Agricultura continua amb la restauraci贸 dels terrenys forestals afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre

El departament ha efectuat treballs en 61 km de vials i ha executat fagines en una superf铆cie de 50 ha
Treballs forestals realitzats a les zones afectades per l'incendi de la Ribera d'Ebre. | Agricultura

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentaci贸 segueix executant les actuacions urgents de restauraci贸 dels terrenys forestals afectats a la Ribera d'Ebre, el Segri脿 i les Garrigues per l'incendi de finals de juny. Fins ara, s'han realitzat treballs vora els vials en una longitud de 61 quil貌metres i s'han executat fagines per retenir el s貌l en aquelles zones amb m茅s pendent, en una superf铆cie de 50 ha. Els treballs, que es van iniciar el setembre, es duen a terme en aquelles zones sobre les quals Agricultura ha obtingut autoritzaci贸 i que representen una superf铆cie de 1.243 ha. L'incendi va afectar 5.046 hect脿rees, de les quals un 80% s贸n forestals (4.071 ha). Les autoritzacions es van obtenint per sectors a mesura que avancen els treballs.

En relaci贸 amb els treballs vora els vials, la longitud de vials executada fins ara 茅s de 61 quil貌metres, i en resten uns altres 20 quil貌metres. Aquestes actuacions han estat les primeres a efectuar-se per evitar la caiguda d'arbres sobre els camins, cosa que podria comportar problemes en la xarxa de camins i carreteres de la zona incendiada. En general, es tracta d'arbres afectats pel foc, o que presenten una exposici贸 al vent major que amb anterioritat a l'incendi. Per garantir-ne la seguretat, s'enretiren aquests arbres i se'ls porta a llocs d'apilament per al seu futur 煤s com a biomassa forestal.

Segons Agricultura, el darrer episodi de pluges dels dies 22 i 23 d'octubre tamb茅 va provocar danys puntuals sobre els camins. Quan s'eixugui el terreny, s'entrar脿 amb la maquin脿ria necess脿ria per arreglar-los.

Treballs de restauraci贸 de les zones forestals cremades per l'incendi de la Ribera d'Ebre | Agricultura

D'altra banda, Agricultura ha executat, fins al moment, fagines en una superf铆cie de 50 ha. La construcci贸 de fagines 茅s la feina m茅s lenta de les programades per la conselleria, i la que s'ha prioritzat per evitar l'erosi贸 amb episodis de pluges com els darrers. De la superf铆cie autoritzada, resta executar fagines sobre una superf铆cie de 78 ha. Tot i aix貌 aquesta superf铆cie s'anir脿 incrementant a mesura que s'obtenen autoritzacions i s'avaluen els treballs a realitzar sobre les finques disponibles.

Les fagines serveixen per retenir el s貌l en aquelles zones amb m茅s pendent, on 茅s important conservar-lo perqu猫 茅s la base per sostenir una coberta vegetal. La p猫rdua de s貌l dificulta la regeneraci贸 dels terrenys i la possibilitat d'instal路laci贸 d'un nou bosc.

Aquests treballs, realitzats per Forestal Catalana, SA, empresa adscrita a Agricultura, tenen un cost de 2,2 milions d'euros que assumeix 铆ntegrament el Departament, de manera que els m茅s de 800 propietaris dels terrenys no hauran de fer-hi cap inversi贸 econ貌mica. 脡s previst que totes les actuacions finalitzin abans de l'estiu del 2020.

Projectes de regadiu a la zona de l'incendi

Agricultura tamb茅 est脿 treballant en els diferents projectes de regadiu situats a la zona afectada per l'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segri脿 i les Garrigues. Un dels m茅s avan莽ats 茅s el projecte de transformaci贸 en regadiu de la serra del Rovell贸, als termes municipals de la Torre de l'Espanyol i Vinebre.

Pr猫viament a l'incendi a la zona, i a sol路licitud dels regants, ja s'havia comen莽at a redactar un projecte d'ampliaci贸 del regadiu de Vingalis per posar en reg 100 ha. En aquests moments, s'est脿 finalitzant el projecte i es podrien iniciar les obres a finals de l'any 2020. A la zona de Vingalis s'estan regant unes 400 ha de la totalitat de parcel路les previstes inicialment, per la qual cosa cal compactar la zona regable per incrementar sensiblement la zona regada.

El Departament tamb茅 treballa en el projecte per a la concessi贸 de reg a la vall de Sant Joan, als termes municipals de Flix (Ribera d'Ebre) i Maials (Segri脿), unes 1.300 ha, i en la modificaci贸 de les caracter铆stiques de la concessi贸 del Segri脿 Sud (2.686 ha) als termes municipals d'Almatret, la Granadella, Llardecans, Torrebesses i Maials.

En l'脿mbit del regadiu, Agricultura tamb茅 estudia la possibilitat d'interconnexi贸 del Garrigues Sud i la Palma d'Ebre. Aquesta obra permetria garantir el regadiu a la Palma d'Ebre, que actualment se subministra des de Margalef.

"馃挧馃尡 Les Terres de l'Ebre aprenen a adaptar els cultius al canvi clim脿tic" "鉂 La Junta Electoral obliga a suspendre una exposici贸 sobre l'1-O a Tortosa"