebre. Aquesta divisió va avançar i conquerir La Fatarella, el dia 14 de novembre del 1938, dos dies que finalitzés la Batalla de l’Ebre.

Respecte l’espai històric de Quatre Camins de Vilalba i els Arcs, aquest va ser camp de batalla durant la Batalla de l’Ebre. Terra Enllà, una empresa de memòria històrica, explica que als anys seixanta la Germandat de Supervivents del Terç de Nostra Senyora de Montserrat va construir el monument com a mostra de «reconciliació, perdó i pau». El monument era una creu del requetè en memòria als franquistes que van morir en aquell espai. Un monument en record als republicans caiguts al camp de batalla també ha sigut afectat pels actes vandàlics.

El darrer monument destrossat és la creu del Terç de Punta Targa de Corbera d’Ebre, que és la cota 481 on van resistir la 60a Divisió i un batalló de la 3a Divisió republicanes contra l’assalt del Terç de Montserrat, el 19 d’agost del 1938.

Imatge d'un dels monuments destrossats. | twitter @dtormoben

 

"Incendi en un habitatge i una nau del Montsià" "Tres ferits lleus en tres accidents a les Terres de l'Ebre"