El Parlament elabora una proposició de llei de protecció d'oliveres monumentals

El text busca protegir-les i preveu un règim de sancions amb multes de fins a 500.000 euros
El Parlament constitueix la ponència que ha de redactar la llei de protecció d'oliveres monumentals | Diputació de Tarragona

 

El Parlament ha constituït aquest dimecres la ponència que ha d'elaborar la proposició de llei de protecció d'oliveres monumentals. El text vol protegir les oliveres amb segles d'edat i assegurar una gestió adequada i la permanència on són arrelades, prohibir explícitament la seva extracció, el trasplantament i la comercialització.

La llei preveu crear una comissió tècnica, una llista d'oliveres i oliverars monumentals actualitzada anualment i els recursos destinats a la seva protecció i millora. La llei, que prohibeix «malmetre, matar, explantar o comercialitzar» aquestes oliveres, preveu un règim de sancions amb multes de fins a 500.000 euros. S'ha nomenat el diputat Jordi Terrades com a ponent relator.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La llei vol establir que les oliveres que en el seu dia van ser arrencades i trasplantades fora del seu espai originari ja no es podran moure del mateix espai «per no causar-los-hi més danys». Pel que fa als exemplars que estan en vivers a l'espera de ser venuts i replantats, les empreses propietàries hauran de fer-ne una declaració del nombre que tenen a les seves instal·lacions. Les que tenen en propietat, «en cap cas podran ser extretes d'allí». Les funcions de control i vigilància quedarien delegades en el cos d'Agents Rurals. La llei també preveu accions de promoció amb una menció especial 'Oli d'oliva verge extra de les oliveres monumentals de Catalunya' o del paisatge.

També et pot interessar:

"Doctor Prats, Soul Machine i SUU actuaran al Mirarock 2019, al Castell de Miravet" "🔥 Incendi en una granja de pollastres a les Terres de l'Ebre"