Expedienten els correbous de Santa Bàrbara per la participació de menors

La participació de menors de 14 anys és una infracció greu i comporta multes d'entre 601 i 60.000 euros
Obren un expedient sancionador als correbous de Santa Bàrbara per la participació de menors. EMD Jesús 2016. | Cedida

 

El Servei del Joc i d'Espectacles de la Generalitat a les Terres de l'Ebre ha obert un expedient sancionador per infraccions a la normativa en matèria d'espectacles tradicionals amb bous. El motiu és la participació de desenes de menors de 14 anys durant un bou capllaçat en el municipi de Santa Bàrbara, al Montsià, durant la celebració de les festes de juliol de 2017.

 

Els correbous de Santa Bàrbara, expedientats

Els fets es remunten al passat 8 de juliol de 2017, quan membres de l'Associació AnimaNaturalis van documentar els bous capllaçats de Santa Bàrbara. Aquesta modalitat de correbous consisteix a deixar anar un bou amb el cap lligat amb una corda i fer-lo córrer pels carrers del poble durant 50 minuts.

 

Per aquest motiu, l'entitat de defensa animal va presentar una denúncia acompanyada amb imatges de vídeo de tot el recorregut del correbou i ara han obert l'expedient sancionador, tot i que pot ser objecte de recurs. AnimaNaturalis confia que la sanció acabi sent ferma, ja que «les imatges parlen per si soles, desenes de nens i nenes corrien darrere i davant del bou, alguns fins i tot tan petits que amb prou feines podien córrer, a vegades arrossegats pels seus pares durant les embranzides del bou», explica Aïda Gascón, directora d'AnimaNautralis a Espanya.

 

Des de l'Associació expliquen que als bous capllaçats hi acostumen a participar molts menors, però en aquest cas va ser extraordinàriament alta, ja que al programa de festes s'anunciava un correbous infantil, per promoure aquesta activitat des de l'Ajuntament del municipi ebrenc i les penyes taurines.

 

Imatge del bou capllaçat a EMD Jesús 2016 | Cedida

 

Multes d'entre 601 i 60.000 euros

Segons l'Article 12 de la Llei 34/2010 es tracta d'una infracció greu i les sancions poden ser una multa d'entre 601 i 60.000 euros, a més de la inhabilitació per a prendre part en espectacles amb bous per un període de fins a dos anys, ja que els organitzadors i controladors de l'esdeveniment no van complir en cap moment amb la seva funció, segons l'Article 8, que és «vetllar per l'ordre i la seguretat dels participants i fer sortir els menors de catorze anys que pretenguin participar-hi», a més d'estar prohibit a menors d'aquesta edat.