Finalitza la restauració del retaule barroc de Santa Anna de la catedral de Tortosa

Obra de l'escultor Isidre Espinalt i del seu fill durant la primera meitat de segle XVIII, està format per 56 peces

El retaule barroc de Santa Anna ha tornat a la catedral de Tortosa després que hagi finalitzat el procés de restauració per part del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) a Valldoreix. La restauració, promoguda pel Capítol de la Catedral i pel Bisbat de Tortosa, s'ha allargat durant un any. Antigament dedicat a Sant Ruf d'Avinyó, el formen 56 peces, i va ser fet en fusta d'alba tallada, policromada i daurada, entre 1728 i 1732. Encarregat pel Capítol de la Catedral, és obra de l'escultor Isidre Espinalt i Serra-rica i del seu fill homònim. Està previst que la tercera i última fase d'intervenció, que consistirà a muntar de nou el retaule en el seu emplaçament original, es dugui a terme durant el primer trimestre de 2020.

El retaule es va desmuntar l'any passat amb caràcter d'urgència, en detectar-se un alt risc de col·lapse d'un dels laterals a causa de l'estat de conservació molt deficient del suport de fusta i de l'estructura, que posava en perill tant la integritat del retaule, com també la seguretat dels visitants i fidels. Els treballs d'avaluació van permetre determinar que el retaule no s'havia desmuntat mai des que va ser obrat pels seus autors.

Consolidació, estabilització i reforçat de l'obra

La intervenció al retaule ha consistit principalment en la consolidació, estabilització i reforçat per corregir les greus deficiències estructurals. També s'ha desinsectat, mitjançant anòxia, totes les peces i s'ha netejat la superfície pictòrica per retirar els estrats de brutícia que amagaven els colors i la brillantor de la dauradura originals. Els treballs han estat curosament respectuosos amb l'obra, tenint en compte la seva història i ús litúrgic.

Aquest divendres al migdia s'ha presentat la restauració del retaule de Santa Anna a la Catedral de Tortosa amb la presència del canonge arxiver i director de l'exposició de la Catedral, Josep Alanyà; de la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, Àngels Solé; del responsable de pintura i escultura sobre fusta del CRBMC, Josep Paret, i del degà del Capítol Catedral i Vicari General, José Luis Arín.

També et pot interessar

"Catalunya Ràdio amplia la seva cobertura i elimina zones fosques amb la millora del centre emissor del Perelló" "💡ARA MATEIX EBRE: Més d'un miler de veïns sense llum a causa del temporal"